makowiec z jabłkami


To mój ulubiony makowiec. Bardzo wilgotny, ciężki, z dużą ilością jabłek ale za to bez mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
  • 300 g maku
  • 4-5  łyżek kaszy manny
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 600 g jabłek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki
polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • ozdoby cukrowe
Mak zalać 2 szklankami wody, gotować kilka minut po czym odsączyć na drobnym sicie i zmielić (można blenderem). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić w odstawić do wystudzenia. W niewielkim garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień na minimum a na garnku ustawić miskę. Wbić do niej jajka i ubijać je na parze powoli dodając cukier, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej dodać mak, masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Piec na papierze do pieczenia około 40 minut w 180*C. Wystudzić. 

Czekoladę połamać i razem z mlekiem włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszając rozpuścić. Polać ciasto i dowolnie udekorować. 

9 komentarzy:

  1. Też bym się nie mogła oprzeć takiemu ciachu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie. Wcale się nie dziwię, że trudno go sobie odmówić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto prezentuje się naprawdę swietnie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W jakiej temp piec to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  5. czy to może być masa makowa?

    OdpowiedzUsuń
  6. Co roku pieke go na Borze Narodzenie od klikunastu lat jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń