sobota, 8 listopada 2014

delikatny sernik z ananasem



Ten lekki jak chmurka sernik na biszkopcie na pewno zasmakuje dzieciom. Urozmaiciłam go galaretką i ananasem. 

*blaszka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 1 kg sera sernikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 120 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
na wierzch:
  • puszka ananasa (niecała)
  • galaretka cytrynowa
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i wylać do blaszki. Piec w 170*C przez około 12 minut. W tym czasie przygotować masę serową: masło roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodawać ser, budynie, masło, olejek pomarańczowy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wyłożyć na biszkopt i piec w 170*C przez godzinę. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Do syropu z ananasa dolać wody do 350 ml, zagotować i zdjąć z ognia. wsypać galaretkę i odstawić. Ananasa pokroić na kawałki. Ułożyć je na serniku i zalać mocno tężejącą galaretką. Odstawić do stężenia. kroić najlepiej następnego dnia. 




6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Dam babci przepis - mam nadzieję, że wyjdzie przeeepysznie!!!
    make-it-to-the-top.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie,
    Zapraszam do mnie na rozdanie http://agnieszkatestuje.blogspot.com/2014/08/rozdanie-z-naturalne-kosmetyki-24.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny wyszedł ten sernik;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ser wykładamy na gorący biszkopt, czy poczekać aż wystygnie?

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up