paszteciki fińskie


Paszteciki fińskie od lat często robimy z mamą na wszelkie przyjęcia. Są bardzo dobre na ciepło lub zimno a najlepsze z dipem czosnkowym. Z reguły podaję je jako dodatek do sałatek. 

Składniki:
na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajka
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki śmietany
  • rozbełtane jajko do posmarowania
  • łyżka czarnuszki
  • łyżka sezamu
na nadzienie:
  • 300 g mięsa mielonego
  • 200 g pieczarek
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 100 g startego żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • łyżka oleju
Mąkę, masło, śmietanę, sól i jajko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu. Kapustę kiszoną gotować kilka minut i odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i pokrojone pieczarki. Kiedy mięso się usmaży, wrzucić kapustę, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić, dodać jajko i ser. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć łyżkę  farszu i składać na pół zlepiając brzegi. Paszteciki smarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Widelcem posypanym mąką można ładnie wykończyć brzegi ciasta. Piec w 200*C kilkanaście minut, aż będą złote.


dip rzodkiewkowy


Taki dość pikantny sos pojawia się na naszym stole dość często. Jest nieodłącznym dodatkiem do pasztecików, krokietów czy zapiekanek. Świetny także do pieczonych mięs lub kiełbas z grilla. Jeśli lubicie sos czosnkowy to taka jego odmiana na pewno Wam zasmakuje. 

Składniki:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki dobrego majonezu
  • kilka rzodkiewek
  • kilka gałązek koperku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
Jogurt wymieszać z majonezem i przyprawami. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Wszystkie składniki razem wymieszać. Sos najlepiej odstawić na jakiś czas do lodówki i nie przyprawiać od razu mocno, bo po jakimś czasie nabierze ostrości. 

grzybowa sałatka z tortellini



Ostatnio pojawia się tu dużo sałatek, bo bardzo je lubimy i są świetne na przyjęcia. Dawno nie robiłam nic z tortellini, dziś nieplanowanie je kupiłam i przerobiłam na sałatkę, dodając to co akurat miałam w lodówce. 

Składniki:
  • szklanka tortellini z grzybami
  • 200 g pieczarek
  • kilka rzodkiewek
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • czerwona papryka
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • kilka kropel soku z cytryny
Tortellini wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około kwadransa. Paprykę i ogórki pokroić w dużą kostkę, cebulę posiekać, kukurydzę odsączyć. Pieczarki ugotować w wodzie z solą i sokiem z cytryny. Wystudzić i pokroić w plasterki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. 


pikantne francuskie gniazdka z kiełbasą


Dziś andrzejki więc podaję propozycję na szybką  przekąskę, którą można jeść na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym. Ciasto francuskie jest niezastąpione w mojej kuchni, zwłaszcza kiedy potrzebuję przygotować coś ekspresowo. 

Składniki:
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 1 kiełbasa
  • 8-10 pieczarek
  • po kawałku żółtej i czerwonej papryki
  • cebula
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • oregano
Cebulę posiekać, kiełbasę i pieczarki pokroić w półplasterki, papryki w kostkę. Wszystko to podsmażyć na oleju i przyprawić. Z ciasta wykroić koła odrobinę większe niż foremki na tartaletki. Foremki wysmarować olejem i wyłożyć ciastem Do każdej nałożyć nadzienie. Plasterki sera pokroić w paseczki i ułożyć kratkę na gniazdkach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto będzie złote. 





mięsne kulki ze szpinakowym oczkiem



Kotlety mielone nie muszą być nudne. Mięso mielone jest tak uniwersalne, że można nadziewać je czym tylko chcemy. Ja zrobiłam je w ciut zdrowszej wersji- nadziane szpinakiem i opanierowane w otrębach. Doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe lub na przyjęcia na ciepło lub zimno. 

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 główki cebuli
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • otręby pszenne do panierowania
na nadzienie:
  • 300 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami, dodać posiekane cebulę i czosnek. Wyrobić na jednolitą masę. Nabierać na dłoń po trochę mięsa, spłaszczać a na środek ułożyć łyżkę szpinaku. Sklejać formując kulę, tak aby nadzienie nie wychodziło ze środka. Obtaczać w otrębach i smażyć w dość głębokim tłuszczu. 






sałatka chrzanowa z mortadelą


























Szybka i tania sałatka. Dość ostra bo jej smak przełamałam dużą ilością chrzanu. 

Składniki:
  • 3/4 szklanki makaronu (użyłam małych zakręconych rureczek)
  • 150 g mortadeli w cienkich plasterkach
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 ogórki konserwowe
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek żółtek papryki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ostrego chrzanu
  • sól
Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Mortadelę pokroić na kwadraciki. Kukurydzę i fasolę odsączyć. Papryki i ogórki pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z chrzanem. Wszystkie składniki razem połączyć. Sałatka ta najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. 



korzenny przekładaniec


Święta zbliżają się wielkimi krokami, na blogu będą pojawiać się więc przepisy w świątecznym klimacie. Dziś prezentuję wilgotne ciasto korzenne przełożone marmoladą i budyniem. Ja bardzo lubię takie ciasta, zwłaszcza kiedy są mocno nasączone. Jako ponczu użyłam przywiezionego ze Słowacji syropu rumowego, ale można go zastąpić wystudzoną herbatą z rumem. To ciasto długo pozostaje świeże i jest bardzo podzielne.

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 200 g miodu
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
na przełożenie:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego 
  • 3/4 l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 300 g twardej marmolady wieloowocowej
na poncz:
  • 3/4 szklanki posłodzonej herbaty
  • 100 ml syropu rumowego lub rumu
dodatkowo:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki startych orzechów włoskich
W rondelku zrumienić 50 g cukru, nie mieszając. Zalać 100 ml wody i mieszać aż karmel się rozpuści, wystudzić. Mąkę połączyć z soda oraz przyprawą i przesiać przez sitko.
Masło utrzeć na puch z pozostałym cukrem. Następnie ucierając dodawać po jednym żółtku a później miód. Dodawać na zmianę mąkę i przestudzony karmel. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około godzinę w 180*C. Wystudzić i przekroić na 3 blaty (najlepiej kroić na drugi dzień). Wystudzoną herbatę wymieszać z rumem. W blaszce ułożyć dolny blat ciasta. Naponczować i rozsmarować marmoladę, przykryć ciastem i także naponczować. Z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń, do gotującego się dodać masło i miksować do momentu aż budyń wchłonie masło a krem będzie jednolity. Gorący wyłożyć na ciasto i przykryć trzecim blatem. Odstawić do ostygnięcia. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić trzymając nad garnkiem z gorącą wodą. Polać ciasto i posypać orzechami. Kroić najlepiej na następny dzień. 

sałatka z pieczonego kurczaka z rodzynkami i ananasem


Uwielbiam sałatki a od tej nie mogę się oderwać. Soczysty słodki ananas świetnie współgra z pieczonym lekko pikantnym mięsem i czosnkowym sosem. Zbliża się okres częstszego podejmowania gości więc taka sałatka będzie idealna aby podać ją na stół. Możecie ją przygotować wtedy, kiedy zostanie Wam trochę pieczonego kurczaka.

Składniki:
  • 2 udka z kurczaka
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 torebka ryżu
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • słodka i ostra papryka
  • sól i pieprz
  • łyżka oleju
Mięso natrzeć papryką, solą i pieprzem, tak aby było dość pikantne. Upiec w piekarniku lub udusić w rondlu. Wystudzić, obrać ze skóry i kości i pokroić na niewielkie kawałki. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem w większej misce. Dodać rodzynki i odstawić na chwilę, aby nasiąkły. Dodać kukurydzę, pokrojonego ananasa, mięso i ryż. Delikatnie wymieszać. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą.

penne z pikantną potrawką


Makarony do doskonały pomysł na ekspresowy obiad z niczego. Penne ugotowane al dente wspaniale się komponuje z lekko pikantną potrawką z kurczaka i warzyw.

*dla dwóch osób
Składniki:
  • 150 g makaronu penne
  • mała pierś z kurczaka
  • nieduża marchewka
  • pół cebuli
  • pół cukinii
  • po kawałku czerwonej i żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta chilli
  • pieprz
  • sól
  • łyżka oleju
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Warzywa pokroić i dodać do mięsa, przyprawić, podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Na końcu dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i podawać z potrawką. 

gniazdka wiedeńskie vel pączki hiszpańskie



 Robi się je bardzo łatwo,są dziecinnie proste. Są trochę czasochłonne i moja kuchnia wyglądała jak po przejściu olejowej ulewy ale cóż, jakieś straty muszą być. Przepis jest idealny, nic dodać, nic ująć. Lekkie, mięciutkie, słodkie i bajecznie kolorowe. Nie muszę chyba dodawać, że znikają w mgnieniu oka.


Składniki na ok. 20-23 sztuki:


  • 200 g mąki
  • 100 g margaryny lub masła
  • 3 jajka 
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • polewa lub lukier
Wodę zagotować z margaryną i solą. Przesiać do tego mąkę z i pałką ucierać na ogniu, aż powstanie gęsta jednolita pulpa i będzie odchodzić od garnka. Wystudzić. Wbić jajka i zmiksować na gładko. 
Przełożyć do szprycy. Z brązowego papieru do pieczenia wyciąć kwadraty 10*10 cm i posmarować pędzelkiem olejem. W garnku rozgrzać olej ( musi go byś około 4 cm głębokości). Na kwadraty z papieru wyciskać szprycą kręgi ciasta (dwa okrążenia jedno na drugim, żeby były wyższe). Na rozgrzany olej kłaść ciasto razem z papierem, papierem do góry. Po minucie papier sam odejdzie. Smażyć, aż się zarumienią, przewrócić widelcem na drugą stronę. Wyjąć i ułożyć na papierowym ręczniku aby wpił nadmiar tłuszczu. Polukrować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub czekoladą. Ja dodatkowo posypałam kolorową posypką i siekanymi orzechami laskowymi.








udka z mandarynkami, miodem i musztardą




Udka przygotowuję dość często, dlatego kombinuję z rodzajami marynaty i przypraw, aby nie były nudne. Marynata z soku z mandarynki, musztardy i  miodu jest dośc słodka, ale w mięsie da się wyczuć egzotyczną nutkę cytrusa i goryczkę musztardy. Tak przygotowane mięso można upiec także w piekarniku, ja udusiłam je na patelni.

Składniki:
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 duża łyżka musztardy sarepskiej
  • sok z jednej mandarynki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
Czosnek przecisnąć przez praskę. Oregano drobno posiekać. Miód wymieszać z musztardą, sokiem z mandarynki i czosnkiem. Dodać wszystkie przyprawy, oregano oraz sól i wymieszać. Udka dokładnie oczyścić i nasmarować mieszanką marynującą. Miskę z mięsem owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na m.in 2 godziny (najlepiej na całą noc). Udka udusić na patelni podlewając odrobiną wody, jeśli trzeba lub upiec w piekarniku. 

rogaliki drożdżowe z masą makową



Kocham zapach piekącego się drożdżowego ciasta a moja rodzina uwielbia domowe drożdżówki. Pojawiają się u nas bardzo często, jemy je na śniadanie, kolację, podwieczorek, mąż zabiera je do pracy. A najbardziej w drożdżowym podoba mi się to, że nawet jeśli brzydkie i nierówne włoży się do piekarnika to wyjmuje się piękne i pulchne. Dziś dla łasuchów rogaliki z masą makową.

Składniki:
  • 500-550 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 puszki masy makowej (masa z puszki jest mniej wodnista niż ta z torebki)
  • cukier puder do posypania
  • szczyota soli
Drożdże wymieszać z łyżką mąki, cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, masło stopić i wystudzić. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, wlać mleko, wsypać sól i zacząć wyrabiać (ja wyrabiam mikserem). Podczas wyrabiania dodać jajko a następnie masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty, na każdy nakładać po łyżce masy makowej i zwijać formując rogaliki. Piec w 200*C przez około 15 minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem. 

pampuchy z jagodami


Moja córeczka bardzo lubi mączne dania, wszelakie kluski, naleśniki i pierogi. Często przygotowuję je dla niej w formie podwieczorku.  Latem zamroziłam trochę jagód, teraz wystarczyło je przegotować z cukrem  a część wymieszać z bitą śmietaną. Kluski nie mają nadzienia, bo obficie polałam je jagodami i to wystarczyło.

Składniki:
na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła roztopionego
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
na sos jagodowy:
  • 200 g mrożonych jagód (oczywiście w sezonie świeże)
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać do przesianej maki, wsypać sól i cukier, wymieszać. Wbić jajko i wyrabiać chwilę a następnie wlać ostudzone masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić przykryte ściereczką na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i szklanką wykrawać dość grube kółka. 
W czasie kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotować sos jagodowy. Wcześniej rozmrożone jagody zasypać cukrem i w rondelku wstawić na niewielki ogień, gotować kilka minut aż woda odparuje a sos będzie dość gęsty. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z połową jagód.  Do dość dużego garnka nalać wody do połowy. Góre garnka obwiązać gazą lub bawełnianą ściereczką. Kiedy woda się zagotuje na ściereczce ułożyć kluski w dość dużych odstępach. Przykryć garnek najlepiej metalową wysoką miską i gotować około 10 minut. Ciepłe kluski ułożyć na jagodach i polać jagodową śmietaną. 

modra surówka z selerem i sezamem



Dziś przedstawiam Wam kolejną surówkę, tym razem z surowej czerwonej kapusty. Zdrowa, lekka i chrupiąca, doskonale pasuje do krokietów z mięsem lub ryby.

Składniki:
  • ćwiartka niedużej główki kapusty czerwonej
  • 1 jabłko
  • kawałek selera
  •  łyżka sezamu
  • łyżka majonezu
  • koperek
  • sól
  • pieprz
Kapustę drobno zetrzeć. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler na drobnych. Wszystko razem wymieszać, dodać sezam, majonez i doprawić do smaku. Wymieszać i posypać koperkiem. 




cytrynowa panna cotta z granatem


Z wczorajszego ciasta została mi połówka dużego granatu więc dodając to, co akurat miałam stworzyłam cytrynowy deser w stylu włoskiej panna cotty. Jest bardzo lekki i kremowy w smaku, doskonały aby podać go po sytym obiedzie lub na romantyczną kolację.

Składniki na 5 sztuk:
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 125 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1/2 granatu
Połowę galaretki rozpuścić w nieco ponad połowie szklanki wody. Na dnie silikonowych foremek do muffinek lub w małych filiżankach ułożyć pestki granatu i zalać wystudzoną galaretką, odstawić do stężenia. Resztę galaretki rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Kremówkę, mleko i cukier zagotować mieszając, zdjąć z ognia,  wlać galaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić na następnie przelać do foremek. Odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem przełożyć na małe talerzyki i udekorować granatem. 

leśny mech- ciasto ze szpinakiem i granatem


Już od jakiegoś czasu to ciasto chodziło mi po głowie, ale jakiś ten szpinak bardziej pasował mi do mięsa niż do bitej śmietany. Spróbowałam go niedawno na przyjęciu i przekonałam się, że szpinak jest minimalnie wyczuwalny a dzięki niemu ciasto jest wilgotne i świeże. Granat, który jest tylko elementem dekoracyjnym, tak naprawdę w tym połączeniu jest orzeźwiający i nadaje soczystości.
Pod przepisem znajdziecie małą ciekawostkę dotyczącą wykonania ciasta.

*tortownica 21 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g )
  • 320 ml cukru
  • 320 ml oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia'
na przełożenie:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 owoc granatu (w zasadzie wystarczy połowa)
Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblenderować (więcej o tym pod przepisem). Jajka ubić z cukrem na gęstą puszstą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlać olej, natepnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Dodać szpinak i połączyć. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około godzinę do  tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa blaty na wysokości około 3/4 ciasta. Górną część ciasta pokruszyć, dolną umieścić z powrotem w blaszce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć pokruszone ciasto i posypać owocem garantu. 


Ciekawostka:

Robiąc małe rozeznanie przed pieczeniem, przejrzałam kilka przepisów na to ciasto. Proporcje wszędzie były takie same, wszędzie też pisało,aby szpinak tylko odcisnąć. Tak też zrobiłam, ale nie byłam zadowolona z efektu po upieczeniu.  Upiekłam więc drugie, tym razem w inny sposób: szpinak odcisnęłam, dodałam do niego trzy łyżki masy jajecznej ( już z olejem) i zblendowałam na mus. Poniżej przedstawiam zdjęcie obrazujące różnicę. Z lewej ciasto bez blendowania szpinaku, z prawej robione drugim sposobem. Dodatkowo powiem, że w cieście bez blendowania mocniej było czuć szpinak, bo były go większe kawałki. Może to zależy od rodzaju szpinaku.

zupa mleczna z dyni


Zupa mleczna to zmora wielu osób, przykre wspomnienie ze szpitala lub przedszkola. Ja zupy mleczne uwielbiam, zwłaszcza tą najprostszą, którą pamiętam z dzieciństwa- makaron z mlekiem i cukrem. Inspirując się przepisem Siostry Anastazji dodałam do takiej zupy mus z dyni i mnóstwo korzennych przypraw. Wyszło bardzo aromatycznie i kremowo. Taka gęsta ale lekka zupa będzie idealna na śniadanie lub lekką kolację. W sam raz dla dzieci lub osób na diecie lekkostrawnej. 

Składniki:
  • 500 g miąższu z dyni
  • 3/4 litra mleka
  • 2-3 łyżki miodu
  • kilka goździków
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań słodkich (użyłam z Kamisa w młynku zawiera m.in kardamon i skórki cytrusów)
  • makaron kokardki
  • sól
Dynię zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. W osobnym garnku zagotować mleko z miodem, solą i goździkami, następnie wyłowić goździki, do mleka dodać dynię (bez wody) i zmiksować na krem. Dodać przyprawy, wymieszać i zdjąć z ognia. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zupę podawać gorącą z makaronem. Można dodać do niej plasterki banana.

chrupiące bułeczki z cukinią


Chyba jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego. Dziś upiekłam kolejne bułeczki, tym razem chrupiące z dodatkiem cukinii i ziołami. Jej dodatek nie zmienia smaku, ale powoduje ze bułeczki są w środku wilgotne i mają trochę dodatkowych witamin. Podczas pieczenia pięknie wyrosły i ładnie popękały, już nie mówiąc o tym jak pachniały.  Wyszło mi 8 dużych bułek. 

Składniki:
  • 630 g mąki
  • 300 ml letniej wody
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • po 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów 
  • 1 łyżka oleju
  • 180 g cukinii zielonej
Cukinię zetrzeć za tarce o grubych oczkach, nasolić łyżeczką soli i odstawić. Drożdże zasypać cukrem, zalać odrobiną wody i wymieszać, odstawić by ruszyły. Mąkę przesiać, wymieszać z wodą i rozczynem drożdżowym, dodać olej, sól, przyprawy. Cukinię odcisnąć i dodać do reszty składników. Wszystko razem wyrobić ręcznie lub mikserem, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować bułeczki i układać na blaszce do pieczenia. Piec około 20 minut w 200*C. 

źródło przepisu



zupa na piątek- krem z żółtego grochu


Z grochu można zrobić nie tylko tradycyjną grochówkę, ale też lekka kremową zupę. Będzie idealna na piątek, bo nie zawiera mięsa a jest zrobiona na wywarze jarzynowym. Robi się ją ekspresowo, w smaku jest delikatna i kremowa. I jak każda zupa krem bardzo pożywna. Podałam ją z grzankami z domowego chlebka. 

Składniki:
  • 300 g grochu łuskanego połówki
  • 1 duża marchew
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • pieprz
  • sol
  • kolendra mielona 
  • 2 łyżki śmietany
  • 2-3 kromki chleba
  • natka pietruszki
Groch rano zalać woda i odstawić. Jarzyny obrać, zalać kilkoma szklankami wody, dodać odsączony groch, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować aż groch i warzywa będą miękkie a następnie całość zmiksować. Doprawić przyprawami i zabielić śmietaną. Chleb pokroić w kostki i na suchej patelni usmażyć grzanki. Zupę podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki. 



pierniczki alpejskie z powidłami


Jesienią i zimą często piekę pierniczki, bo mam na nie wiele pomysłów, a nie jestem w stanie ich wszystkich zrealizować na Święta. A poza tym moja córeczka uwielbia pierniczki, zwłaszcza nadziewane i do tych dobrała się, kiedy jeszcze były ciepłe. Z tego przepisu ciasteczka wychodzą od razu miękkie, bardzo pulchne wiec nie wymagają leżakowania. Przygotowanie ich należy rozłożyć na dwa dni, bo ciasto musi przenocować w lodówce. Połowę nadziałam powidłami a połowę upiekłam bez. Po upieczeniu polałam je lukrem i czekoladą ale bez niczego też są pyszne. 

Inspiracja

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 100 g miodu
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 duża łyżka kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • powidła śliwkowe
Śmietanę wyjąć z lodówki wcześniej, aby była w temperaturze pokojowej. Miód przelać do garnka, dodać przyprawę do piernika i kakao, wstawić na ogień i zagotować mieszając. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać do rozpuszczenia a następnie wystudzić. W śmietanie wymieszać sodę i odstawić aż się spieni. Białka ubić z cukrem na pianę i ubijając dodać żółtka. Następnie miksując dodać przesianą mąkę, masę miodową i śmietanę. Wszystko razem zmiksować. Miskę nakryć folią i wstawić do lodówki na noc, aby ciasto zgęstniało. Następnego dnia ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i podzielić na połowę. Na jednej części układać po pół łyżeczki powideł w odstępach takich, aby pomiędzy nie zmieściła się foremka. Przykryć drugą częścią ciasta i dociskać ciasto palcami w miejscach wokół powideł. Następnie wycinać foremkami ciastka i układać je na blaszce. Pozostałe ciasto rozwałkować i robić tak jak poprzednio lub wycinać ciastka od razu bez nadzienia. Piec około 10 minut w 180*C. Po wystudzeniu można udekorować polewą i lukrem. 




żytnie bułeczki z zaparzanej mąki




Nie ma piękniejszego zapachu niż zapach domowego pieczywa. Uwielbiam ten zapach i smak, dlatego często piekę domowe bułeczki, chlebki i drożdżówki. Dziś upiekłam pszenno- żytnie, używając nowego sposobu, jakim jest zaparzanie mąki wrzątkiem. Dzięki temu trikowi bułeczki dłużej pozostają świeże. Te z góry były bardzo chrupiące, w środku pulchniutkie i miękkie. Inspiracja- blog Gin.

Składniki:
  • 80 g mąki żytniej
  • 150 ml wrzątku
  • 600 g mąki pszennej + łyżka do posypania rąk
  • 2 małe łyżeczki soli
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżeczki miodu
  • 400 ml letniej wody
Mąkę żytnią zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić aż wystygnie. Mąkę pszenną przesypać do miski, wlać połowę wody, miód i sól. W reszcie wody rozpuścić drożdże i dodać do mąki. Dodać żytnią zaparkę i wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i rękami posypanymi mąką formować bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w 200*C.

placuszki "gołąbkowe"



Takie placuszki to mój sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu. Składają się ze składników takich jak gołąbki, ale są szybsze do zrobienia. Ja dodałam do nich ryż, ale można go zamienić na kaszę lub użyć pół na pół. Podałam z sosem pomidorowym. 

Składniki:
  • 500 g mięsa z rosołu obranego z kości (miałam akurat kurczaka, indyka i królika)
  • 3/4 szklanki ryżu
  • kawałek białej kapusty
  • kilka pieczarek
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • tłuszcz do smażenia
Mięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić. Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem  wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką. 


danie chińskie- sajgonki z warzywami i ryżem


Dziś moja propozycja na ekspresowy ale bardzo aromatyczny obiad. Orientalne warzywa, które uwielbiam a do tego ryż i sajgonki z kurczakiem. Podczas gotowania pachniało tak, że czułam się jak w chińskiej restauracji.

*do przygotowania tej potrawy użyłam mrożonki Orientalne warzywa na patelnię firmy Iglotex, dlatego, że biorę udział w konkursie "Patelnia pełna smaków"

Składniki:

  • 1/2 opakowania "warzywa na patelnie orientalne"
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 łyżki przyprawy do chińszczyzny
  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
Mięso pokroić na drobną kostkę, wymieszać z połową przyprawy i usmażyć. Warzywa wrzucić na tłuszcz, posypać przyprawą i dusić pod przykryciem do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Każdy arkusz papieru ryżowego zamaczać w letniej wodzie i układać na desce do krojenia, po chwili papier namoknie tak, że będzie dało się go zwijać. Na każdy położyć po łyżce mięsa i zwijać jak krokiety- najpierw boki do środka a potem całość w rulonik. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoto. Podawać na ciepło z ryżem i warzywami.




domowy makaron


Choćby się waliło i paliło, w niedzielę musi u mnie być rosół i kropka. Żadnej innej zupy. Uwielbiam rosół z dużą ilością grubego makaronu, najlepiej domowej roboty. Pamiętam z dzieciństwa jak babcia wałkowała na drewnianym stole wielkie płaty ciasta a potem suszyła makaron w kartonowych pudłach na kachlu. Co prawda makaronów w sklepach dostatek, ale taki domowy to całkiem inna bajka.  
Wbrew pozorom z makaronem nie ma dużo roboty, można zrobić od razu więcej i ususzyć. Mi z podanej porcji wyszło makaronu dla 6 osób na jeden raz ale zachowując proporcję: 1 szklanka mąki na 1 jajko, możecie zwiększać porcję. 

Składniki:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka łyżek wody
Mąkę przesiać. Podane składniki zagnieść, dodając taką ilość wody, aby ciasto było elastyczne ale nie klejące. Najlepiej nie dawać od razu całej mąki tylko połowę, a resztę dobierać podczas zagniatania. Rozwałkować cienko i ostawić na około pół godziny. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do makaronu lub zwinąć ciasto w roladę i kroić w paseczki. Można od razu ugotować w osolonym wrzątku lub ususzyć. 

pikantna surówka z białej kapusty


Dziś przedstawiam kolejny przepis na surówkę. Ta była dość pikantna i chrupiąca, czyli taka jak lubimy. Papryczki dodajcie ile chcecie, warto jej najpierw spróbować. Ja kupiłam ostatnio kilka i jedna nie była wcale ostra a druga piekielnie paliła. Więc użyjcie jej według własnego gustu, bo każdy lubi inaczej ostre. 
Niedługo pojawi się jeszcze jeden przepis na surówkę, której próbowałam dziś u mamy a dziś polecam połączenie kapusty z kukurydzą i papryczkami pepperoni. 

Składniki:
  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • papryczka pepperoni
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
Kapustę i marchewkę drobno zetrzeć. Kapustę nasolić i odstawić na kwadrans a następnie odcisnąć. Kukurydzę odsączyć. Papryczkę pozbawić nasion i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać. Majonez wymieszać z chrzanem, solą, cukrem i pieprzem. Wszystkie składniki razem wymieszać, na końcu dodając koperek. Surówka najlepiej smakuje po około godzinie, kiedy smaki się połączą. 

ciasto podwójnie czekoladowe z mandarynkami



Miałam zamiar upiec proste ciasto czekoladowe bez dodatków, z samą polewą z czekolady. Ale znowu w trakcie pieczenia pokombinowałam i dodałam mus czekoladowy, galaretkę i mandarynki. Cytrusy właściwie  przez cały rok mogą dla mnie nie istnieć ale jesienią uwielbiam mandarynki, które przypominają mi o zbliżających się świętach. Bo zimowe święta pachną mi właśnie mandarynkami. Do świąt jeszcze daleko, więc wrócę do tematu tego ciasta. Czekoladowe wilgotne ciasto i czekoladowy mus na pewno będą gratką dla czekoholików. A zwykłe czekoladowe ciasto pojawi się następnym razem.

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto (źródło):
  • 125 ml mleka
  • 70 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 70 ml oleju
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
na mus czekoladowy:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
na wierzch:
  • 4 mandarynki
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej

Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na białą masę. Ucierając dolewać olej i śmietanę. Dodać mleko z czekoladą.  Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem. Piec w 170*C przez około pół godziny, sprawdzając patyczkiem. Wystudzić. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżach wrzątku. Śmietanę wymieszać z czekoladą i żelatyną. Wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Mandarynki obrać i pokroić w plastry. Ułożyć je na musie czekoladowym i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do stężenia. 



hiszpańska patelnia pełna smaków


Podjęłam wyzwanie Iglotex w konkursie Patelnia pełna smaków. Na dzisiejszy obiad przyrządziłam danie z warzyw na patelnię po hiszpańsku i kurczaka. To nie tylko zdrowy i lekki obiad, ale także ekspresowy- jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż pół godziny. Ponieważ lubię "świeże" dodatki do obiadu, danie podałam z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi. Mrożonki doskonale sprawdzają się zimą, kiedy niektóre z warzyw są trudno dostępne. 

Jeśli to danie Wam się spodoba, wkrótce będziecie mogli na nie zagłosować, szczegóły podam niebawem.

Składniki:
  • opakowanie mrożonki Iglotex- warzywa na patelnię po hiszpańsku ( m.in: papryka, ziemniaki, fasolka szparagowa, kukurydza, cukinia)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki czarnych hiszpańskich oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • koperek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
Kurczaka pokroić w dużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i pieprzem, natrzeć mięso. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka i podsmażyć. Warzywa z mrożonki umieścić na durszlaku, przelać wrzątkiem po czym dodać na patelnię. Przyprawić dołączoną do mieszanki przyprawą. Smażyć pod przykryciem około kwadransa, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodać oliwki pokrojone w połówki. Danie przełożyć na talerze, ułożyć na nim pomidorki i posypać koperkiem. 

roladki schabowe ze szpinakiem


W moim rodzinnym domu nie jadało się szpinaku, dlatego wierzyłam w mit, że szpinak jest blee. Za sprawą mojego męża zaczęłam go jeść i tak polubiłam, że teraz pojawia się u nas bardzo często. Takie roladki bardzo lubimy, bo są prostą odmianą zwykłego schabowego. 

Składniki:
  • 4 plastry schabu
  • 300 g liści szpinaku (może być mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła pieprz
  • sól
  • jajko, mąka, buła tarta
  • tłuszcz do smażenia
Mięso rozbić tłuczkiem, najlepiej przez woreczek, żeby nie było dziur. Szpinak usmażyć na maśle, dodać starty czosnek i przyprawić. Wystudzić. Mięso natrzeć solą i pieprzem, nakładać szpinak i zwijać schab w roladki. Panierować w mące, jajku i bułce tartej i smażyć na złoto.