mięsne kulki ze szpinakowym oczkiem



Kotlety mielone nie muszą być nudne. Mięso mielone jest tak uniwersalne, że można nadziewać je czym tylko chcemy. Ja zrobiłam je w ciut zdrowszej wersji- nadziane szpinakiem i opanierowane w otrębach. Doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe lub na przyjęcia na ciepło lub zimno. 

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 główki cebuli
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • otręby pszenne do panierowania
na nadzienie:
  • 300 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami, dodać posiekane cebulę i czosnek. Wyrobić na jednolitą masę. Nabierać na dłoń po trochę mięsa, spłaszczać a na środek ułożyć łyżkę szpinaku. Sklejać formując kulę, tak aby nadzienie nie wychodziło ze środka. Obtaczać w otrębach i smażyć w dość głębokim tłuszczu. 






1 komentarz: