łopatka duszona w sosie cebulowo-pieczarkowym


Lubię duszone mięsko z sosem, zwłaszcza tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Często podaję je z takim pieczarkowo-cebulowym sosem. Do tego ziemniaczki i obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty. 

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 200 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu
Mięso natrzeć czosnkiem i przyprawą. Cebule pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Zeszklić i dodać mięso. Obsmażyć z obu stron na złoto i zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem około godziny, podlewając jeśli trzeba. Pieczarki i marchewkę pokroić na plasterki, dodać do mięsa. Kiedy będą miękkie mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku. 

1 komentarz:

  1. Fajny przepis :) dziś wyprubowałam i zjadłam z ryżem smakowało bardzo dobrze :)
    P.s dodałam do tego jeszcze ostrej papryki i ogórka kiszonego mniam mnima

    OdpowiedzUsuń