kurczak pieczony w marchewce


Soczyste mięsko z chrupiącą skórką upieczone w potrawce z marchewki i selera. Może ona zastąpić surówkę i być dodatkiem do ziemniaków. 

Składniki:

  • 1 kurczak 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 cebule
marynata do kurczaka:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ostra papryka (według uznania)
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
Składniki marynaty wymieszać i natrzeć kurczaka. Odstawić do lodówki na na godzinę. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec w 200*C około godziny, podlewając wytapiającym się tłuszczem.. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa dodać do kurczaka i piec nadal, aż będą miękkie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz