piątek, 31 października 2014

ciasto "Gargamel"


To ciasto Siostry Anastazji to wysoki piernik z wkładką jabłkowo-bakaliową, przekładany masą z kwaśnej śmietany. Blaty ciasta są bardzo miękkie, ale dodatkowo nasączyłam je herbatą z syropem rumowym. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże i wysokie ciasto, bardzo podzielne. Można je długo przechowywać, zresztą najlepiej smakuje na drugi a nawet trzeci dzień po upieczeniu. 

*piekłam w foremce 25*34 cm ale śmiało można w większej bo ciasto wychodzi wysokie
Składniki:
na ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 250 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
na wkładkę:
  • 4 jabłka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jajka
  • 250 g bakalii
  • cynamon
na krem:
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
poncz:
  • 1 szklanka herbaty posłodzonej
  • 2 kieliszki syropu rumowego
Ciasto:
Miękkie masło utrzeć do białości najpierw samo a następnie dodając cukier puder i żółtka. Powoli ucierając dodawać mąki (należy je wymieszać z sodą i przyprawa do piernika i przesiać) na zmianę z miodem.  Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę i upiec dwa placki w temperaturze 170*C przez około 30 minut. 

Wkładka:
Jabłka obrać, pokroić w kostki, zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, żółtka oraz bakalie i wymieszać. Z białek ubić pianę i połączyć. Piec w 170*C około 30 minut. 

Krem:
Miękkie masło utrzeć na biało z cukrem pudrem. Powoli ucierając dodawać po łyżce śmietany

Blaty ciasta naponczować. Na jednym rozsmarować połowę kremu, przykryć wkładką jabłkową, rozłożyć pozostały krem i przykryć ciastem. Dowolnie udekorować z wierzchu.




grzybowa z łazankami


Delikatna zupa grzybowa to obowiązkowa wigilijna pozycja. Na świątecznym stole podaję ją z makaronem łazanki, ale w ciągu roku z ziemniakami lub innym makaronem. Lubimy zbierać grzyby, dlatego zupa z suszonych zimą bardzo często gości na moim stole.

Składniki:
  • 200 g pokrojonej włoszczyzny
  • garść suszonych grzybów
  • 2,5 litra wody
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki śmietany
  • szklanka makaronu łazanki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Włoszczyznę poddusić na maśle, zalać wodą, wrzucić listki i ziele i gotować około 20 minut.  Grzyby suszone opłukać i wrzucić do bulionu, gotować około kwadransa. Doprawić i zabielić śmietaną. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Zupę podawać z łazankami i posiekaną natką pietruszki. 

czwartek, 30 października 2014

kotleciki pożarskiego


Na pierwszy rzut oka zwykłe kotlety mielone. W smaku jednak o wiele lepsze, pulchniejsze i bardziej delikatne. Od tradycyjnych mielonych różnią się tym, że dodajemy białka ubite na pianę, bułkę moczymy w mleku a nie w wodzie i panierujemy nie w samej bułce tartej ale tak jak kotlety w mące, jajku i bułce. Ja swoje usmażyłam w głębokim tłuszczu, żeby miały jednolity kolor. 

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 mała bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • mąka
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Dodać do mięsa. Wrzucić żółtko, posiekane cebulę i czosnek. przyprawić. Białko ubić na sztywno i dodać do mięsa. Wyrobić na jednolitą masę. Formować kotleciki, panierować w mące, drugim roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto. 

buraczki z majonezem i żurawiną


Dotychczas buraczki do obiadu podawałam zawsze w wersji prosto ze słoika, bez dodatków. Niedawno od znajomej pani dostałam ten przepis i wypróbowałam go, choć wydawało mi się, że majonez do buraczków nie bardzo pasuje. Tym bardziej się zdziwiłam, bo tak przyrządzone są bardzo smaczne, a do tego bardziej wykwintne. Na elegancki obiad będą w sam raz. 

Składniki:
  • słoiczek buraczków (400 g)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki żurawiny do mięs ( ze słoika)
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Majonez wymieszać z chrzanem i żurawiną. Dodać do buraczków i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli trzeba można dodać trochę cukru lub soku z cytryny. 

środa, 29 października 2014

tort bezowo-cytrynowy


  • To coś dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Słodycz bezy przełamana jest dość kwaśnym cytrynowym kremem. Całość rozpływa się w ustach. Ciasto doskonałe na małe przyjęcia, ale należy pamiętać, aby nie przełożyć blatów kremem zbyt wcześnie, aby nie zmiękły. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem.
średnica 25 cm:
na bezę:
  • 8 białek
  • 400 g drobnego cukru
  • półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • półtorej łyżeczki octu lub soku z cytryny
krem:
  • 3 małe cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 125 g mascarpone
  • 125 g kremówki
  • borówki do dekoracji


Białka ubić. Kiedy będą już sztywne dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Masę białkową podzielić na połowę i rozsmarować na kółkach. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C a następnie zmniejszyć tempearturę do 120*C i suszyć jeszcze około 90 minut.
Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przelać do rondelka, dodać cukier, żółtka, jajka, mąkę ziemniaczaną i olej, Gotować powoli, mieszając aż zgęstnieje, ostudzić. Zmiksować krem cytrynowy z mascarpone, a następnie dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać.
Krążki bezowe przekładać kremem a na wierzchu położyć borówki.Tort można także udekorować plasterkami cytryny.


miodowe dzwoneczki


Do świąt co prawda jeszcze daleko, ale może już dziś przyda się komuś przepis na ciasteczka. Zwłaszcza, że najlepsze są dopiero po kilkunastu dniach spędzonych w puszce, kiedy zmiękną i nabiorą właściwego smaku. Możecie je upiec już teraz, ale pamiętajcie o tym, że przechowywać najlepiej "gołe" ciasteczka- bez lukru, czekolady itp. 

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • 75 ml miodu
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (najlepiej takiej domowej bez kakao)
Olej, miód i cukier wstawić w rondelku na mały gaz  i mieszając zagotować i lekko przestudzić. Mąkę przesiać z sodą i przyprawą, dodać jajko, masę miodową i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany). Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać foremką ciastka. piec na papierze do pieczenia przez około 10 minut w temperaturze 200*C. Po wystudzeniu zamknąć w metalowej puszcze na minimum kilka dni. 


austriackie rogaliki bożonarodzeniowe


Takie ciasteczka w Austrii piecze się na Boże Narodzenie. Ale oczywiście smakują wspaniale przez cały rok. Można je przechowywać w zamkniętej puszce dość długo- nie tracą świeżości. Zaraz po upieczeniu są chrupiące a później rozpływają się w ustach. Są tak pyszne, że ręka sama po nie sięga.

Składniki:
  • 100 g mielonych płatków migdałowych
  • 250 g mąki
  • 200 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajem na puch. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Palce zanurzać w mące i formować rogaliki. Układać na blaszce z piekarnika i piec w 180*C około kwadransa. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem. 


wtorek, 28 października 2014

surówka pekińska z kukurydzą


Ta chrupiąca sałatka będzie pasowała nie tylko do obiadu, ale także do domowych kebabów. 

Składniki:
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 zielonego ogórka
  • mała cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Majonez i jogurt wymieszać z przyprawami i startym czosnkiem. Kapustę zeszatkować. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach tarki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać z sosem czosnkowym i odstawić na chwile, aby smaki się połączyły. 

zapiekanka rybna ze szpinakiem i beszamelem


Ta zapiekanka to ciekawy pomysł na obiad np. piątkowy. Jest z nią sporo pracy, ale warto spędzić trochę czasu w kuchni, żeby potem zjeść coś smacznego. Gorącą zapiekankę podałam z sosem czosnkowym, dzięki czemu była jeszcze lepsza, bo wiadomo, że  czosnek i szpinak to dobrana para. Pomiędzy warstwy sera i beszamelu można ułożyć jeszcze plasterki pomidorów, ja tego nie zrobiłam ze względu na uczulenie córeczki. Podaję porcję dla czterech osób.

Składniki:
  • 5 filetów z mintaja (lub innej ryby)
  • 350 g szpinaku
  • 3/4 opakowania makaronu rurki
  • 50g serka topionego
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 150 g sera żółtego
na beszamel:
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • ok. 2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek, serek topiony, śmietanę i doprawić. Filety rybne posolić i przyprawić. 

Część makaronu rozłożyć w foremce do zapiekania (jedną lub dwie warstwy w zależności od wielkości blaszki). 
Na makaronie rozsmarować szpinak.








Następnie ułożyć filety rybne.








Na rybie położyć kolejną warstwę makaronu. 








Przygotować sos beszamelowy: Masło rozpuścić, wsypać mąkę i wymieszać (nie podsmażać). Od razu zacząć powoli wlewać mleko i mieszać aż do uzyskania pożądanej gęstości. Sos powinien mieć gęstość śmietany, może się okazać że nie zużyjemy całego mleka. Sos wylać na warstwę makaronu.




Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch zapiekanki. Piec w 200*C około 30-40 minut.

słowacki pudding z gorącymi malinami


Będąc ostatnio na Słowacji kupiłam kilka opakowań tamtejszego puddingu. To coś a'la nasz budyń, tyle że robiony z mąki kukurydzianej a nie ziemniaczanej. W smaku jest do budyniu podobny, ale konsystencję ma bardziej kremową i błyszczącą. Idealnie nadaje się do babeczek budyniowych. Z naszego budyniu też można je zrobić, należy jednak pamiętać o zmniejszeniu ilości mleka. 

Składniki:
  • 1 opakowanie puddingu malinowego  lub budyniu
  • 350 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka malin 
  • 1 łyżeczka oleju
Połowę mleka zagotować, w reszcie rozmieszać proszek budyniowy i dwie łyżki cukru. Wlać na gotujące się mleko i na małym ogniu, ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Foremki do małych babek nasmarować olejem za pomocą pędzelka. Napełnić budyniem i odstawić do wystudzenia. Maliny zasypać cukrem i tuż przed podaniem podgotować chwilę, aż sok trochę odparuje. Deser przełożyć na talerzyki odwracając foremki dnem do góry. Polać sosem malinowym. 

pierogi ze szpinakiem i bryndzą


Kilka dni temu przywiozłam z Tatr świeżą pyszną bryndzę. Uwielbiam bryndzę, ale niestety te sklepowe są kiepskie- mają tylko około 5% owczego sera. Ta kupiona w górach miała podobno pomiędzy 40 a 60%, nie wiem ile w tym prawdy, ale i tak była o niebo lepsza. Wymieszałam ją ze szpinakiem i nadziałam pierożki robione z ciasta na ravioli. Te okraszone boczkiem i cebulką były nie tylko pyszne ale także  bardzo syte. 

Składniki:
na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 ml wrzątku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
na nadzienie:
  • 250 g szpinaku 
  • 200 g bryndzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyża masła
  • sól
  • pieprz
dodatkowo:
  • białko jaja
  • 200 g boczku
  • 1 cebula
  • szczypiorek
Składniki ciasta zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić na czas robienia farszu. Szpinak usmażyć na maśle, dodać starty czosnek i przyprawić. Wystudzić i dodać pokruszoną bryndzę (trochę odłożyć). Ciasto rozwałkować, wykrawać koła lub inny kształt. Nakładać po łyżce nadzienia, boki smarować białkiem i sklejać. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 8-10 minut. 
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulką. Gorące pierogi podawać okraszone boczkiem i posypane bryndzą i posiekanym szczypiorkiem. 

poniedziałek, 27 października 2014

makowiec z jabłkami


To mój ulubiony makowiec. Bardzo wilgotny, ciężki, z dużą ilością jabłek ale za to bez mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
  • 300 g maku
  • 4-5  łyżek kaszy manny
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 600 g jabłek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki
polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • ozdoby cukrowe
Mak zalać 2 szklankami wody, gotować kilka minut po czym odsączyć na drobnym sicie i zmielić (można blenderem). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić w odstawić do wystudzenia. W niewielkim garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień na minimum a na garnku ustawić miskę. Wbić do niej jajka i ubijać je na parze powoli dodając cukier, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej dodać mak, masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Piec na papierze do pieczenia około 40 minut w 180*C. Wystudzić. 

Czekoladę połamać i razem z mlekiem włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszając rozpuścić. Polać ciasto i dowolnie udekorować. 

zupa chrzanowa na boczku


Zupa chrzanowa to bardzo pożywna zupa. W sam raz na jesień i zimę, kiedy potrzebujemy rozgrzewających dań. Zrobiłam ją na wywarze ze smażonego boczku. Podaję ją z jajkiem i ziemniakami. 

Składniki:
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • włoszczyzna
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2-3 łyżki śmietany
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • jajka na twardo
Boczek pokroić na większe kawałki, cebulę posiekać i podsmażyć razem z boczkiem. Zalać taką ilością wody, ile potrzebujemy zupy. Wrzucić włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w ćwiartki, liście i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać chrzan, przyprawy i starty czosnek. Zabielić śmietaną. Podawać z jajkiem i posiekaną natką pietruszki.


czwartek, 23 października 2014

naleśniki z serem i bananami


Naleśniki to idealny sposób na piątkowy obiad lub kolację. U mnie goszczą bardzo często, bo bardzo je lubimy. 

Składniki:
na ciasto:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

na nadzienie:
  • 250 g sera półtłustego z kostki
  • 150 g serka homogenizowanego
  • 1 banan
  • 2 łyżki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans aby ciasto zgęstniało. Smażyć cienkie naleśniki na patelni beztłuszczowej lub zwykłej z niewielką ilością tłuszczu. 

Ser zmiksować z serkiem homogenizowanym, cukrem i cukrem waniliowym. Banana pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać z masą serową. Na każdy naleśnik położyć porcję nadzienie i zwijać w rulon. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem lub polać słodkim sosem. 


smarowidło kanapkowe z łososia


Uwielbiam pasty kanapkowe, zwłaszcza te rybne. Ta z łososia jest bardzo delikatna, ale rzodkiewka i ogórek dodały jej wyraźnego smaku. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Składniki:
1 puszka łososia w oleju (lub kawałek wędzonego)
4 jajka
2 łyżki majonezu
5-6 rzodkiewek
2 ogórki konserwowe
koperek
sól
pieprz
Łososia odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i obrać. Jajka, łososia i majonez zblenderować na pastę. Ogórki i rzodkiewki pokroić w półplasterki, koperek posiekać. Wymieszać je z pastą i doprawić do smaku.

środa, 22 października 2014

kolorowa pizza


Moja rodzinka uwielbia domową pizzę, dziś nawet nasza dwulatka się o nią upomniała. Wiem, że to nie jest super zdrowe jedzenie, ale od czasu pozwalamy sobie tak pofolgować. Dziś wyszła mi w smaku idealna, nawet lepsza niż kupiona. 
Podaję proporcje ciasta na dwie pizze średnicy około 28 cm. Ilości dodatków nie podaję, bo każdy lubi po swojemu mniej lub więcej. 

Składniki:
na ciasto:
  • 225 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 135 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 15 g drożdży świeżych
na wierzch:

  • ketchup do posmarowania ciasta
  • mozarella
  • szynka
  • kolorowe papryki
  • kukurydza
  • oliwki zielone
  • oregano suszone

Składniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam mikserem ze ślimakami do drożdżowego ciasta około 3-4 minuty. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut.  Dzielę na połowę i wałkuję tworząc dwa koła. Umieszczam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smaruję ketchupem i układam dodatki, na końcu posypuję suszonym oregano. Wkładam na najniższą półkę piekarnika nagrzanego do 220*C i piekę około 10-15 minut. 

drożdżówki z budyniem serowo-czekoladowym


Te drożdżówki upiekła moja mama z naszego ulubionego przepisu. Są doskonałe- puszyste i świeże nawet na trzeci dzień. My pieczemy je z tej dużej porcji, ale możecie zmniejszyć przepis o połowę. 

Składniki:

ciasto:

  • 900g mąki
  • 60g drożdży
  • 360-400 ml mleka
  • mała plaska łyżeczka soli
  • 150g masła
  • 2 jajka
  • 150g cukru


Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru, odstawić na 15 minut. Wlać rozczyn do mąki, wyrobić, dodać sól, jajka, wyrabiać i w trakcie wyrabiania dodać stopione, nie gorące masło. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie.

nadzienie:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 torebki budyniu czekoladowego
  • kostka (lub więcej) białego sera
  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • rodzynki
dodatkowo:
  • 1 jajko
  • cukier puder
  • skórka kandyzowana z pomarańczy


Na podanej ilości mleka ugotować budyń,zdjąć z ognia. Do gorącego dodać ser, rodzynki i margarynę, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty. Na każdy nałożyć nadzienie i zlepiać boki formując koperty. Każdą posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać skórką pomarańczową. 
Piec ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

pączusie z serka homogenizowanego


Bardzo delikatne pączusie, które robi się błyskawicznie. Są przepyszne- lekkie, puszyste, w chrupiącej warstwie cukru cynamonowego. Pierwsza tura zniknęła podczas pieczenia, dlatego piekłam dwa razy jednego dnia.

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
do obtoczenia:
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki ciasta zmiksować do połączenia składników. W płaskim rondlu (lub głębokiej patelni) rozgrzać tłuszcz. Łyżeczkę do herbaty zamoczyć w oleju i nakładać ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażyć obracając, aż będą złote. Cukier wymieszać z cynamonem i obtaczać jeszcze ciepłe pączusie. 


źródło przepisu- Moje Wypieki

wtorek, 21 października 2014

diabelski filet


Szybki i łatwy sposób na fileta z kurczaka. Świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków i surówki  z marchewki.

Składniki:

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki ostrej papryki
  • ostra papryka (ilość według upodobań)
  • tłuszcz do smażenia
Pierś opłukać i przekroić na dwa płaty. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Na talerz wysypać paprykę słodką i wymieszać ją z ostrą. Panierować filety w papryce (tak jak kotlety w mące). Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i upiec z obu stron. 

łopatka z rękawa


Mięsa z rękawa lubię za to że są aromatyczne i soczyste. Często piekę je w niedzielę, ale przyprawiam już w sobotę, zamykam w rękawie i chowam do lodówki. Wtedy mięsko przechodzi przyprawami i smakuje jeszcze lepiej. 

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju
Przyprawy, sól i rozgnieciony czosnek wymieszać z olejem i mieszanką natrzeć mięso. Umieścić je w rękawie do pieczenia i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia rękaw z mięsem umieścić w blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec około 90 minut. Kwadrans przed zakończeniem pieczenia rozciąć worek, żeby mięsko się zarumieniło. 

poniedziałek, 20 października 2014

surówka z pekińskiej i marchewki


Nie wyobrażam sobie obiadu bez surówki. Ta, choć przygotowana z prostych składników to bomba witaminowa.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • ćwiartka selera
  • kilka gałązek koperku
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ostrego chrzanu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
Marchewki i seler obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Kapustę drobno posiekać, koperek także. Śmietanę wymieszać z chrzanem, solą i cukrem i połączyć z warzywami. Podawać jako dodatek do drugiego dania.

sobota, 18 października 2014

sernik bananowy na murzynku


Ten sernik to coś dla wielbicieli bananów. Ciężki, wilgotny, kremowy o mocnym aromacie bananowym. Upiekłam najpierw sernik a pod koniec pieczenia wylałam na wierzch ciasto murzynkowe. Potem całość odwróciłam dnem do góry. 

*tortownica 26 cm:
na sernik:
  • 750 g twarogu z kostki
  • 3 banany
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka (pominąć jeśli używamy sera z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru
na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki dżemu lub powideł
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser zmielić w maszynce do mięsa dwukrotnie. Banany zmiksować blenderem na mus. Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzyć zbytnio masy. Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160*C przez około 45 minut. W tym czasie przygotować ciasto na murzynek. 
Wodę, cukier, margarynę i kakao zagotować i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy kakaowej, dodać także żółtka i dżem, zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wyłożyć na upieczony sernik, nastawić 170*C na górną grzałkę  i piec jeszcze około 20 minut. Wystudzić w otwartym piekarniku, przełożyć na paterę odwracając dnem do góry. Udekorować czekoladą i bananami. 


piernik z pianką


Wilgotny, puszysty piernik przełożony delikatną pianką jest tak lekki, że ręka sama sięga po kolejny kawałek. 

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki 
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
na piankę:
  • 2 galaretki rubinowe
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 200 ml mleka
na polewę:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • 3 łyżki kokosu
  • 3 łyżki startych orzechów
Masło, wodę, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i przyprawę. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przesz około pół godziny. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 
Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić i odstawić. Kiedy zaczną tężeć śnieżkę ubić z zimnym mlekiem i połączyć z galaretkami. Mocno tężejącą piankę wyłożyć na dolny blat ciasta i przykryć pozostałym ciastem. 
Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotować mieszając, zdjąć z ognia i mieszać jeszcze kilka minut, aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i udekorować orzechami i kokosem. 


czwartek, 16 października 2014

kurczak pieczony w marchewce


Soczyste mięsko z chrupiącą skórką upieczone w potrawce z marchewki i selera. Może ona zastąpić surówkę i być dodatkiem do ziemniaków. 

Składniki:

  • 1 kurczak 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 cebule
marynata do kurczaka:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ostra papryka (według uznania)
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
Składniki marynaty wymieszać i natrzeć kurczaka. Odstawić do lodówki na na godzinę. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec w 200*C około godziny, podlewając wytapiającym się tłuszczem.. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa dodać do kurczaka i piec nadal, aż będą miękkie. 

środa, 15 października 2014

francuskie koperty


Ciasto francuskie często ratuje mi życie, kiedy niespodziewanie potrzebuję na szybko coś upiec. Dlatego zawsze mam zamrożone kilka rolek. Przygotowanie takich ciastek zajmuje zaledwie kwadrans. Uwielbiam zapach pieczonego ciasta francuskiego i lubię kiedy jest dość mocno przypieczone. 

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • 8 łyżek marmolady twardej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 rozmącone jajko
  • cukier puder do posypania
 Na mleku ugotować budyń z cukrem i wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na 8 prostokątów. Na każdy kawałek nałożyć po łyżce marmolady i budyniu. Zlepić przeciwległe rogi i posmarować ciastka jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

syty kociołek z kluseczkami


Ta zupa gulaszowa to idealny obiad na chłodne dni. Zawiera wiele warzyw i mięso, dlatego jest bardzo pożywna. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. 

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • marchewka
  • kawałek brokuła
  • kawałek kalafiora
  • 3-4 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 2 łyżki oleju
na kluseczki:
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki wody
  • 3-4 łyżki mąki
Cebulę zeszklić na oleju. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć. Zalać 3-4 szklankami wody, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Dusić około 30 minut. Dodać pokrojone warzywa i groszek. Gotować do miękkości. Następnie przyprawić, dodać czosnek i przecier pomidorowy.  Mąkę, wodę i jajko wymieszać. Wlać do zupy przecierając przez łyżkę cedzakową.  Gotować do momentu aż kluseczki zgęstnieją. 

poniedziałek, 13 października 2014

sernik powidlak na herbatnikach


Sernik ten jest szybki do zrobienia, bo zamiast klasycznego spodu używamy herbatników. Smak wzbogaca dodatek powideł śliwkowych i dużej ilości skórki pomarańczowej.

*foremka 24*24 cm
Składniki:
  • duża paczka herbatników
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 700 g sera z kostki
  • 6 żółtek
  • 180 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 torebka budyniu waniliowego
na polewę:
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki wrzątku
  • kolorowa posypka cukrowa
Ser zmielić w maszynce od mięsa minimum dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie nadal ucierając dodawać po żółtku. Dodawać po łyżce sera i proszek budyniowy. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć herbatniki i posmarować je powidłami. Wylać masę serową i piec około godziny w 170*C. Wystudzić. Składniki polewy zagotować i cały czas mieszając wystudzić (polewa zacznie gęstnieć kiedy będzie zimna). Wystudzony sernik polać polewą i posypać posypka cukrową.



sobota, 11 października 2014

karpatka królewska


W mojej rodzinie karpatka to ulubione ciasto. Zawsze robię dużą porcję, bo znika ona błyskawicznie. Aby trochę zmienić tradycyjną wersję dodałam krem kakaowy i trochę polewy czekoladowej. Wyszło tak jak lubimy- chrupiące ciasto z dużą ilością kremu. 

*porcja na dużą blaszkę z piekarnika:
Składniki:
na ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 190 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
na krem biały:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g budyniu waniliowego (2 opakowania)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g masła
na krem kakaowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g budyniu czekoladowego (2 opakowania)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g masła
do dekoracji:
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 kostki deserowej czekolady 
  • 1 łyżka mleka
Masło rozpuścić w rondelku o grubym dnie. Dodać wodę, sól i przesianą mąkę. Mieszać (najlepiej pałką drewnianą) aż masa zgęstnieje i się zaparzy. Wystudzić. Wbić jajka i zmiksować na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Blaszki z piekarnika (lub inne duże) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i posypać mąką. Rozłożyć ciasto równomiernie i wstawić obie blaszki do piekarnika rozgrzanego do 180*C z termoobiegiem. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 150*C i suszyć ciasto jeszcze kwadrans. Wystudzić. 

Oba kremy przygotować w taki sam sposób. Połowę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać żółtka, mąkę, cukier i budyń (do drugiego dodać kakao). Wlać na gotujące mleko, ugotować gęsty budyń i wystudzić. Najpierw utrzeć krem czekoladowy: miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Wyłożyć na jeden blat ciasta. tak samo przygotować jasny krem i delikatnie rozsmarować na ciemnym kremie. Przykryć drugim ciastem. Posypać cukrem pudrem. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto.


krem kalafiorowo-brokułowy z groszkiem ptysiowym


Wszelkiego rodzaju zupy-kremy goszczą na moim stole dość często. Zwykle podaję je z grzankami, tym razem dodałam domowej roboty groszek ptysiowy.
Aby temu delikatnemu daniu dodać wyrazistego smaku przyprawiłam go pieprzem młotkowanym i kolendrą. Taki krem jest szybki i łatwy do zrobienia.

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokuła
  • 2 marchewki
  • cebula
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziarna kolendry
  • natka pietruszki
  • groszek ptysiowy 
  • jajka na twardo
Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Zalać litrem wody, dodać kaszę mannę i gotować do miękkości warzyw. Pieprz i kolendrę utłuc w moździerzu, dodać do zupy, posolić. Zmiksować na krem, zabielić śmietaną. Podawać z groszkiem, posiekaną natką i jajkiem. 

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up