czwartek, 27 lutego 2014

obiad w pudełku I


Mój mąż pracuje w takich godzinach, że często obiad musiałby jeść na mieście. Woli on jednak domowe jedzenie, dlatego kupiłam specjalne pudełko i często przygotowuję mu posiłek na wynos. Taki obiad jest nie tylko smaczny ale także bardziej zdrowy niż jedzenie z budki. 

Składniki:

  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 1/4 szklanki kaszy gryczanej prażonej
  • 200 g szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka serka topionego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek, serek topiony sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, dodać śmietanę i zagotować. Pierś pokroić na kostki, podsmażyć na oleju i przyprawić. Wszystko to przełożyć do pudełka i obiadek gotowy:)

środa, 26 lutego 2014

faworkowe zoo


Od kiedy mam córeczkę częściej piekę słodkości w wersji dla dzieci. A mała chętnie mi w tym pomaga psocąc:) Dziś spsociłyśmy faworki-zwierzątka. Idealne dla dzieci. 

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 5-6 żółtek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 30 g masła
  • 1 kieliszek wódki
Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Kulę ciasta rozwałkować na następnie "zbić" wałkiem kilka razy. Złożyć ciasto kilka razy a następnie znowu "zbić" wałkiem. Czynność powtórzyć kilka razy. Ciasto rozwałkować bardzo cienko.Radełkiem wykrawać prostokąty a na ich środku foremką do ciastek wykrawać zwierzątka. Wrzucać na gorący smalec lub olej i smażyć na złoto. Ostudzone posypać cukrem pudrem. 




babka biedronka


Poczułam wiosnę i w przerwie między faworkami a obiadem machnęłam babkę. Robi się ją bardzo łatwo i szybko. A wygląda ciekawie. Mojemu chrześniakowi bardzo się podobała. 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki kisielu truskawkowego bez cukru (około 3 opakowania)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść czekoladowych kropelek 
na lukier:
  • 1 białko
  • około 1 szklanki cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy
  • łyżka czekoladowych kropelek



Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Do ubitych jaj dodać olej., mąkę przesianą z kisielem i proszkiem oraz czekoladowe kropelki. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy na babkę i piec około 50 minut w 180*C. Przestudzić na kratce.

Białko utrzeć z cukrem pudrem i barwnikiem na gładki lukier. Za pomocą pędzelka obsmarować babkę. Posypać kropelkami z czekolady.


poniedziałek, 24 lutego 2014

pasztet szlachecki z pieca



Domowej roboty pasztety są nie tylko świetne jako "coś" do chleba, ale także doskonałe jako przystawka do sałatek lub cześć deski wędlin na imprezy. Własnoręcznie zrobiony pasztet jest dużo lepszy nic taki ze sklepu, bo sami możemy regulować jego ostrość i smak przyprawami. Ja lubię bardziej pieprzne i wyraźne w smaku pasztety. Do przyprawienia tego użyłam przyprawy firmy Kamis. Jeżeli macie w planie zrobienie pasztetu, bardzo ją polecam. Zawiera m.in. gałkę muszkatołową, imbir, kolendrę, czosnek, paprykę. 

Składniki:


  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g wątróbki
  • 500 g obrzynków wieprzowych
  • 4 jajka
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • sól 
  • pieprz
  • 2 cebule
  • przyprawa Pasztet Szlachecki z pieca Kamis
  • 2 łyżki bułki tartej
  • kminek
  • owoc jałowca 
Wątróbkę podsmażyć na patelni. Mięso i obrzynki ugotować. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Bułkę namoczyć w tłuszczy z cebuli lub wodzie. Wszystko razem zemleć. Dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać. Dwie keksówki wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę. Posypać bułką tartą, jałowcem utłuczonym w moździerzu  i kminkiem. Piec około dwóch godzin w 160*C. 





niedziela, 23 lutego 2014

sernik z brzoskwiniami


Serniki to ciasta, które najbardziej lubi moja rodzina. Ten był wyjątkowo pyszny, bo zrobiony ze swojskiego sera. Eksperymentowałam, bo sama obmyśliłam proporcje i składniki. Udało się idealnie, dlatego mogę podzielić się przepisem. 
Dodałam do niego przyprawę do sernika, którą dostałam od firmy Kamis. Dzięki zawartym w nim przyprawom, głównie kardamonowi, sernik był bardzo aromatyczny. 

*piekłam w dużej blaszce 24*40 cm

Składniki:
na ciasto kruche:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 185 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3-4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
na masę serową:
  • 1200 g twarogu 
  • 6 jajek
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka mleka (jeżeli używacie sera mielonego z wiaderka, należy pominąć mleko)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru (można dać więcej)
  • 125 g roztopionego masła
  • 3 białka pozostałe z ciasta
  • puszka brzoskwiń
  • przyprawa do sernika i mas serowych Kamis




Składniki ciasta zagnieść szybko. Podzielić na dwie części, jedną dużą, jedną wielkości pomidora. Małą część schować do zamrażalki, dużą do lodówki na godzinę. Schłodzoną dużą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyścieloną papierem. 

Ser dwukrotnie zmielić (wiaderkowego nie trzeba). Do sera dodać jajka, cukier, przyprawę,. ostudzone masło, budynie rozmieszane w mleku. Zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać łyżką do sera. Masę wylać na ciasto. Brzoskwinie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Poukładać na serze. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w 180*C około 75 minut. Po upieczeniu zostawić w  piekarniku, a kiedy wystygnie przenieść na noc do lodówki. Kroić na drugi dzień po upieczeniu. Podawać posypany cukrem pudrem. 



piątek, 21 lutego 2014

naleśniki pomarańczowe


Niedawno dostałam od firmy Kamis wspaniałą Przyprawę do dań słodkich w młynku. Pachnie obłędnie, a to za sprawą kardamonu. Doskonale wyczuwalna jest też skórka cytrynowa, cynamon, goździki. Idealnie sprawdziła się jako dodatek do naleśników z nadzieniem serowo-pomarańczowym.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru pudru
na nadzienie:
  • 250 g sera białego
  • 1 serek homogenizowany
  • 3 łyżki śmietany
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • przyprawa do dań słodkich w młynku Kamis
Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans, aby zgęstniało. W tym czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki razem wymieszać widelcem. Naleśniki smażyć na maśle i smarować serkiem. Zwijać w ruloniki i podawać posypane cukrem pudrem. 



murzynek z pomarańczową pianką


Zapraszam na lekkie ciasto z pomarańczową nutą. Wilgotny murzynek przełożony pianką z bitej śmietany i dżemu pomarańczowego. Skorzystałam z przepisu na murzynek Siostry Anastazji, zmodyfikowałam go dodając dżem do masy. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i pyszne. Zniknęło w godzinę:)

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
na piankę:
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1/2 słoiczka dżemu pomarańczowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
na polewę:
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • płatki migdałów
Masło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić. Wbić żółtka, wsypać mąkę i proszek i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy. Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180*C. Dokładnie wystudzić i przekroić na dwa blaty. 

Galaretki wsypać do miski, zalać szklanką wrzątku i rozpuścić. Odstawić do wystudzenia. Kiedy zaczną tężeć ubić śmietankę z cukrem pudrem , dodać dżem i galaretki, zmiksować. Wylać masę na blat ciasta i przykryć drugim blatem. 

Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto i posypać płatkami migdałów.



czwartek, 20 lutego 2014

jagodowiec z serem i kokosem


To ciasto w całości wymyślone przez moją mamę. Wykorzystałyśmy zamrożone jagody, ale w sezonie można użyć świeżych. I to właśnie jagody były najbardziej wyczuwalne na tle delikatnego sera i chrupiącego kokosu. Ciasto było długo świeże. 

Składniki:
na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 25 dag cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
na nadzienie jagodowe:
  • 2 szklanki jagód
  • 6 białek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
na nadzienie serowe:
  • 300 g mielonego twarogu
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3-4 białka
  • 150 g kokosu
  • 3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
  • słoiczek dżemu jagodowego lub powideł śliwkowych

Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej śmietany (raczej trzeba dodać łyżkę lub dwie). Podzielić je na dwie części  i umieścić na godzinę w lodówce. 
Każdą część ciasta rozwałkować na wielkość dużej blaszki.

Sześć białek ubić z cukrem pudrem i solą na sztywną pianę. Dodać jagody, wymieszać i wyłożyć ja jeden blat ciasta. Piec w 180*C około 30 minut.

Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę ziemniaczana rozpuścić w mleku. Do żółtek dodać ser, mąkę z mlekiem i masło. Zmiksować. 

Białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. Na zmianę wykładać kupkami na drugie ciasto masę serową i kokosową. Piec około 40 minut w 180*C. 

Przestudzony placek z jagodami posmarować dżemem i przykryć drugim plackiem. 
Placek z kokosem można także odwrócić dnem do góry i polać polewą.


środa, 19 lutego 2014

cebulowe udka z piekarnika


Udka dzięki marynowaniu w cebuli i przyprawach są aromatyczne i chrupiące. To idealny pomysł na szybki obiad. Dzień wcześniej nacieramy przyprawami a potem tylko do piekarnika i gotowe! Prosto i smacznie. 

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • wegeta
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
Udka oczyścić i osuszyć. Jedną cebulę zetrzeć na tarce na papkę. Wymieszać z przyprawami i czosnkiem. Dodać olej i miód. Natrzeć mięso, zawinąć w folię i odstawić na noc w zimne miejsce. Mięso ułożyć na blaszce do pieczenia, posypać słodką papryką i piec około godziny w 180*C, podlewając co kwadrans wytapiającym się sosem. Pozostałe cebule pokroić w krążki i położyć na mięso. Piec jeszcze 10 minut. Podawać na ciepło z ziemniakami i surówką.

niedziela, 16 lutego 2014

jabłkowy sernik na zimno z musem


Pierwszy raz spróbowałam połączenia sernika na zimno i jabłek. I muszę powiedzieć, że o dziwo te dwa smaki do siebie pasują. Ciasto robi się łatwo i szybko. Ten przepis będzie idealny na upalne dni. 

*przepis autorski

Składniki:
foremka 24*24 cm
na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 5 kubeczków serka homogenizowanego o smaku pieczone jabłko (po 150g, użyłam Hej)
  • 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (użyłam Gostyń)
  • 2 łyżki żelatyny
na mus jabłkowy:
  • 1 kg jabłek
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • galaretka cytrynowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
Z podanych składników upiec biszkopt. 

Jabłka obrać, pokroić na mniejsze część, skropić sokiem z cytryny. Zasypać cukrem, wlać szklankę wody i gotować aż jabłka zmiękną a następnie zblenderować na mus. Budyń rozrobić z połowie szklanki wody i wlać do gotującego się musu jabłkowego, zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać sypką galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 

W tym czasie ubić mleko skondensowane na piankę i zmiksować z serkiem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do serowej masy. Natychmiast wyłożyć masę na biszkopt a na nią mus jabłkowy. Trzonkiem od drewnianej łyżki kilka razy zamieszać, tak aby utworzyć marmurkowy wzór. Odstawić do stężenia. 





sobota, 15 lutego 2014

surówka z białej rzodkwi


Biała rzodkiew jest niedoceniona w naszej codziennej kuchni. A szkoda bo jest zdrowa i smaczna. Taka surówka jest idealna do obiadu. Świetnie komponuje się z pieczonym mięsem lub rybą. Samo zdrowie!

Składniki:

  • 1 biała rzodkiew
  • pęczek różowej rzodkiewki
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • pół pęczka koperku
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
Rzodkiew, marchewkę i jabłka obrać i  zetrzeć na grubej tarce. Koperek posiekać. Wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku. 


piątek, 14 lutego 2014

rolada lodowa z jagodami



 Taka rolada to doskonały sposób na podanie lodów. Pojedyncze porcje można podać z kleksem bitej śmietany i jagodowym sosem.

Składniki:

na biszkopt:
* 3 jajka
* 1/2 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao

na nadzienie:
* szklanka jagód leśnych świeżych lub mrożonych
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* ok. 750 ml lodów waniliowo-czekoladowych

* owoce do dekoracji


Ze składników podanych na biszkopt upiec cienki biszkopt na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem. Pilnować przy pieczeniu, aby za bardzo się nie wysuszył. Ściereczkę zwilżyć wodą, odcisnąć i wyłożyć na nią gorący biszkopt. Zwinąć jak roladę i odstawić.

Jagody umieścić w rondelku, zasypać cukrem i dusić aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić o odrobinie wody i wlać do borówek gotując jak kisiel aż zgęstnieje. Ostudzić.
Biszkopt delikatnie rozwinąć, rozłożyć na nim lody i jagody. Zwinąć w roladę i wstawić do zamrażalnika. Podawać pokrojoną w plastry z owocami lub śmietaną.



środa, 12 lutego 2014

soczewica po bretońsku


Syta i zdrowa zupa gulaszowa. Lekko pikantna. Wystarczy za cały obiad. 

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 200 g małej fasoli 
  • 1 pierś z kurczaka 
  • 2 kiełbaski toruńskie
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz czarny ziarnisty 
  • papryka słodka 
  • papryka ostra 
Fasolę dzień przed gotowaniem zalać zimną wodą i odstawić na noc. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na tłuszczu. Fasolę zalać wodą i ugotować prawie do miękkości. Do smażącej się cebuli dorzucić pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka a następnie kiełbasę. Kiedy się podsmażą zalać wodą, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Dodać soczewicę, marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki i fasolę. Gotować kilka minut aż soczewica będzie miękka, ale nie za długo, żeby się nie rozgotowała. Dodać przecier pomidorowy i przyprawić do smaku czosnkiem i  przyprawami. Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem i zieloną pietruszką. 


wtorek, 11 lutego 2014

szynka w warzywnej potrawce


Prosty w przygotowaniu pożywny obiad. Zdrowy i syty- zawiera dużo warzyw i kaszę. Można podać z surówką. 

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 200 g pieczarek
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 cebule
  • 1/2 dużego strąka czerwonej papryki
  • pół selera
  • 2 woreczki kaszy gryczanej białej
  • koperek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • wegeta
  • sól
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do smażenia
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć czosnkiem i przyprawami. Owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na noc. 
Tłuszcz rozgrzać, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. chwilę podsmażyć i dodać mięso. Kiedy się zarumieni przewrócić na drugą stronę i zarumienić. Podlać szklanką letniej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć rondel pokrywką i dusić aż będzie prawie miękkie. Dodać paprykę pokrojona w kostkę, starty na grubych oczkach seler, plasterki pieczarek i brokuła. Dusić jeszcze około 10 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku.  Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko. Mięso podawać z kaszą, posypane koperkiem. 

poniedziałek, 10 lutego 2014

kotleciki rybne ze szpinakiem


Uwielbiam wymyślać nowe potrawy i sama tworzyć przepisy. Staram się, aby codziennie na obiad było coś nowego i smacznego. Takie kotleciki z ryby ze szpinakiem są zdrowe i zawierają dużo cennych składników. Są dobrym sposobem, aby przemycić dziecku szpinak. Moje uwielbia szpinak i kotlecikami bardzo się zajadało. 

Składniki:

  • 5 mrożonych filetów z ryby (np. mintaj, dorsz,sola)
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz biały
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
Ryby i szpinak rozmrozić. Jeżeli w rybach jest dużo wody to należy ją odcisnąć. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Przestudzić. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Rybę posiekać nożem na około centymetrowe kawałki. Dodać szpinak, bułkę, jajko i przyprawić solą i pieprzem. Formować niewielkie kotleciki i panierować w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu powoli z obu stron.

niedziela, 9 lutego 2014

tarta z pieczonym musem czekoladowym


Chciałam coś upiec ale albo nie miałam pomysłu, albo brakowało mi jakiegoś składnika. Kiedyś odpisałam sobie z tej strony przepis na tartę czekoladową. Dawno nie piekłam tarty więc się na nią skusiłam. Dostosowałam przepis do swojej foremki i  naszych smaków. Wyszła doskonała- chrupiący kruchy spód, delikatny mus czekoladowy i lekka bita śmietana z kokosem. Idealna na niedzielę. Aby ciasto było mniej słodkie można mleczną czekoladę zastąpić gorzką i dać mniej cukru. 

*foremka do tarty o średnicy 26 cm

Składniki:
na ciasto:

  • 225 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 żółtka 
  • 1/3 łyżeczki soli
na mus:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 30 g cukru
na wierzch:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki drobnego kokosu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao
Składniki na ciasto szybko zagnieść. Foremkę na tartę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Wyłożyć ciastem, dokładnie docisnąć, nakłuć widelcem w kilku miejscach i umieścić w lodówce na godzinę. Piekarnik nagrzać do 180*C, piec tartę około 15-20 minut. Wyjąć kiedy nie będzie już surowa, ale jeszcze niezbyt rumiana. W czasie pieczenia spodu przygotować nadzienie.  Czekoladę i masło stopić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, ubijając wlać czekoladę i kremówkę. Masę wylać na podpieczony spód i piecz jeszcze około kwadransa. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać kokos i za pomocą szprycy wyciskać na tartę. Przed podaniem posypać kakao.






sobota, 8 lutego 2014

ciasto "kruszynka" Siostry Anastazji


Kruszynka to trzy kruche placki przełożone masą jabłkową i orzechową. Przygotowanie ciasta jest trochę pracochłonne, ale nie jest trudne. Skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i jak zwykle się nie zawiodłam. Zmodyfikowałam go trochę, bo użyłam mniejszej blaszki i dlatego na masie orzechowej mam jeszcze kruchy placek. W oryginale placki były dwa, na orzechach od razu była polewa. Polewa z tego przepisu jest aksamitna, równo się kroi i nie pęka. 

Składniki:
*blaszka 23*28 cm
na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki amoniaku
  • ewentualnie 1 łyżka śmietany, jeśli ciasto będzie za suche
na masę jabłkową:
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 łyżka masła
na masę orzechową:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
na polewę:
  • 13 dag masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • orzechy
Składniki ciasta zagnieść szybko i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować i upiec osobno w 180*C przez około 25 minut. 
Jabłka obrać, zetrzeć i dusić na maśle aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Trochę przestudzić i wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim ciastem.
Orzechy zemleć. Mleko zagotować z orzechami i ciągle mieszając gotować aż wsiąkną całe mleko i będą gęste jak budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i orzechami. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim blatem. Polać polewą. 
Polewa: Masło, cukier, kakao zagotować. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wlać do polewy, wymieszać. Trochę przestudzić i dodać śmietanę. Dokładnie szybko wymieszać. Wylać na ciasto. Posypać orzechami.




piątek, 7 lutego 2014

ekspresowa babka kawowa


Wiem, że do Wielkanocy jeszcze daleko, ale tak jakoś mnie natchnęło na babkę i wiosenną dekorację. A może ktoś z Was będzie szukał przepisu więc będzie jak znalazł.  Babki piekę rzadko, bo nie lubię suchych ciast. Ta okazała się bardzo wilgotna, aromatyczna i rozpływała się w ustach. A do tego robi się ją ekspresowo, wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki i gotowe. Smakoszom kawy na pewno zasmakuje. Do ciasta dodałam trochę przyprawy do kawy i deserów Kamis- nadała babce wspaniały aromat wanilii i kardamonu. 

*piekłam w niedużej formie na babkę z kominkiem

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g kakao
  • 300 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • przyprawa do kawy i deserów w młynku Kamis
  • szklanka kawy o temperaturze wrzenia 
Wszystkie składniki oprócz kawy umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia się składników. Następnie wlać wrzącą kawę i szybko wymieszać. Przelać do foremki na babkę i piec w 180*C około 45 minut. Sprawdzać patyczkiem. Można polać polewą czekoladową i posypać migdałami. 





wtorek, 4 lutego 2014

mielone ze szpinakiem




Ciekawa alternatywa dla zwykłego mielonego. Doskonały sposób, aby przemycić dzieciom szpinak. Moja córeczka uwielbia takie kotleciki. Podaję je z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. 

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 200 g szpinaku 
  • 1 jajko
  • czerstwa bułka
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
Szpinak podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do mięsa dodać ostudzony szpinak, jajko, bułkę, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać. Formować kulki, spłaszczać je i panierować w bułce tartej. Usmażyć na tłuszczu z obu stron.

wilgotne ciasto bananowo-czekoladowe


To ciasto to coś zdecydowanie dla osób lubiących brownie i ciężkie wilgotne ciasta. Ma mocno kakaowy smak i bananowy aromat. 

Składniki: (duża keksówka)
  • 3 jajka
  • 4 banany
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kropelek czekoladowych 

Jajka ubić z cukrem na białą masę. Dodać rozmiksowane banany i resztę składników. Zmiksować na gładką masę. Upiec w keksówce w 180*C około 50 minut. 


poniedziałek, 3 lutego 2014

zupa pęczakowa z indykiem


To jedna z moich ulubionych zup. Świetna alternatywa dla rosołu. Zawiera dużo warzyw, zdrową kaszę ale jest lekkostrawna i pożywna.

Składniki:


  • skrzydło z indyka
  • 2 marchewki
  • seler
  • 2 pietruszki białe
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • zielona pietruszka
  • ziele angielskie
  • kostka rosołowa
  • pieprz
  • maggi 
  • ząbek czosnku
Mięso opłukać, zalać wodą, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew, seler  i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę przypiec na ogniu i wrzucić do zupy wraz z warzywami. Wsypać kaszę. Gotować około 30 minut, dodać kostkę i przyprawy. Mięso obrać z kości, pokroić i wrzucić do zupy. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Na końcu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 

piernik mojej mamy


Witajcie:) 
Zima była, ale się zmyła. I to dosłownie. Nie pamiętam dotąd zimy, która trwała cztery dni, ale niech jej będzie:) I tak na niczym nie jeżdżę, chyba że na tyłku po oblodzonych schodach, jak się wyłożę:) Zima, nie zima, ale ciasto dobre trzeba zjeść. Dziś polecam szybki piernik, upieczony i sfotografowany przez moją mamę. Niestety z racji odległości mogłam się poczęstować tylko zdjęciem, ale ciasto było tak zachwalane, że grzech byłoby nie podzielić się przepisem.  

Składniki:
  • 400 g mąki
  • 125 g masła stopionego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka sody
  • 5 łyżek dżemu lub powideł
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • przyprawa do piernika

Jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę przesianą z kakao i przyprawą. Sodę rozpuścić w mleku. Wlać do masy. Dodać dżem i ostudzone masło. Razem wymieszać. Przelać do dużej keksówki (35 cm) i piec w 180*C około godziny.

niedziela, 2 lutego 2014

zdrowa surówka z pestkami


Pełna witamin i zdrowych olei surówka z kapusty kiszonej. Wyraźna w smaku i soczysta. Doskonała jako dodatek do mięs, dobrze smakuje zwłaszcza z kotletem. 
Do jej przygotowania użyłam oleju ze słonecznika firmy Zielony Nurt. Jest doskonały do wszelkich surówek i sałatek na zimno. 

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść pestek dyni
  • garść słonecznika
  • 4 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt
  • łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu
Jabłka i marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, cukier i pieprz. Kapustę pokroić, jeśli jest w długich kawałkach. Pestki dyni odrobinę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem. Posypać zielonym koperkiem.

szaszłyk w kurczaku


Takie danie podpatrzyłam kiedyś na weselu. Można je  podać jako obiad lub  ciepłą kolację. Wygląda oryginalnie i ciekawie smakuje. Domownikom bardzo się podobało i smakowało.

Składniki:
dla 3 osób:


  • podwójna pierś z kurczaka
  • 6 małych pieczarek
  • kawałek żółtego sera
  • kawałek cukinii 
  • kawałek czerwonej papryki
  • bułka tarta
  • jajko
  • mąka
  • sól
  • ostra papryka
  • olej do głębokiego smażenia
Cukinię pokroić w plastry. Razem z pieczarkami lekko obgotować w osolonej wodzie. Ser pokroić w duże kostki. Paprykę pokroić w kawałki. Na patyczek od szaszłyka nadziewać pieczarki, ser, cukinię i paprykę. Pierś pokroić w plastry i lekko rozbić, najlepiej tak, żeby się nie potargała. Mięsem owijać szaszłyki. Przyprawić i opanierować w mące, jajku i bułce. Usmażyć na gorącym oleju. 

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up