sernik z brzoskwiniami na biszkopcie (Siostry Anastazji)


Ten sernik pojawił się u mnie na świątecznym stole, dlatego musiał być maksymalnie dopieszczony. Do jego zrobienia użyłam swojskiego świeżego sera i aż 12 swojskich jajek. Dzięki nim miał piękny żółty kolor. Masa serowa jest gęsta, soczysta i ciężka ale biszkopt jest leciutki i delikatny co razem tworzy bardzo smaczną całość. Oparłam się na przepisie Siostry Anastazji, ale biszkopt zrobiłam po swojemu i odrobinę zmieniłam masę serową. Pominęłam dodatek budyniu i mąki ziemniaczanej ale jeśli chcecie użyć sera wiaderkowego to należy je dodać.  Źródło przepisu- Wielka Księga Ciasta Siostry Anastazji, str. 341: sernik brzoskwiniowy.

* duża blaszka 29*41 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 1500 g zmielonego białego sera 
  • 12 jajek
  • 300 g cukru
  • 350 g masła
  • puszka brzoskwiń
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • sok z 1/2 cytryny
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30  minut. Wystudzić a najlepiej upiec ten biszkopt dzień wcześniej. 
Masa serowa: Rodzynki zalać wrzątkiem i po kilku minutach odsączyć na sitku. Masło utrzeć z cukrem bardzo dokładnie. Nadal ucierając dodawać po żółtku a następnie po trochę ser. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową. Dodać rodzynki i pokrojone brzoskwinie. Masę wyłożyć na biszkopt i piec w 180*C około 50 minut a później zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec jeszcze 20 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczka. Pozostawić sernik do wystygnięcia a następnie przenieść w chłodne miejsce. Kroić najlepiej na drugi dzień. Sernik można polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem. 

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię serniki, a z brzoskwiniami to rarytas :) Fajny przepis, z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie, idealny sernik na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń