filet z porem i mozarellą


Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety drobiowe, to polecam fileta pieczonego w piekarniku. Robię go w różnych wariantach, najczęściej właśnie z porem. Przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, dlatego polecam na niedzielę lub rodzinne spotkania. Nam bardzo smakuje. 

Składniki:
  • podwójny filet z kurczaka
  • 1 duży por
  • 1 duża kulka mozarelli (125 g)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • szczypiorek
Filet opłukać zimną wodą i pokroić na 4-5  płatów. Każdy oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć krótko z obu stron na rozgrzanym oleju. Białą część pora pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Mięso ułożyć w brytfannie do mięsa. Na każdy kawałek położyć łyżkę pora i przykryć plastrem mozarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekać około kwadransa. Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem. 

8 komentarzy:

  1. Kulka mozarelli - chodzi o tą białą mozarellę w zalewie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam wczoraj, bardzo smaczne. Dziekuje za przepis :) Dzis chcialam znalezc tego w musztardowej panierce, ale nie znalazlam :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne przystępne przepisy, idealne na rodzinne, domowe imprezy. Każdy znajdzie coś dla siebie i bliskich. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo 😊 właśnie o to mi chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę wyprobowac, zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak podzielić na płaty?

    OdpowiedzUsuń