zupa szpinakowa na rosole


Ta smaczna i pełna witamin zupa to mój sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Idealna na poniedziałek, zwłaszcza, że jest gotowa w kilka minut.

Składniki:

  • 2 litry rosołu (najlepiej z marchewką)
  • 200 g szpinaku mielonego (może być mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • pieprz
  • makaron nitki
Rosół zagotować, dodać szpinak. Gotować kilka minut. Do miseczki przełożyć śmietanę i wlać chochelkę zupy, szybko wymieszać rózgą i wlać do garnka. Dodać starty drobno czosnek i doprawić do smaku. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem. Dobrze smakuje też z grzankami.

konfitura dyniowo-pomarańczowa


W ubiegłym roku zakochałam się w dyni i dlatego na wiosnę zasadziłam ich całkiem sporo. Sernik dyniowy już stał się hitem, pikantny krem z dyni na stałe wszedł do naszego repertuaru a konfitura z pomarańczą podbiła moje kubki smakowe. Chociaż dynia praktycznie nie smakuje jakoś charakterystycznie to w połączeniu z pomarańczami i imbirem ma ciekawy, nietuzinkowy smak- cytrusowy z lekką goryczką. Będzie idealna jako dodatek do naleśników, domowego budyniu czy np. do tego sernika (kilk).
Z podanej porcji wyszło mi 8 słoiczków po dżemie.

Składniki:
  • 2 kg miąższu z dyni
  • 4 duże pomarańcze (lub więcej)
  • 700 g cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru
Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i odstawić na godzinę. Pomarańcze umyć w gorącej wodzie. Skórkę zetrzeć na drobnym tarełku, miąższ drobno pokroić, dodać do dyni i wymieszać. Odstawić na pół godziny. Przełożyć do garnka o grubym dnie i dusić przez godzinę mieszając co chwilę. Przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem na kilka godzin. 


tarta malinowa z pianką


Jesienne maliny wreszcie pojawiły się w moim ogródku a w lodówce zalegało kilka białek. Niestety maliny przez ostatnie deszcze były tak soczyste że w cieście się rozpłynęły, ale na szczęście nie straciły smaku. Kruche ciasto i puszysta pianka rozpływają się w ustach. Całość bardzo lekka i delikatna. 

*foremka do tarty 21 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
na nadzienie:
  • 1,5 szklanki malin (lub więcej)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
na piankę:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 białka
  • szczypta soli
Foremkę do tarty nasmarować masłem i wysypać mąką. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, cienko rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Ciasto podpiec w 200*C przez około 15 minut. Następnie wyjąć i wyłożyć maliny i posypać cukrem waniliowym. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na maliny. Piec w 160*C około 25 minut. 

winny karczek z rękawa


Karkówkę na kilka godzin zalałam winem a następnie zamarynowałam w przyprawach i upiekłam w rękawie. Mięso z rękawa jest soczyste i bardzo aromatyczne. Często je tak przygotowuję, bo moja rodzina bardzo je lubi. Dziś podałam je z pieczonymi ziemniakami. 

Składniki:

  • 1 kg karczku
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do mięs Knorr
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 1 łyżka oleju
Mięso opłukać, pokroić na plastry i zalać winem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z wina. Olej wymieszać z czosnkiem i przyprawami. Natrzeć mięso, przełożyć do rękawa, zawiązać i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Piec w 200*C około godziny. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw aby mięso się zarumieniło. 


sernik dyniowo-piernikowy



Ostatni sernik dyniowy tak mnie zachwycił, że postanowiłam przerobić trochę przepis i spróbować jeszcze raz. To sernik typowo jesienny: aromatyczny, przeplatają się w nim nuty pomarańczy i przypraw korzennych. Jest kremowy, za sprawą nieubijanych jajek raczej ciężki, wilgotny. Zamiast spodu użyłam nadziewanych pierniczków w czekoladzie, dzięki czemu zaoszczędziłam trochę czasu a i efekt był ciekawszy. 

*tortownica 26 cm
Składniki:
na spód:
  • 2 opakowania pierniczków nadziewanych w czekoladzie
na masę serową:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 300-350 g dyni
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
na polewę:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta cynamonu
Dynię pokroić na mniejsze kawałki i piec w piekarniku około 40 minut w 180*C. Wystudzić, okroić skórkę, odmierzyć 270 g i zmiksować na mus. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą gładką masę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierniczki i zalać masą serową. Piec w 160*C około 70-80 minut. Po upieczeniu studzić przez godzinę w uchylonym piekarniku a po całkowitym wystudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki. Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki, wlać mleko i wsypać cynamon. Rozpuścić w kąpieli wodnej i polać sernik. 



zupa drobiowa


Ta pyszna zupa zawiera dużo mięsa, dlatego jest bardzo pożywna. Wystarczy za cały obiad.

Składniki:

  • 500 g mięsa rosołowego z indyka
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  •  1 pierś z kurczaka
  • 300 g żołądków drobiowych
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • cebula
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • mały kawałek boczku
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka mąki
Mięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty pieprz. Gotować na małym ogniu jak rosół, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić i ponownie wstawić na ogień. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso obrać z kości, pokroić. Z żołądków usunąć to co nie potrzebne. Pokrojone mięso i żołądki wrzucić do wywaru. Dodać także marchewkę pokrojoną w plasterki. Boczek pokroić na małe kosteczki, podsmażyć z mąką, zalać zimną wodą i zagęścić zupę. Dodać czosnek, majeranek i doprawić do smaku. Podawać z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub koperku.

pałki pieczone w żurawinie


Aby mięsko było soczyste i aromatyczne zamarynowałam je na dobę w przyprawach i żurawinie. Dzięki temu szybciej się upiekło i było naprawdę pyszne. 

Składniki:

  • 4 pałki z kurczaka
  • 3 łyżki żurawiny do mięs (ze słoika)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • słodka i ostra papryka
  • szczypta curry
  • sól
  • pieprz
Olej i żurawinę wymieszać z przyprawami i startym czosnkiem. Natrzeć mięso, włożyć do zamykanej miski i wstawić na dobę do lodówki. Przed pieczeniem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika i piec około godziny w 200*C. 

niebieski deser z bialek


Taki deser to doskonały pomysł na wykorzystanie zbędnych białek. W połączeniu z galaretką tworzą lekką piankę. Wystarczy dodać tylko ulubione owoce sezonowe i bitą śmietanę. I deser gotowy. Szybko i efektownie. 

Składniki na 4 porcje:
  • 1 opakowanie galaretki niebieskiej
  • 1 opakowanie galaretki turkusowej
  • 4 białka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • maliny
  • jagody
Galaretkę niebieską rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Przelać do czterech pucharów i odstawić do stężenia. W międzyczasie turkusową galaretkę rozpuścić w szklance wody. Kiedy przestygnie i zacznie tężeć ubić pianę z białek i wymieszać z galaretką. Wylać do pucharków i odstawić do całkowitego stężenia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wyłożyć na deser i udekorować owocami. 

szarlotka ze skórką pomarańczową


 Ta szarlotka dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej i dużej ilości cynamonu jest bardzo aromatyczna i ma nieco egzotyczny posmak. Czasem wystarczy dodać jeden mały składnik, żeby nadać ciastu nowy smak. Tak było w tym przypadku, mi osobiście taka wersja bardzo smakowała. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 6 żółtek
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
na piankę:
  • 6 białek pozostałych z ciasta
  • 1 szklanka cukru
Składniki ciasta szybko zagnieść, podzielić na dwie nierówne części. Większą część wyłożyć na dnie blaszki, mniejszą wstawić do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i cynamonem i wymieszać ze skórką pomarańczową. Jabłka wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na pianę. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut w 180*C. 

rogale cynamonowe z marmoladą


Niedawno dostałam do przetestowania Marmoladkę deserową od firmy Jamar. Ta marmolada ma rzadszą konsystencję niż tradycyjne i nie jest przesadnie słodka, dlatego użyłam jej do wypełnienia rogali cynamonowych. Podczas ich pieczenia w domu pachniało tak, że zapach obudził mojego łasucha.

Składniki na 18 sztuk:
  • 600-650 g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 80 g drożdży
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki oleju
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 torebka cynamonu
  • 1 słoiczek Marmoladki deserowej z truskawką Jamar
Drożdże rozgnieść widelcem z żółtkami,solą, łyżką cukru i łyżką mleka. Odstawić na kwadrans. Mąkę i cynamon przesiać. Dodać do rozczynu. Masło roztopić, wymieszać z olejem i resztą mleka i dodać do rozczynu. Dodać pozostały cukier. Wyrobić dokładnie i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na koło i podzielić na 6 trójkątów. Na każdy nałożyć po łyżeczce marmolady i zawijać w rogaliki. Piec około 25 minut w 200*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


ciasto karmelowe z jabłkami


Ciasto Marlenka tak nam ostatnio smakowało, że postanowiłam te karmelowe placki wykorzystać także w inny sposób. Przełożyłam je masą budyniową i jabłkami z galaretką. Lubię tego typu ciasta za to, że ładnie się kroją i są bardzo podzielne. A najlepiej smakują na trzeci dzień po upieczeniu, choć wtedy to już niewiele z nich zostaje...

*duża blaszka 29*40 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 600 g mąki
  • 120 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżka octu

na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 2 łyżki cukru
na masę budyniową:
  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g masła
dodatkowo:
  • 4 herbatniki
  • 4 kostki białej czekolady

Ciasto:
Masło, cukier i miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać z octem i od razu po tym jak się spieni wlać do masy cukrowej i mieszając gotować aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia i odtawić na pięć minut, mieszając co chwila. Wbić jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Dodać część przesianej mąki, zmiksować a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki wielkości  blaszki (ciasto będzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz ciężej będzie na nim pracować). Piec placki około 10-12 minut w 180*C aż będą brązowe ( po wystudzeniu będą twarde). 

Masa budyniowa:
Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. 

Masa jabłkowa:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i dusić pod przykryciem aż będą miękkie. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać. Kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć połowę na blat ciasta i przykryć drugim blatem. Na nim rozsmarować masę budyniową (3 łyżki odłożyć), przykryć ciastem i wyłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnim blatem ciasta i rozsmarować resztę kremu budyniowego. Czekoladę i herbatniki zetrzeć na drobnej tarce i posypać ciasto po wierzchu. 

Ciasto nadaje się do krojenia dopiero następnego dnia, kiedy placki zmiękną a masy stężeją. Należy je przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie przeszło zapachami z lodówki. 

kurczak z papryką


Taki lekki obiad często przygotowuję mojemu mężowi do pracy. To danie jest nie tylko zdrowe ale także kolorowe i smaczne. 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • po kawałku zielonej, żółtej i czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej
  • sól, pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • szczypta curry
  • 1 łyżka oleju
Kurczaka pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę oraz mięso. Posypać przyprawami i podsmażyć. Paprykę pokroić paseczki i dorzucić do mięsa. Smażyć mieszając co chwilę aż mięso będzie miękkie. Dodać przetarty czosnek. Kaszę ugotować na sypko i podawać z kurczakiem. 

pszenne półbagietki


Ostatnio często eksperymentuję z bułkami, bo moja rodzina bardzo polubiła domowe pieczywo. Te chrupiące półbagietki doskonale smakują z masłem i dżemem.

Składniki na 6 sztuk:
  • 600 g mąki
  • 180 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 20 g drożdży
  • 35 g oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju do posmarowania
Drożdże zasypać cukrem i zalać łyżką ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części u formować podłużne bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, posmarować olejem i naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Piec w 200*C około 15-20 minut. 

złote udka


Niedawno dostałam do przetestowania nowe przyprawy do mięs firmy Knorr. Ponieważ moja rodzina bardzo lubi udka z kurczaka, chętnie wypróbowałam Przyprawę do złotego kurczaka. To specjalnie dobrana mieszanka przypraw zawierająca m.in. curry, paprykę, czosnek, cynamon i gałkę ,muszkatołową.
Nadała ona udkom nie tylko piękny kolor ale także wyrazisty smak, który podczas gotowania wypełniał cały dom. Do duszenia udek dodaję nać selera, co jeszcze bardziej wzbogaca ich smak i aromat. 

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 łyżka Przyprawy do złocistego kurczaka Knorr
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 gałązki selera
Łyżkę oleju wymieszać z przyprawą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natrzeć udka i odstawić na godzinę. Na patelni rozgrzać pozostały olej i wrzucić cebulę pokrojoną w plastry a następnie udka i marchewkę pokrojoną w grube plasterki. Obsmażyć  na złoto, dodać seler, zalać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem około godziny. Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę i odparować sos. Podawać z ziemniakami i surówką.



pasta kanapkowa z konserwy


Moja rodzina bardzo lubi pasty kanapkowe. Tradycyjne jajeczna i rybna już nam się przejadły więc trochę poeksperymentowałam. Pasta z konserwy mięsnej jest kremowa i delikatna, ale jej smak zaostrzyłam chrzanem i chrupiącą rzodkiewką.

Składniki:

  • 120 g konserwy mięsnej (np. szynka mielona)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 łyżeczka ostrego chrzanu
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, obrać. Konserwę pokroić na mniejsze kawałki. Dodać jajka, majonez i chrzan. Zmiksować na pastę. Rzodkiewkę pokroić w kostkę, koperek drobno posiekać. Dodać do pasty. Doprawić do smaku. 

deser jogurtowo-owocowy


W lodówce zalegało mi kilka jogurtów owocowych, więc przerobiłam je na deser z galaretką. Taki deser przygotujecie łatwo i bez wielkiego nakładu pracy. Można do niego wrzucić ulubione owoce lub wzbogacić bitą śmietaną. 

Składniki:
  • 200 g jogurtu brzoskwiniowego
  • 200 g jogurtu truskawkowego
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka rubinowa
  • garść czerwonych winogron
  • garść malin
  • 1 małe jabłko
  • 1 duży banan
  • 1 kubeczek serka homogenizowanego waniliowego
Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody w odstępach co pół godziny w kolejności: brzoskwiniowa, pomarańczowa, rubinowa. Galaretkę brzoskwiniową wystudzić i wymieszać z jogurtem brzoskwiniowym. Wylać do pięciu pucharków i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje w pucharkach ułożyć połówki winogron, plasterki banana i jabłko pokrojone w kostkę. Zalać pomarańczową galaretką i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, wystudzoną galaretkę rubinową wymieszać z jogurtem truskawkowym i wylać do pucharków. odstawić do stężenia. Udekorować kleksem serka homogenizowanego i owocami. 



Jakie przekąski zabrać ze sobą na wycieczkę?


Jakie przekąski zabrać ze sobą na wycieczkę?
Bez względu na to, czy wybierasz się na parogodzinną wycieczkę do lasu, czy też wylatujesz na długie wakacje, musisz zapewnić sobie odpowiedni prowiant na drogę. Spacery leśnymi ścieżkami, zwiedzanie zabytków, czy nawet godziny spędzone w oczekiwaniu na samolot na lotnisku są wyczerpujące. Po męczącej podróży warto też mieć pod ręką słodką przekąskę, która pozwoli doładować baterie. Co zabrać, by nie stracić energii w trakcie wyprawy i szybko zregenerować siły po długim dniu?

Kanapki inaczej
O tym, że kanapki doskonale sprawdzą się w podróży nie trzeba przekonywać chyba nikogo. Jeśli jednak chcesz wyjść poza schemat i przygotować coś, co będzie smakowało nieco inaczej niż w domu, pomyśleć możesz o tak zwanych wrapach. Kup placki do tortilli i wypełnij je świeżymi warzywami, sałatą, grillowanymi kawałkami mięsa, czy dobrej jakości wędliną. Zawinięte w rulon wrapy będzie można wygodnie podjadać w trakcie wędrówki, czy w samolocie.

Coś na słodko
W trakcie podróży nie można zapominać o przekąskach na słodko. Glukoza jest dobrym źródłem energii i doda wigoru zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Batonik, czy parę kostek czekolady sprawdzą się bardzo dobrze w każdym przypadku. Niestety słodycze mają to do siebie, że nie najlepiej się przewożą w trakcie podróży. Czekolada może się roztopić i pobrudzić nasze rzeczy. Dlatego słodkości najlepiej zjeść tuż przed wycieczką, aby cukier i endorfiny dodały nam energii, a do kieszeni zabrać coś dobrego na potem.

Bakalie i orzeszki
By mieć pewność, że podczas wycieczki nie zgłodniejecie, wrzuć do plecaka na przykład, paczkę fistaszków, które, jak wszystkie orzeszki, zawierają sporą ilość białka i tłuszczu. To produkt z długim terminem przydatności do spożycia, więc nie musisz się obawiać, że zepsuje się w czasie długiej wyprawy.

Jak szybko doładować baterie?
Po całodniowej wycieczce lub gdy dotrzecie do celu podróży warto sięgnąć po szybką przekąskę, która błyskawicznie zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Nawet zmęczeni po eskapadzie możecie zjeść szybkie ciasto domowej roboty. Wystarczy chwila na jego przygotowanie. Niemożliwe? Łatwe Ciacho Delecty robi się dosłownie w minutę w mikrofalówce, a efekt, to wspaniałe ciasto o czekoladowym smaku. Domowe babeczki poprawią humor bez względu na to, jak bardzo będziecie zmęczeni po całym dniu pełnym wrażeń.
Smaczne przekąski – takie, jak opisane powyżej i nie tylko, umilą każdą podróż i sprawią, że z większym zapałem podejdziecie do wyprawy nawet, jeśli po drodze wystąpią jakieś komplikacje, lub opóźnienia.

piegusek ze śliwkami


Wilgotne ciasto o pomarańczowym aromacie, z chrupiącym makiem i soczystymi śliwkami. Idealne do herbatki w środku tygodnia. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki suchego maku
  • sok i skórka z dużej pomarańczy
  • 2 łyżki mleka
  • 300 g śliwek
  • 1 łyżka bułki tartej

Mąkę, proszek i mak wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po jajku, następnie wlać sok z pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką w dół. Piec około 40 minut w 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.


śledzik w śmietanie


Śledzia w śmietanie chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Dziś serwuję go w mojej wersji- z papryką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym. Takie lubię najbardziej. 

Składniki:

  • 200 g filetów śledziowych a'la matias
  • 1 biała cebula
  • 1 jabłko
  • 1 ogórek kiszony
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3/4 szklanki śmietany kwaśnej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Filety wymoczyć, aby nie były zbyt słone. Pokroić na niezbyt wielkie kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Jabłko, paprykę i ogórka pokroić w większe cząstki. Śmietanę wymieszać z octem i przyprawami. Dodać do śledzi i warzyw. Wszystko razem wymieszać. 

ciasto ucierane ze śliwkami


Kiedy nie mam czasu na pieczenie skomplikowanych ciast, sięgam po sprawdzone domowe przepisy. Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką to smak mojego dzieciństwa. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej
  • 300 g śliwek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 90 g mąki
  • 1 żółtko 
  • 30 g cukru
Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając dodawać partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać masło i śmietanę. Wymieszać. Śliwki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem. Na wierzchu ułożyć śliwki. Składniki kruszonki zagnieść i posypać ciasto. Piec w 170*C przez około 45 minut. 

ślimaczki serowe z bakaliami


Domowe drożdżówki to wypiek, któremu nie mogę się oprzeć. Miękkie i pulchne, z aksamitnym nadzieniem serowo- budyniowym. Najlepsze na śniadanie lub podwieczorek. Obowiązkowo z kubkiem kakao:)

Składniki (na 15 sztuk):
na ciasto:
  • 450 g mąki
  • 1 jajko
  • 180 ml mleka
  • 35 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g sera białego
  • 2 łyżki masła
  • 100 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Mleko podgrzać, wymieszać z częścią cukru i drożdżami. Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę cukru, sól i jajko. Wyrabiając dodawać stopione i wystudzone masło. Wyrabiać, aż  ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę. 
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut a następnie odcedzić. Z mleka, cukru i budyniowego proszku ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Wystudzić. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę. Ostrym nożem kroić ją na 3- centymetrowe plastry. Układać na blaszce do pieczenia odwracając nadzieniem do góry. Piec około 25 minut w 200*C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.


ciasto budyniowe z gruszkami


Prawdziwe domowe ciasto, jak u babci. Podczas pieczenia wypełnia dom cudownym aromatem kruchego ciasta i gruszek. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie gruszkowe:
  • 6 gruszek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
na nadzienie budyniowe:
  • 3/4 litra mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
Składniki na ciasto zagnieść i podzielić je na połowę. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i zalać  3/4 szklanki wody. Dusić kilka minut. Budyń rozpuścić w 1/3 szklanki wody i wlać do gruszek. Gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dwa pozostałe budynie ugotować osobno na mleku z cukrem. Na ciasto wyłożyć ciepły budyń gruszkowy a następnie budyń waniliowy. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w 200*C około 30-40 minut. Dobrze wystudzić a następnie umieścić w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

pomidory faszerowane pastą rybną


Prosta w przygotowaniu i zdrowa przekąska. Takie pomidory można podać na śniadanię, kolację lub jako element zimnej płyty.

Składniki:

  • 8 pomidorów 
  • 250 g białego sera
  • 100 g bryndzy
  • wędzona makrela
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżkii kwaśnej śmietany
  • 1/2 cebuli
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Makrelę dokładnie oczyścić ze skóry i ości, mięso rozdrobnić. Cebulę i szczypiorek posiekać. Ser wymieszać z bryndzą, majonez ze śmietaną. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić. Pomidory umyć i odciąć wierzchy, wydrążyć łyżeczką. Faszerować pastą rybną i przykryć. 

królik w sosie kurkowym


Mięso z króika to jedno ze zdrowszych mięs. Jest bardzo chude i delikatne, dlatego świetnie kompmuje się z kurkami i śmietanowym sosem.

Składniki:

  • 6 nóżek z królika
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 300 g kurek
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • cebula
  • 2 łodygi kopru
  • 2-3 liście selera
  • sól, pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • kolendra
  • smalec
  • 2 łyżki oleju
Trzy ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z przyprawami i olejem. Natrzeć mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na smalcu. Wrzucić mięso, podsmażyć z obu stron na złoto. Dodac seler, koper, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać szklanką wody i dusić około półtorej godziny na małym ogniu. Kurki oczyścić, usmażyć na maśle. Przyprawić, dodac natkę i śmietanę. Odparować i polać królika. 

potrawka w ryżowej koronie


Tani i zdrowy obiad, do zrobienia w pół godziny. 

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 200 g grzybów lub pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypiorek
Grzyby i cebulę poddusić na oleju. Kurczaka pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce. Dodać do grzybów, dodać liście i ziele angielskie, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem około 20 minut. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Potrawkę doprawić, dodać przecier i czosnek. Z ryżu ułożyć koronę za pomocą łyżki. Do środka włożyć potrawkę. Posypać szczypiorkiem. 

mintaj pieczony ze szpinakiem i fetą


Zdrowe, lekkie danie z piekarnika. Idealne na obiad lub kolację. 

Składniki:

  • 4 filety z mintaja
  • 300 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 2 plasterki sera feta
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cytrynowy
Rybę ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać solą i pieprzem cytrynowym. Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek, sól i pieprz a na końcu śmietanę. Wyłożyć na rybę. Fetę pokroić w kosteczki i ułożyć na wierzchu szpinaku. Piec w 200*C około 20 minut. Podawać z ziemniakami i surówką lub pomidorkami.

tort bakaliowy z brandy




Tort zrobiony na urodziny mamy, a więc w smaku taki, jak rodzinka lubi najbardziej. Słodycz bakalii i kremu przełamałam dżemem porzeczkowym. A brandy dodała mu mocniejszego akcentu. 

*tortownica 21 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na przełożenie:
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 1/2 tabliczki czekolady z chrupkami
  • 1/2 kieliszka brandy
  • 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
do naponczowania
  • 3/4 szklanki posłodzonej herbaty
  • brandy (ilość według uznania)
na dekorację:
  • bita śmietana z kakao
  • cukrowe kwiatki i listki
  • perełki cukrowe
  • rodzynki
Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na trzy krążki. Każdy z nich naponczować. Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Rodzynki namoczyć w brandy. Orzechy i czekoladę pokroić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Dodać bakalie i czekoladę. Pierwszy krążek ciasta posmarować dżem i wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem, posmarować dżemem, wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować tort. Wykończyć ozdobami.