danie chińskie- sajgonki z warzywami i ryżem


Dziś moja propozycja na ekspresowy ale bardzo aromatyczny obiad. Orientalne warzywa, które uwielbiam a do tego ryż i sajgonki z kurczakiem. Podczas gotowania pachniało tak, że czułam się jak w chińskiej restauracji.

*do przygotowania tej potrawy użyłam mrożonki Orientalne warzywa na patelnię firmy Iglotex, dlatego, że biorę udział w konkursie "Patelnia pełna smaków"

Składniki:

  • 1/2 opakowania "warzywa na patelnie orientalne"
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 łyżki przyprawy do chińszczyzny
  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
Mięso pokroić na drobną kostkę, wymieszać z połową przyprawy i usmażyć. Warzywa wrzucić na tłuszcz, posypać przyprawą i dusić pod przykryciem do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Każdy arkusz papieru ryżowego zamaczać w letniej wodzie i układać na desce do krojenia, po chwili papier namoknie tak, że będzie dało się go zwijać. Na każdy położyć po łyżce mięsa i zwijać jak krokiety- najpierw boki do środka a potem całość w rulonik. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoto. Podawać na ciepło z ryżem i warzywami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz