sernik z budyniem i ciasteczkami


Bardzo lubię serniki polane polewą i posypane kokosem. To takie moje wspomnienie dzieciństwa, w domu często były robione w takiej wersji. Ten wyrósł tak wysoko ponad blachę, że bałam się, że się wyleje, ale na szczęście masa serowa była dość zwarta. Robiłam to ciasto w blaszce o wymiarach 24*24 cm, ale spokojnie można zrobić w większej. 

Składniki:
na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku

warstwa budyniowa:
  •  4 budynie waniliowe
  • 1 l mleka

  • 4 łyżki cukru

ser:
  • 1 kg twarogu
  • 1 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy

dodatkowo:
  • 2 opakowania ciasteczek "paryskie"
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki kokosu
  • 2 łyżki mleka


Zimne masło zagnieść z resztą składników. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować  na blaszce o wym. 24*24 cm. Podpiec w 180*C przez kwadrans.


Ugotować budynie na mleku. Gorący budyń wylać na ciasto. Na budyniu ułożyć ciastka.




Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Białka ubić na sztywno. Następnie żółtka zmiksować z cukrem i dodając ser ucierać. Dodać budyń i delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Wylać do blaszki. Piec około 50 minut w 180*C. 




Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić nad garnkiem z gotującą się wodą, polać sernik i posypać kokosem.


  w 180*C.

6 komentarzy:

  1. Szaleństwo! Musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda imponująco, niesamowicie wysoki Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, w piekarniku był ogromny, prawie raz wyższy niż blaszka, sporo opadł ale i tak był wysoki

      Usuń
  3. Właśnie idę go piec,oby wyszedł bo się załamię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie piecze się w piekarniku pięknie rośnie mysle że mi wyjdzie.....

    OdpowiedzUsuń