niedziela, 16 listopada 2014

pikantna surówka z białej kapusty


Dziś przedstawiam kolejny przepis na surówkę. Ta była dość pikantna i chrupiąca, czyli taka jak lubimy. Papryczki dodajcie ile chcecie, warto jej najpierw spróbować. Ja kupiłam ostatnio kilka i jedna nie była wcale ostra a druga piekielnie paliła. Więc użyjcie jej według własnego gustu, bo każdy lubi inaczej ostre. 
Niedługo pojawi się jeszcze jeden przepis na surówkę, której próbowałam dziś u mamy a dziś polecam połączenie kapusty z kukurydzą i papryczkami pepperoni. 

Składniki:
  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • papryczka pepperoni
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
Kapustę i marchewkę drobno zetrzeć. Kapustę nasolić i odstawić na kwadrans a następnie odcisnąć. Kukurydzę odsączyć. Papryczkę pozbawić nasion i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać. Majonez wymieszać z chrzanem, solą, cukrem i pieprzem. Wszystkie składniki razem wymieszać, na końcu dodając koperek. Surówka najlepiej smakuje po około godzinie, kiedy smaki się połączą. 

2 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up