czwartek, 31 lipca 2014

maślane motylki


Wiele osób uważa za szaleństwo pieczenie ciastek w domu. Owszem, nie jest to szybka sprawa, ale akurat ja bardzo to lubię. Ostatnio jednak mam mniej czasu i dlatego robię ich mniej. Skusiłam się na szybkie maślane ciasteczka, bez dodatków. Są bardzo kruche i długo świeże. Na pewno pyszne byłyby przełożone marmoladą i posypane cukrem pudrem. Ale wtedy radziłabym dać do ciasta połowę cukru. 

*na około 3 duże blaszki z piekarnika
Składniki:
  • 300 g mąki
  • 3 żółtka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g dobrego masła
Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto i umieścić w lodówce na 1-2 godziny. Rozwałkować na stolnicy obsypanej mąką i wycinać foremką ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200*C około 10 minut, aż będą złote. 

drink arbuzowy


Jak zapewne zauważyliście na blogu napojów nie ma prawie wcale. A to dlatego, że ja w ciągu dnia piję tylko herbatę do śniadania i na tym koniec (wiem, nie zdrowo ale ja już tak mam). Przy tych upałach jednak wymiękłam i zrobiłam coś orzeźwiającego i bardzo smacznego. 

*dla 3 osób
Składniki:
  • 1/4 arbuza
  • 1 szklanka czerwonego  półsłodkiego wina
  • 1 szklanka soku wiśniowego (z kartonu)
  • kostki lodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • plasterki cytryny
  • listki melisy
Arbuza pokroić na mniejsze kawałki i usunąć pestki. Za pomocą blendera rozdrobnić na mus. Sok wiśniowy wymieszać z winem i sokiem z cytryny, dodać mus z arbuza. Rozdzielić do szklanek. Dodać kostki lodu. Udekorować kawałkami arbuza, plasterkami cytryny i listkami melisy. Podawać z rureczką. 

pikantna golonka bez skóry


Mój mąż lubi kawał porządnego mięsa, ale pod warunkiem, że nie jest tłuste. Udało mi się kupić golonkę bez skóry i kości- samo mięsko. Uduszona w cebuli i pikantnych przyprawach świetnie smakowała z ziemniakami z piekarnika i kapustą. 

Składniki:

  • 3 kawałki golonki bez skóry
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soli zmiękczającej mięso
  • kolendra 
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 4 łyżki oleju
Mięso opłukać i natrzeć solą zmiękczającą. Odstawić na godzinę. Połowę oleju wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Natrzeć mięso. Cebulę pokroić w plastry. Resztę oleju rozgrzać z rondlu. Wrzucić cebulę a po chwili mięso. Obsmażyć szybko z każdej strony na złoto, podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem około godzinę. Podawać z ziemniakami w mundurkach z piekarnika i kapustą na słodko.

patiserki


Rozpływające się w ustach kruche babeczki z delikatnym kremem i owocami to jeden z moich ulubionych deserów. Chyba nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Babeczki oprócz tego że obłędnie smakują to także ładnie wyglądają i są prawdziwą ozdobą stołu. Do ich wypełnienia użyłam kremu patissiere - lekkiego kremu z żółtek gotowanych na mleku, o konsystencji budyniu. Jest to chyba najlepszy krem na świecie, w dodatku bez masła. Spróbujcie, a przekonacie się sami. Taki krem do doskonały pomysł na wykorzystanie żółtek pozostałych po robieniu np. bezy.

*na 24 babeczki
Składniki:
na ciasto kruche:
  • 200 g mąki
  • 120 g zimnego masła (nie margaryny!)
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 60 g cukru pudru
na krem:
  • 6 żółtek (dałam 7 małych)
  • 500 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
dodatkowo:
  • maliny
  • borówki amerykańskie
  • czerwone porzeczki
Składniki ciasta szybko zagnieść, owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka z ciasta i wylepiać nim babeczki. Piec w 200*C około 10 minut. 

Żółtka utrzeć z 1/3 cukru na jasną puszystą masę. Dodać mąkę i 2/3 szklanki mleka. Zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i wlać masę jajeczną. Gotować mieszając jak budyń, aż krem będzie gęsty. Przełożyć do miski, posypać cukrem pudrem (zapobiegnie to powstaniu kożucha) i odstawić do wystygnięcia. Wystudzony krem nałożyć do szprycy i wyciskać do babeczek. Udekorować owocami i obsypać cukrem pudrem.



wtorek, 29 lipca 2014

ryba z potrawką


Tak podana ryba to ciekawa i zdrowsza odmiana tradycyjnego smażonego fileta w panierce. Potrawa jest syta, zawiera wiele warzyw, a dzięki temu wiele witamin. Można podać z ziemniakami lub ryżem. Zimą można ją przygotować z mrożonych warzyw.

Składniki:

  • 3 filety rybne (np. z mintaja)
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki bobu
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/4 kalafiora
  • koperek
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cytrynowy
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia
Fasolkę,kalafior pokrojony na małe kawałki, groszek i bób podgotować w osolonej wodzie. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, Kiedy się zeszklą dodać paprykę pokrojoną w kostkę i plasterki marchewki. Dusić kilka minut, dodać podgotowane warzywa, dusić razem pod przykryciem. Rybę posypać przyprawami i obtoczyć w mące. Usmażyć na patelni. Warzywa przyprawić solą i pieprzem, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Podawać na ciepło. 

drożdżówki serowe ze śliwkami


Po sukcesie drożdżówek z serem i wiśniami przyszła kolej na dokładkę. Zmieniłam trochę przepis, dodałam śliwki i znowu było pysznie:)

Składniki:
  • 550 g mąki + trochę do podsypania
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 3,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
na nadzienie:
  • 400 g białego sera w kostce
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru (lub więcej-jak kto woli)
  • śliwki
na wierzch:
  • 1 rozbełtane jajko
  • 2 łyżki kokosu

Mleko lekko podgrzać.  Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, drożdże, olej i mleko. Wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Ser wymieszać z jajkiem, cukrem i śmietaną.Śliwki podzielić na połówki, wyjąć pestki. Z wyrośniętego ciasta formować kółeczka, nakładać po łyżce sera i kilka połówek śliwek. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kokosem. piec w 200*C około 15-20 minut, aż będą rumiane.

beza Pavlovej


Beza to podobno królowa wypieków i jeden z trudniejszych do zrobienia deserów. Robiłam ją pierwszy raz  i zakochałam się w jej smaku,. mogłabym zjeść całą. Jeśli o czymś można powiedzieć, że rozpływa się w ustach to na pewno jest to beza z bitą śmietaną. Przed jej zrobieniem nie przeczytałam miliona rad jak robić a czego nie. I się udała. Trochę popękała przy zdejmowaniu z papieru, ale w środku była idealnie miękka a z wierzchu chrupiąca. Na pewno zrobię ją jeszcze raz i mam nadzieję, że kiedyś dojdę do perfekcji.

Składniki:
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 200 ml kremówki
  • maliny, borówki, jeżyny
Schłodzone białka ubić w metalowej lub szklanej misce poczynając od niskich obrotów i zwiększając do najwyższych. Kiedy białka będą ubite nadal ubijając dodawać powoli po łyżce cukier. Na końcu dodać skrobię i ocet. Na papierze do pieczenia narysować okrąg (mój miał 30 cm ale może być mniejszy, wtedy beza będzie wyższa. Wyłożyć pianę i uformować szpatułką pożądany kształt i wysokość. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 140*C piec  około 30 minut a następnie piec suszyć jeszcze około 90 minut w 100*C. Kremówkę ubić bez cukru i wyłożyć na bezę tuż przed podaniem, udekorować owocami.

 Bezę można wyjąć wcześniej, wystarczy sprawdzić czy jest już zapieczona na chrupiąco z wierzchu. Jeżeli chcemy uzyskać bezę suchą, bez pianki, należy suszyć ją dłużej, kilka godzin. Niektórzy suszą nawet całą noc. Beza nie lubi wilgoci, dlatego nie należy jej zbyt długo przechowywać w lodówce, a po dodaniu bitej śmietany najlepiej szybko zjeść. Suchą bezę w zamkniętym pojemniku można przechowywać do dwóch tygodni a nawet mrozić. 


niedziela, 27 lipca 2014

ciasto "papuga" - sernik na zimno


Zupełnie nie miałam pomysłu na ciasto, a w domu żadnych szczególnych składników. Z tego co miałam, postanowiłam zrobić sernik na zimno. Nawet nie spodziewałam się, że tak dobrze i ładnie wyjdzie. Szkoda, że zdjęcia nie odzwierciedliły kolorów, bo ciasto było bajeczni kolorowe. Użyłam serka w kostce, bo lubię takie trochę grudkowate masy serowe, ale jeśli wolicie gładkie, użyjcie sera trzykrotnie mielonego. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem. 

*foremka 24*24 cm:
Składniki:
na biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 3 kostki sera białego (600 g)
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki czerwone
na piankę:
  • 400 g winogron zielonych
  • 2 galaretki żółte
  • 4 białka
  • 1 łyżka cukru
na wierzch:
  • galaretka różowa
  • galaretka turkusowa
Białka ubić z cukrem na pianę i nadal ubijając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 20 minut. Wystudzić.
Ser zmiksować blenderem. Galaretki czerwone rozpuścić w 3/4 szklanki wody, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i nadal ucierając dodawać po łyżce sera. Na końcu wlać galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt. Winogrona umyć i pokroić na połówki, pestki usunąć. Ułożyć przeciętą częścią w dół na masie serowej.Galaretki żółte rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Białka ubić z cukrem na pianę i dodać letnią galaretkę. Wyłożyć na winogrona. Kiedy pianka zacznie tężeć warstwa żółtej galaretki sama oddzieli si od pianki. Odstawić do stężenia. Galaretkę różową i turkusową rozpuścić osobno w 3/4 szklanki wody. Kiedy zaczną mocno tężeć łyżką wykladać na zmianę na ciasto. Odstawić do stężenia.




piątek, 25 lipca 2014

wątróbka z królika z czarnuszką


Uwielbiam wątróbkę. Tą z królika szczególnie, bo jest bardzo delikatna. Wystarcz podsmażyć na cebulce i dodać ulubione przyprawy i mamy szybki obiad lub doskonałą kolację. Najczęściej dodaję kminek, tym razem dodałam czarnuszkę i wyszło jeszcze smaczniej i bardziej aromatycznie. 

Składniki:

  • wątróbka z królika
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka smalcu
  • szczypiorek
Smalec rozgrzać, wrzucić cebulę pokrojoną w plastry a następnie wątróbkę. Obsmażyć z dwóch stron. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek  i przyprawy, na końcu posolić. Wątróbkę  smażyć tak długo, w zależności tego jak mocno wysmażoną chcemy jeść. Ja nie lubię krwistej, dlatego wysmażam ją długo. Podaję z chlebem. 

zupa-krem z kalarepy i cukinii


Kremowe zupy cieszą się u mnie dużym powodzeniem, zwłaszcza lubi je moja córeczka. Dla niej obowiązkowo z grzankami i jajkiem. Szybka, syta i zdrowa. 

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 duże kalarepy
  • 1 cukinia
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 5-6 kromek chleba graham 
  • koperek
Udko z kurczaka wyparzyć i zalać zimną wodą. Wstawić na mały ogień i powoli gotować. Dodać marchewkę, cebule, pietruszkę i seler. Gotować aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki kalarepę i cukinię oraz czosnek. Wyłowić ziele angielskie i liście laurowe, wyjąć mięso.Wsypać kaszę mannę i gotować aż warzywa będą miękkie a następnie zmiksować na krem. Przyprawić i zabielić śmietaną. Z chleba odciąć skórki i pokroić kromki w kostki, usmażyć na chrupko na suchej patelni. Jajka ugotować na twardo.  Koperek pokroić. Zupę podawać z jajkiem, grzankami i posypaną koperkiem.

czwartek, 24 lipca 2014

drożdżówki z serem i wiśniami


Domowe drożdżówki, to jeden z moich ulubionych wypieków. Pulchne, mięciutkie i długo świeże, mimo iż do ciast anie trzeba jajek. Z duuużą ilością nadzienia, w tym przypadku biały ser i wiśnie. Idealne na podwieczorek do kubeczka kakao:)

Składniki:
  • 500 g mąki + trochę do podsypania
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 3,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
na nadzienie:
  • 400 g białego sera w kostce
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru (lub więcej-jak kto woli)
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 szklanka wiśni + 1 łyżka cukru
na kruszonkę:
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki kokosu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 żółtko
do posmarowania:
  • 1 rozbełtane jajko
Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, drożdże, masło i mleko. Wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Wiśnie wydrylować, zasypać cukrem i poddusić kilka minut, odsączyć. Ser zmiksować z jajkiem, śmietaną, cukrem i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, każdy rozwałkować na kwadrat. Na każdym rozsmarować dużą łyżkę sera i ułożyć kilka wiśni. Zlepić dwa rogi po przekątnej. Za pomocą pędzelka posmarować jakiem. Składniki kruszonki razem zagnieść (jeśli trzeba to dodać mąki) i posypać drożdżówki. Piec w 220*C około20-25 minut, aż się zarumienią. 



polędwiczki z królika w podgrzybkach


Mięso z królika jest delikatne, kruche i bardzo chude. To jedno ze zdrowszych mięs, rzadko podawane w naszej kuchni i wielu osobom kojarzące się tylko z zupkami dla niemowląt. Ja królika podaję dość często, w różnych formach. Polędwiczki dobrze przyprawione i usmażone są eleganckim daniem, zwłaszcza podane z sosem ze świeżych podgrzybków. Dodatkowo podałam je z buraczkami i ziemniakami. 

Składniki:

  • 2 polędwiczki z królika
  • 1/2 cebuli
  • 5-6 podgrzybków
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oleju
Mięso opłukać, natrzeć solą wymieszaną z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Wrzucić mięso i szybko zrumienić z obu stron. Podlać szklanką wody i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu około godziny. Grzyby oczyścić i pokroić w większe kawałki. Podsmażyć na maśle, doprawić a na końcu dodać śmietanę i wymieszać. Zdjąć z ognia. Polędwiczki pokroić w grube plastry i podawać z sosem na ciepło.

wtorek, 22 lipca 2014

franuska kremówka


Ciasta na francuskim spodzie lubię za to, że robi się je szybko ale nie tylko. Lubię ich charakterystyczny smak, zwłaszcza kiedy jest mocno przypieczone. Moje ulubione to właśnie to z budyniem i bitą śmietaną. Dodatkowo posypałam je pokruszonymi sezamkami, dzięki którym zyskało wyraźniejszy smak. 

Składniki:
  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 litr mleka
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania sezamków
Ciasto francuskie ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeden arkusz ciasta naciąć nożem lub radełkiem w taki sposób, w jaki będziemy chcieli pokroić gotowe ciasto. Mocno schłodzone ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20-25 minut, aż placki będą złote. 
Budynie wymieszać z żółtkami i cukrem, dodać szklankę mleka, resztę zagotować. Ugotować budynie i do gorącego dodać masło i wymieszać aż budyń je wchłonie. Ciepły ale nie gorący budyń wyłożyć na ciasto, które pieczone było w całości i przykryć naciętym plackiem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przed podaniem wyłożyć na ciasto i posypać pokruszonymi sezamkami. 

poniedziałek, 21 lipca 2014

słodka kapusta duszona


Doskonały dodatek do drugiego dania. Smaczna na ciepło i zimno. Czasem dodaję do niej grzyby, tym razem wersja bez. 

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek
Kapustę zeszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do osolonej wody, dodać liścia laurowego, ziele i gotować około 10 minut. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju na złoto. Dodać odsączoną kapustę z marchewką. Czosnek drobno posiekać lub zetrzeć, dodać do kapusty, przyprawić solą i pieprzem, na koniec dodać koperek. Dusić kilka minut, aż kapusta będzie rumiana.

piwne placuszki z kukurydzą i kurczakiem


Łatwy sposób na odmianę od tradycyjnego kotleta z piersi. Na pewno zasmakuje męskiej części, zwłaszcza, że zawiera w sobie dwie męskie rzeczy- piwo i mięso. Robi się je bardzo szybko, więc na niedzielny obiadek polecam. 

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 jajka
  • 5-6 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 3/4 szklanki mąki
  • 100 -120 ml ciemnego piwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
Kurczaka pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na cebuli, wystudzić. Jajka wymieszać z piwem i przyprawami, dodać mąkę i czosnek. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki razem wymieszać i nakładać na rozgrzany olej. Smażyć powoli po kilka minut z każdej strony.

nocne bułeczki zaplatane z makiem


Po sukcesie bułeczek śląskich skusiłam się na moje ulubione bułeczki z makiem. Te są inne, bardziej zwarte i gęste. Do ciasta nie dodajemy jajek a masło zastępujemy olejem. Ciasto wyrabiamy wieczorem, odstawiamy na noc do lodówki a rano pleciemy bułeczki i pieczemy. Wystarczy rano 40 minut, żeby mieć ciepłe, pachnące pieczywo. Skusicie się?

**wyszło mi 9 sztuk
Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka 3%
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżka maku
Wieczorem drożdże rozkruszamy, mieszamy z trzema łyżkami mleka i cukrem, odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Mąkę i skrobię przesiewamy, dodajemy do drożdży, wlewamy olej, resztę mleka, wodę i sól. Wyrabiamy (na początku wyrabiam mikserem z końcówkami do drożdżowego a potem na blacie ręcznie- dzięki temu ciasto nie przykleja się tak do rąk). Miskę smarujemy olejem i wkładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczka i wstawiamy do lodówki na noc. Rano z ciasta formujemy 9 kulek a z każdej kulki wałeczek o długości około 30 cm. Wałeczek ciasta zawiązujemy w pętelkę z dziurką i każdy koniec owijamy wzdłuż tej pętelki. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na kwadrans. Pieczemy w 220*C około 15-20 minut.

*przepis znalazłam u Margarytki, ale pochodzi on z forum CinCin, troszkę go zmieniłam pod swój gust






ciasto kawowe z czekoladą





Kawy nie pijam, parzona jest dla mnie nie do przełknięcia. Rozpuszczalną raz na ruski rok zrobię, ale nigdy nie dopiję do końca. Naszło mnie jednak o dziwo na ciasto kawowe, więc upiekłam. Przepis jak zwykle wymyślony w trakcie. Biszkopt, czekoladowo-kawowy krem ganache i bita śmietana. I duuużo kawy. Dla kawoszy w sam raz. 
*ponieważ ciasto miało jechać ze mną w upale dość daleko, bitą śmietanę potraktowałam odrobiną żelatyny. W "domowych" warunkach nie musicie tego robić. 

Składniki (blaszka 24*24 cm):
na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypa soli
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (przetartej przez sitko)
na krem:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1 duża łyżka kawy mielonej
na wierzch:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny (można pominąć)
  • 2 łyżki kokosu
do nasączenia:
  • 1 szklanka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki syropu waniliowego do kawy (lub dwie łyżeczki cukru)
  • kieliszek wódki
Krem:
Śmietankę wlać do rondelka, wsypać kawę i doprowadzić do wrzenia (ale nie gotować). Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać rózgą aż się rozpuści. Wystudzić, wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin. 
Biszkopt:
Zimne białka ubić z cukrem i solą na sztywno a następnie nadal ubijając wrzucać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z kawą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o piec około 40 minut w 180*C. Wystudzić (najlepiej upiec dzień wcześniej) i przekroić na dwa blaty. Dolny blat nasączyć kawą i umieścić powtórnie w blaszce. 
Krem czekoladowy wyjąć z lodówki i ubić mikserem na puszysto. Wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim blatem, naponczować. Kremówkę ubić z cukrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i wyłożyć na ciasto. Posypać kokosem. Przechowywać w lodówce. 


sobota, 19 lipca 2014

kukurydziane placuszki z jabłkami


Idealne na śniadanie, kolację, podwieczorek na nawet drugie danie. Moja córeczka bardzo lubi różne placuszki, dlatego często robię je w różnych wersjach. Ta z jabłkami jest soczysta i można je robić cały rok. 

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 jabłka 
  • 2 łyżki oleju z awokado
Mąki połączyć i przesiać. Jajka zmiksować z mlekiem, dodać mąki i cukier. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Można smażyć na patelni beztłuszczowej.

 Jakiś czas temu dostałam do przetestowania olej z awokado z Nowej Zelandii. To dla mnie produkt dość egzotyczny, zwłaszcza, że awokado nie lubię i nie używam. Olejem jestem jednak zachwycona, mimo niezbyt przyjemnego zapachu ma bardzo ciekawy smak, nawet sam i na surowo. Smakuje trochę orzechowo, ma ładny zielony kolor. Na pewno będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, choć do smażenia też się nadaje (posiada najwyższą temperaturę rozkładu ze wszystkich olejów 255*C). A do tego zawiera więcej kwasów omega niż oliwa z oliwek. Do rybki pasował świetnie. 
Więcej na temat oleju z awokado możecie poczytać tu (klik).





















piątek, 18 lipca 2014

tuńczyk w ryżowej sałatce


Sałatka z tuńczykiem bardzo często pojawia się na moim stole, w różnych odmianach. Ostatnio dodałam kapustę pekińską i chrzan dla ostrości i ta wersja chyba najbardziej mi smakowała.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli (lub mieszanej biała z czerwoną)
  • 5  łyżek majonezu
  • 3 jajka
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól
  • pieprz
Ryż ugotować na sypko i wystudzić. Jogurt wymieszać z chrzanem i majonezem. Ryby, fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Kapustę posiekać, jajka ugotować na twardo i zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić do smaku. Schłodzić.

czwartek, 17 lipca 2014

sałatka z papryki konserwowej


Z niewielkiej ilości składników można wyczarować bardzo smaczną sałatkę. Ta będzie idealna np. do mięs lub dan z grilla. 

Składniki:

  • słoik papryki konserwowej
  • 150 g  żółtego sera w kawałku
  • puszka kukurydzy
  • zielona cebulka
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Paprykę pokroić na niewielkie paseczki. Kukurydze odsączyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zieloną cebulkę posiekać. Wszystko razem wymieszać z majonezem ijeśli trzeba to doprawić do smaku solą i pieprzem. 

sałatka makaronowa z kabanosem


Lubię sałatki za to, że kilka chwil można wyczarować coś pysznego, tylko mieszając dowolne składniki. Ta była chrupiąca i pożywna. Doskonała na imprezy, ale także do dań z  grilla.

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu rurki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5-6 dobrych kabanosów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula
  • 5 łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka  w proszku
Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Paprykę, cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Kabanosy pokroić w grubsze plasterki. Kukurydzę i fasolę odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku i odstawić na kilka godzin, aby smaki przeszły.

poniedziałek, 14 lipca 2014

fritata z maślakami


Szybkie do zrobienia i łatwe danie na obiad lub kolację. Nie wyobrażam sobie lata bez grzybów z jajkami, wiec teraz zrobiłam je sobie w wersji omletowej ze smacznymi dodatkami. 

*dla dwóch osób:
Składniki:

  • 6 jajek
  • 6-7 maślaków (ewentualnie innych grzybów, ostatecznie mogą być pieczarki, ale to już nie to co leśny grzyb)
  • kawałek zielonej papryki
  • 1/2 pomidora
  • dwa krążki cebuli
  • szczypiorek
  • 2-3 ugotowane ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 2 łyżki oleju
Cebulę posiekać, grzyby pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę a następnie grzyby, podsmażyć. Pomidora obrać ze skórki, pokroić drobno, paprykę pokroić w kosteczkę, dodać do grzybów, przyprawić i smażyć. Ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na patelni pomiędzy warzywa i grzyby, tak, aby ziemniaki były na dnie. Jajka roztrzepać, posolić i wlać na patelnię. Smażyć z jednej strony a kiedy góra zacznie się ścinać, złożyć na połowę. Można podać z surówką ze świeżych pomidorów. 

niedziela, 13 lipca 2014

bułeczki śląskie


Po tym jak ostatnio bolała mnie szczęka po "mieleniu" bułki ze sklepu, powiedziałam, że koniec- już bułek nie kupię. Jak w ogóle można nazywać bułką coś, czemu bliżej do podeszwy od buta- nie wiem. Ale wiem, że domowe bułeczki są gęste, mięciutkie (zaraz po upieczeniu chrupiące), na drugi dzień są jak świeże i wystarczy jedna, żeby się najeść. Z ciekawości spróbuję innych przepisów, ale lepszego nie trzeba. A z bułkami wcale nie ma tyle roboty, jak się wydaje. Muszą tylko długo wyrastać, ale praktycznie robią się same. Przepis zaczerpnęłam od Margarytki (tutaj).

*na 10 dość dużych bułek:
Składniki:
  • 550 g mąki + do podsypania
  • 1 roztrzepane jajko
  • 150 ml letniego mleka
  • 100 ml wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 małe łyżeczki soli
  • 30 g miękkiego masła
Drożdże wymieszać z cukrem i dwiema łyżkami letniego mleka. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i połączyć z zaczynem. Dodać miękkie (nie stopione) masło, jajko i resztę składników. Wyrabiać. Wyrabiałam najpierw mikserem, a jak składniki się połączyły to ręcznie aż ciasto było gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na półtorej godziny. Po tym czasie uformować bułeczki, oprószyć mąką i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Przed pieczeniem można naciąć nożem. Piec w 200*C około kwadransa. 

sernik bananowo- czekoladowy na zimno


Dziś coś dla osób, które lubią połączenie bananów i czekolady. Dwie warstwy serowe- bananowa i czekoladowa na mocno kakaowym biszkopcie, wykończone bananami w galaretce. Myślałam, że serniki na zimno już mi się przejadły, ale ten zdecydowanie stał się moim numerem jeden. Jest łatwy do zrobienia, więc polecam na deser. 

*tortownica 26 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na warstwy serowe:
  • 1 kg sera wiaderkowego (użyłam gęstego serka Mój Ulubiony z Wielunia)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny (jeśli używamy rzadszego sera to trzeba więcej żelatyny)
  • 3 banany
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
na wierzch:
  • 2-3 banany
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec około 20 minut w 170*C. Wystudzić. 

Ser podzielić na połowę. Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser zmiksować z połową cukru pudru i rozpuszczoną czekoladą. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i wymieszać z masą czekoladową. Wylać na biszkopt i odstawić do wystudzenia. 

Trzy banany zmiksować blenderem na mus. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Ser wymieszać z bananami i resztą cukru pudru. Dodać wystudzona galaretkę i wymieszać. Wylać na stężałą masę czekoladową. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Kiedy masa zastygnie na wierzchu ułożyć plasterki bananów i zalać tężejącą galaretką. 


sobota, 12 lipca 2014

karkówka zapiekana w sosie słodko-kwaśnym


Przepis na taką karkówkę dostałam od cioci. Bardzo fajny pomysł na obiad z piekarnika. U mnie przeważnie pojawia się na niedzielnym stole. 
Składniki:
  • 1,5 kilograma karczku
  • 3 cebule
  • 300 g pieczarek
  • wegeta
  • pieprz olej do smażenia
  • na zalewę:
  • 5-6 łyżek wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki maggi
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego

karczek - krok 1
Mięso pokroić w plastry, posypać wegetą i obsmażyć szybko na mocno rozgrzanym tłuszczu.

karczek - krok 2
Cebulę pokroić w plastry, pieczarki umyć i pokroić także w plastry. Usmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.
karczek - krok 3
Plastry mięsa ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Przykryć pieczarkami i cebulą. Piec około godzinę w 200*C. Składniki zalewy wymieszać.

karczek - krok 4
Po godzinie zalać zalewą i piec jeszcze około kwadrans.

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up