makowiec piaskowy


Bardzo smaczne ciasto, które zawsze się udaje. Z powodzeniem poradzi sobie z nim nawet początkująca w kuchni osoba. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na masę makową:

  • 2 szklanki suchego maku
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 20 dag bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotować ciasto: białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło. 
Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki.
Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki, wylać masę makową, przykryć resztą ciasta. Upiec w 180*C przez około godzinę.  Ostudzony polać polewą lub posypać cukrem pudrem. 


1 komentarz:

  1. To ciasto wygląda zjawiskowo. Po takich artykułach płaczę ponieważ jestem na diecie :-(

    OdpowiedzUsuń