niedziela, 2 listopada 2014

udka z piekarnika


Dziś niedziela, więc może ktoś się skusi na pieczone udka. Nacieram je mieszanką przypraw już w sobotę a potem w niedzielę tylko wrzucam do piekarnika i gotowe. Prz ich przygotowaniu należy pamiętać o częstym polewaniu wytapiającym się tłuszczem.

Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta kolendry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz
  • sól
Udka oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z olejem i przyprawami. Mieszanką natrzeć mięso dokładnie z każdej strony. Ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, owinąć je w folię i wstawić do lodówki na noc.  Następnego dnia tylko wstawić do piekarnika na 200*C i piec około godziny podlewając często wytapiającym się z udek tłuszczem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up