środa, 19 listopada 2014

zupa na piątek- krem z żółtego grochu


Z grochu można zrobić nie tylko tradycyjną grochówkę, ale też lekka kremową zupę. Będzie idealna na piątek, bo nie zawiera mięsa a jest zrobiona na wywarze jarzynowym. Robi się ją ekspresowo, w smaku jest delikatna i kremowa. I jak każda zupa krem bardzo pożywna. Podałam ją z grzankami z domowego chlebka. 

Składniki:
  • 300 g grochu łuskanego połówki
  • 1 duża marchew
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • pieprz
  • sol
  • kolendra mielona 
  • 2 łyżki śmietany
  • 2-3 kromki chleba
  • natka pietruszki
Groch rano zalać woda i odstawić. Jarzyny obrać, zalać kilkoma szklankami wody, dodać odsączony groch, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować aż groch i warzywa będą miękkie a następnie całość zmiksować. Doprawić przyprawami i zabielić śmietaną. Chleb pokroić w kostki i na suchej patelni usmażyć grzanki. Zupę podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up