poniedziałek, 30 czerwca 2014

dorsz zapiekany z mozarellą


To był mój "pierwszy raz" z dorszem. Dodałam pieczarki i mozarellę. Upiekłam go w piekarniku i podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki. Rodzince bardzo smakował. Zdrowy obiad zawierający wiele witamin a do tego szybki i łatwy. 

Jakiś czas temu dostałam do przetestowania olej z awokado z Nowej Zelandii. To dla mnie produkt dość egzotyczny, zwłaszcza, że awokado nie lubię i nie używam. Olejem jestem jednak zachwycona, mimo niezbyt przyjemnego zapachu ma bardzo ciekawy smak, nawet sam i na surowo. Smakuje trochę orzechowo, ma ładny zielony kolor. Na pewno będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, choć do smażenia też się nadaje (posiada najwyższą temperaturę rozkładu ze wszystkich olejów 255*C). A do tego zawiera więcej kwasów omega niż oliwa z oliwek. Do rybki pasował świetnie. 
Więcej na temat oleju z awokado możecie poczytać tu (klik).

Składniki:
  • 1 duży filet z dorsza ze skórą (około 500 g) (wystarczył dla 3 osób)
  • 150 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 duża kulka mozarelli
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oleju z awokado 
  • sól morska
  • pieprz
  • pieprz cytrynowy
  • ostra i słodka papryka


Fileta podzielić na trzy kawałki. Każdy natrzeć odrobiną oleju i oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Pieczarki i cebul ę podsmażyć na odrobinie oleju. Lekko posolić. Położyć po łyżce pieczarek na każdym kawałku ryby i obłożyć plastrami sera mozarellą. Ziemniaki wyszorować, pokroić na mniejsze kawałki i obgotować z osolonej wodzie. Blaszkę z piekarnika natłuścić, ułożyć kawałki ryby i ziemniaki. Piec około 30 minut w 200*C. Podawać z surówką.

tort owocowo- kokosowy


Torcik urodzinowy, który zrobiłam na urodzinki mojej córeczki. Połączyłam w nim to co lubi najbardziej- jagody, maliny i bitą śmietanę. Biszkopt nasączyłam sokiem z ananasa, dlatego był wilgotny, lekki i nie zamulający. Został zjedzony do ostatniego kawałka. 

Składniki:
na tortownicę 21 cm:
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na przełożenie:
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść malin
  • garść jagód
  • 1/2 szklanki drobnego kokosu
  • 1 opakowanie zagęstnika do śmietany
do nasączenia:
  • 3/4 szklanki syropu z ananasa (użyłam z puszki) 
na dekorację:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie zagęstnika do śmietany
  • żółty barwnik
  • kolorowe cukierki
  • kwiatki z masy cukrowej
  • opłatek dekoracyjny
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem i dodawać po żółtku nadal ubijając. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko. Delikatnie wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem. Piec około 40 minut w 175*C. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy blat nasączyć sokiem z ananasa. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i fix-em. Dodać kokos i owoce, delikatnie wymieszać. Krem podzielić na dwie części i przełożyć biszkopty. Przed podaniem kremówkę ubić z cukrem pudrem, fix-em i barwnikiem. Posmarować tort z wierzchu i po bokach. Na wierzchu ułożyć ozdoby, boki obsypać cukierkami. Przechowywać w lodówce.



rolada jabłkowa w kokosie


Dawno na blogu nie było rolady, teraz za to będzie ich więcej. Zaczęłam od rolady jabłkowej, obtoczonej w prażonym kokosie. Łatwa do zrobienia, lekka, delikatna, mięciutka. 

Składniki:
na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie:
  • 6 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe 
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do szarlotki
do obtoczenia:
  • 3-4 łyżki bitej śmietany
  • 150 g kokosu
  • 1 łyżka masła
Białka ubić z cukrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w 170*C przez około 30 minut. Ściereczkę namoczyć w wodzie i odcisnąć, rozłożyć na blacie. Ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie zdjąć papier i zawinąć ciasto razem ze ściereczką, odstawić. 
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, zalać odrobina wody i dusić do miękkości. Zmiksować blenderem, dodać cukier, cynamon, wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać sypkie galaretki i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa jabłkowa zacznie tężeć, rozwinąć roladę, zdjąć ściereczkę i posmarować biszkopt masą. Zwinąć. Kokos uprażyć na maśle (można dodać cukru) i wystudzić.. Roladę obsmarować bitą śmietaną  i obtoczyć w kokosie. 


niedziela, 29 czerwca 2014

gulasz drobiowy z dodatkami


Tak mi się dziś nie chciało gotować, że z tego lenistwa wymyśliłam przepyszne danie. Wiem, wiem, ach ta skromność... Ale chyba o czymś świadczy, że dwie osoby zjadły porcję dla czterech.... Lekki nie zagęszczany gulasz drobiowy ze świeżym szpinakiem i zielonym groszkiem z ogródka, pieczarkami i suszoną papryką. Podany z ryżem i surówką z marchewki. A do obiadku obowiązkowo kompocik:)

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • garść liści szpinaku (ewentualnie może być mrożony)
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 łyżki papryki suszonej w płatkach
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oleju  
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • koperek
  • 1 szklanka ryżu
Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju. Kurczaka pokroić w dużą kostkę i obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawami. Wrzucić do cebuli i podsmażyć na złoto mieszając. Marchewkę pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do rondla. Pieczarki  pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Wrzucić groszek, podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem. W osobnym garnku szpinak drobno posiekać, podsmażyć na maśle z czosnkiem i solą. Dodać do mięsa. Dodać suszoną paprykę i przyprawić do smaku. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Gulasz podawać z ryżem i koperkiem. 



czwartek, 26 czerwca 2014

deser budyniowy z owocami


To mój ulubiony deser. Wyjście awaryjne na wypadek niespodziewanych gości. Można go podać na zimno z bitą śmietaną lub na ciepło tylko z owocami. W obu wersjach jest pyszny. A do tego łatwy do zrobienia i tani.

Składniki:
na 6 pucharków:
  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 paczka biszkoptów
  • 1 szklanka wystudzonej posłodzonej kawy
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • owoce (jagody, banany, żółte śliwki, czereśnie, nektarynki)
  • ewentualnie odrobina alkoholu
Trzy szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i cukier. Wlać na gotujące się mleko i zagotować aż zgęstnieje. Do pucharków nałożyć po łyżce budyniu. Biszkopty moczyć w kawie (można dodać alkoholu) i układać na budyniu. Owoce pokroić i dodać do deseru. Przykryć kolejną warstwą budyniu, biszkoptów aż do wyczerpania składników. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i udekorować nią wystudzony deser. Przed podaniem dodać owoce. 


poniedziałek, 23 czerwca 2014

piernik z dwóch jajek


Ten piernik to jeden z moich pewniaków- zawsze się udaje. Pięknie wyrasta i jest pulchniutki. A dodatkową jego zaletą jest to, że długo pozostaje świeży i wilgotny. Ja upiekłam go na wyjazd nad morze a potem na miejscu pokroiłam na kromeczki i posmarowałam je powidłami. Nie wyschnął nawet trzeciego dnia, chociaż stał na stole bez przykrycia. 

*na dużą keksówkę
Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki cynamonu
Mleko, kakao, masło i cukier zagotować mieszając co chwila i ostudzić. Mąkę połączyć z cynamonem, przyprawą i sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec około godziny w 180*C. 
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem lub przekładać powidłami lub kremami.



francuska tarta z owocami


Banalna w przygotowaniu tarta na szybko. Przypadkiem kupiłam okrągły płat ciasta francuskiego i zamiast pasztecików z parówką wyszła tarta z bitą śmietaną. Wystarczy dodać ulubione owoce sezonowe i gotowe. 

Składniki:
  • płat ciasta francuskiego
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • jagody, banany, morele, poziomki, czereśnie
Ciasto francuskie przełożyć do wysmarowanej masłem foremki na tartę (u mnie o średnicy 27 cm), lekko docisnąć do boków i nakłuć widelcem. Upiec na złoto w 200*C i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na upieczone ciasto. Na wierzchu położyć wcześniej przygotowane owoce. 
Najlepiej śmietanę i owoce wyłożyć na ciasto tuż przed podaniem, aby ciasto pozostało chrupiące.


sałatka grillowa ze świeżym szpinakiem


Taka sałatka jest smaczna i zdrowa- zawiera mnóstwo witamin. Często podaję ją do dań z grilla. Polewam ją sosem czosnkowym. Doskonale smakuje także z chrupiącym pieczywem lub dodatkiem grzanek.

Składniki:

  • liście szpinaku
  •  2 pomidory 
  • ogórek zielony
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka rzodkiewek
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnki
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • koperek
Przygotować sos:
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek. 
Szpinak opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa pokroić, kukurydzę odsączyć. Wymieszać. Przyprawić. Przed podaniem polać sosem. 

poniedziałek, 16 czerwca 2014

ciasto serowe z jagodami


Wczorajsze niedzielne popołudnie postanowiłam spędzić aktywnie. Wybrałam się do lasu na borówki. Kilka paczuszek zamroziłam, będą też kluski na parze i oczywiście ciasto. Zdecydowanie moje ulubione. Serowo- kakaowy spód i jagody zapiekane w śmietanie. Delikatne, wilgotne, przepyszne. Nie zdążyło ostygnąć, rodzinka kazała kroić jeszcze gorące. Jeśli macie borówki, naprawdę polecam. Słowo harcerza, że się nie zawiedziecie!

*foremka do tarty o średnicy 28 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 150 g twarogu zmielonego
  • 300 g mąki
  • 6-7 dużych łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na nadzienie:
  • 1,5 szklanki leśnych jagód
  • 400 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180*C. Twaróg zmiksować z jajkami i olejem. Mąkę, sól, proszek i kakao wymieszać i przesiać. Zmiksować z resztą. Przełożyć na stolnicę, szybko zagnieść i wylepić ciastem dno i boki foremki.Jajka zmiksować z cukrem i śmietaną. Wylać na ciasto. Na wierzch wyłożyć jagody. Piec około 45 minut. Dobrze wystudzić, najlepiej kilka godzin. 





sobota, 14 czerwca 2014

łatwe ciasto chałwowe


Dziś coś dla tych, którzy lubią "suche" ciasta i szybkie wypieki. To ciasto robi się ekspresowo, jest banalnie proste i smakuje mocno chałwowo. Chałwa w cieście nie jest widoczna, dodałam ją w kosteczkach, które się rozpuściły (stąd dziury w cieście) i dzięki temu całe ciasto przeszło chałwowym smakiem. Polecam zwłaszcza amatorom chałwy. Doskonałe do filiżanki kawy.

*na tortownicę z kominkiem 21 cm
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g chałwy (lub więcej)
  • polewa czekoladowa
Jajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach mikser na gęstą białą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól, wymieszać. Powoli miksując cienką strużką wlewać olej. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać połowę ciasta, ułożyć połowę chałwy pokrojoną na kosteczki. Wylać resztę ciasta i wyłożyć resztę chałwy. Piec około 45 minut w 170*C. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.







piątek, 13 czerwca 2014

makaron z tuńczykiem


Pomysł na szybki i łatwy obiad. Domowy sos jest dużo lepszy i inny w smaku niż te sklepowe. Takie danie 
możemy przygotować na wiele sposobów z różnymi ulubionymi dodatkami. 

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwki czarne i zielone
  • puszka tuńczyka w kawałkach
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • łyżeczka cukru
  • suszona bazylia
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
Na oleju zrumienić pokrojoną cebulę i czosnek. Wrzucić pomidory, smażyć chwilę, dodać przyprawy, cukier i oliwki. Na końcu dodać kawałki tuńczyka. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Podawać z sosem na ciepło. 

ciasto orzechowe z truskawkami i bezą


Dziś mam dla Was ciasto z przepiśnika mojej mamy. Wilgotne ciasto orzechowe i soczyste truskawki przykryte bezą. Z góry chrupiącą a w środku delikatną i mięciutką. Łatwe do zrobienia, warto się na nie skusić w sezonie truskawkowym. 

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g zmielonych orzechów
  • 200 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g truskawek + 2 łyżki mąki
na bezę:
  • 6 białek pozostałych z ciasta
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po żółtku i jajko. Mąkę przesiać, wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Ułożyć na cieście. Piec około 40 minut w 180*C. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze około 20 minut w 150*C. 







czwartek, 12 czerwca 2014

koktail truskawkowo-bananowy


Sezon truskawkowy nie może obejść się bez koktailu.  Robię je przez cały rok z różnych owoców. Najbardziej jednak lubimy truskawkowo-bananowy. Niewiele składników, minutka roboty i mamy zdrowy, pyszny i orzeźwiający napój na lato. 

Składniki:
  • 300 g truskawek
  • 2 banany
  • 1 litr maślanki
  • 2 łyżki cukru
Truskawki odszypułkować i umyć. Banany obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce zasypać cukrem i zmiksować. Wymieszać z maślanką. Przelać do wysokich szklanek i udekorować owocami o listkami melisy. 

ciasto kawowe


Kawy nie pijam wcale, bo nie lubię. Nie znoszę także pomadek kawowych. Jedyna postać w jakiej zjem kawę to ciasto. To zrobiłam spontanicznie, bez przepisu i konkretnego pomysłu. Wilgotny biszkopt, mocno nasączony kawą z alkoholem i przełożony kremem kawowym. Do tego bita śmietana, czekolada i wiśnie z konfitury.  Dla kawoszy będzie to na pewno pyszny deser, ja po jednym kawałku mam kawy dość na dłuuuugo:)

*foremka 10*25
Składniki:
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki sypkiej kawy mielonej
do nasączenia
  • 3/4 szklanki zaparzonej kawy (może być rozpuszczalna)
  • 2 łyżki syropu waniliowego do kawy (lub dwie łyżeczki cukru)
  • 2 kieliszki spirytusu
na wierzch:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 kostek czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • kilka łyżek wiśni z konfitury
Białka ubić z cukrem na pianę. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę, kakao i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki i piec około 35 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. 
Kawę wymieszać z syropem i spirytusem. 
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć z budyniem i kawą. Blaty ciasta nasączyć kawą. Układać je w formie, w której piekł się biszkopt i przekładać masą. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ciasto wyjąć z formy i ułożyć na paterze do góry dnem. Z wierzchu posmarować kremówką. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać po bitej śmietanie. Udekorować wiśniami. Schłodzić.


wtorek, 10 czerwca 2014

"lazania" z chleba tostowego


Taka zapiekanka to świetny pomysł na kolację lub szybki obiad. Warstwy chleba, szynki i sera zalane pysznym sosem i wykończone pysznymi dodatkami. Dla miłośników szybkich dań z piekarnika to na pewno gratka. 

Składniki:
  • 1 opakowanie chleba tostowego
  • 300 g szynki
  • 300 g żółtego sera (starego lub plastry)
  • 125 g mozarelli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • sól
  • bazylia 
  • oliwki czarne i zielone
  • pomidor
  • szczypiorek
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyża oleju
Piekarnik nagrzać do 250*C. Na oleju usmażyć posiekane cebulę i czosnek. Jajka wymieszać ze śmietaną i cebulką z czosnkiem. Doprawić solą i bazylią. Foremkę do pieczenia o wymiarach 23*28 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie rozłożyć warstwę chleba. Zalać chleb 1/3 sosu śmietanowego. Rozłożyć szynkę i żółty ser. Przykryć kolejną warstwą chleba i wykładać wszystko aż powstaną 3 warstwy. Na wierzch ostatniej położyć oliwki, plasterki pomidora i plastry mozarelli. Posypać bazylią. Piec kilka minut, aż ser się zarumieni. Posypać szczypiorkiem. Podawać na ciepło np. z sałatką z pomidorów. 






kantyczka


Znacie kantyczkę? To jeden z tych przepisów, które chyba każdy ma w starym zeszycie. Trzy rodzaje ucieranego ciasta, biszkopty i  dowolny dżem (użyłam wiśniowego i brzoskwiniowego). Wszystko pieczone w całości. Bardzo smaczne ciasto. A co do oryginalnej nazwy to z tego co wiem, kantyczka to rosyjska radosna pieśń religijna. Nie wiem  co to ma wspólnego z ciastem, ale niech będzie:)

*foremka 25*34 cm
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 300 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżki kakao
  • 2 słoiczki dżemu 
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • polewa czekoladowa

Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę (dwie łyżki odłożyć) przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Podzielić je na trzy części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao a do trzeciej odłożone dwie łyżki mąki. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto z kakao. Na nim ułożyć biszkopty i rozsmarować jeden słoiczek dżemu. Wyłożyć ciasto z makiem, biszkopty a następnie drugi dżem. Przykryć jasnym ciastem. Piec w 180*C około 50 minut. Ostudzone polać polewą czekoladową. 

                                                


czwartek, 5 czerwca 2014

keks marchewkowy z bakaliami


Ciasto marchewkowe to jeden z moich ulubionych wypieków. Choć pamiętam, że przed pierwszym jego upieczeniem długo się wahałam, no bo jak to marchewka w cieście?... Jeśli jeszcze takiego nie próbowaliście, to polecam taki korzenny marchewkowy keks z chrupiącymi bakaliami i polewą. Łatwo się robi, a z talerzy znika błyskawicznie. 

*keksówka 21 cm
Składniki:
  • 2 jajka
  • 180 g cukru
  • 200 g mąki
  • 150 ml oleju
  • 200 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g orzechów posiekanych
  • garść rodzynek
  • garść suszonych śliwek
  • na polewę: 75 g czekolady i 2 łyżki mleka
Jajka ubijać mikserem aż zaczną gęstnieć. Nadal ubijając wsypywać cukier. Wlać olej, wsypać mąkę przesianą z proszkiem, sodą i cynamonem. Marchewkę lekko odcisnąć z soku, dodać do ciasta. Zmiksować. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i razem z rodzynkami i orzechami dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć ciasto do formy i piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać ciasto. Udekorować orzechami.




środa, 4 czerwca 2014

zapiekanka warzywna z klopsikami i sosem serowym


Taka zapiekanka z młodych warzyw to syty i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Często przygotowuję ją na obiad lub ciepłą kolację. Podaję ją z buraczkami. 

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 cukinia
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 serki topione kremowe po 100  g 
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oleju + do blachy
Ziemniaki i marchewkę oczyścić i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać (młodych ziemniaków nie trzeba), większe ziemniaki i marchewkę  pokroić. Kapustę pokroić na cząstki i ugotować w słonej wodzie. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Mięso mielone wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką  i jajkiem, doprawić. Formować klopsiki i obsmażyć je na oleju. Formę do pieczenia nasmarować olejem i wyłożyć warzywa i klopsiki. Serki topione wymieszać ze śmietaną i podgrzać mieszając aż się rozpuszczą. Doprawić solą, pieprzem i szczypiorkiem. Zalać warzywa sosem i piec około 25 minut w 180*C. 



niedziela, 1 czerwca 2014

karpatka na bogato


Ostatnio kompletnie nie mam natchnienia, co zresztą widzicie po ciastach. Zajęta tysiącem innych rzeczy nie mam czasu na czytanie blogów, a gazety z przepisami, które kupuję odkładam na później. Od jakiegoś czasu żaden przepis nie chodzi mi po głowie, dlatego zaczynam piec sama nie wiedząc co. Na przykład to ciasto. Miałam ochotę na karpatkę ale jej klasyczna wersja wydała mi się zbyt banalna. Dodałam więc owoce, galaretki i wyszło całkiem ciekawe ciacho. Taka karpatka na bogato.

*forma 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 125 g margarny 
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na krem:
  • 3 szklanki mleka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 kostka masła
na piankę:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 banany
na wierzch:
  • 500 g truskawek
  • 1 puszka ananasa w kawałkach
  • 2 galaretki arbuzowe
Przygotowanie ciasta:
Wodę z margaryną zagotować, zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wstawić na ogień. Mieszać (najlepiej drewnianą pałka do ucierania) aż masa stanie się gęsta i jednolita i zacznie odchodzić od rondelka. Wystudzić. Wbić jajka. wsypać sól i proszek do pieczenia. Zmiksować dokładnie. Częścią ciasta napełnić szprycę z grubą końcówką i wycisnąć na papier do pieczenia 5 pasków ciasta o długości blaszki. Resztę ciasta rozsmarowac w foremce i piec wszystko około godzinę w 170*C. 
Krem: mąki, cukier i szklankę mleka wymieszać, resztę mleka zagotować i ugotowac budyń. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. 
Pianka: Galaretki rozpuścić w szklance wody. Śnieżkę ubić z mlekiem i połączyć z zimną ale płynną galaretką. Odstawić. Na blacie ciasta rozsmarować krem. Na wierzchu ułożyć wzdłuż paski ciasta. Pomiędzy poukładać plasterki banana. Zalać tężejącą pianką. Kiedy zastygnie ułożyć ananasy i truskawki i zalać tężejącą galaretą arbuzową rozpuszczoną wcześniej w 2 szklankach wody.


zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up