niedziela, 18 stycznia 2015

muszle faszerowane


Taką makaronową zapiekankę polecam na obiad lub kolację np.walentynkową. Danie proste, choć odrobinę pracochłonne- najwięcej czasu zajmuje nadzianie muszli. Można je przygotować wcześniej a potem tylko upiec. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym i sałatą.

Składniki:
  • 250 g makaronu duże muszle
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • duża kulka mozzarelli (125 g)
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • słoik sosu słodko-kwaśnego
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  •  łyżka oleju
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.  Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso, podsmażyć kilka minut. Przyprawić pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodać 1/3 słoika sosu i dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę sosu przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Muszle nadziać farszem i ułożyć na sosie. Oliwki pokroić w plastry, ułożyć na muszlach. Całość posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C kilka minut aż mozzarella zapiecze się na złoto. 





2 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up