zupa mleczna z dyni


Zupa mleczna to zmora wielu osób, przykre wspomnienie ze szpitala lub przedszkola. Ja zupy mleczne uwielbiam, zwłaszcza tą najprostszą, którą pamiętam z dzieciństwa- makaron z mlekiem i cukrem. Inspirując się przepisem Siostry Anastazji dodałam do takiej zupy mus z dyni i mnóstwo korzennych przypraw. Wyszło bardzo aromatycznie i kremowo. Taka gęsta ale lekka zupa będzie idealna na śniadanie lub lekką kolację. W sam raz dla dzieci lub osób na diecie lekkostrawnej. 

Składniki:
  • 500 g miąższu z dyni
  • 3/4 litra mleka
  • 2-3 łyżki miodu
  • kilka goździków
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań słodkich (użyłam z Kamisa w młynku zawiera m.in kardamon i skórki cytrusów)
  • makaron kokardki
  • sól
Dynię zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. W osobnym garnku zagotować mleko z miodem, solą i goździkami, następnie wyłowić goździki, do mleka dodać dynię (bez wody) i zmiksować na krem. Dodać przyprawy, wymieszać i zdjąć z ognia. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zupę podawać gorącą z makaronem. Można dodać do niej plasterki banana.

3 komentarze: