naleśniki meksykańskie


Nowa naleśnikarka wypróbowana, naleśniki świetne, takie jak lubię czyli bez tłuszczu i duuuże dzięki czemu łatwo się je zwija. Na pierwszy rzut poszły naleśniki wytrawne po brzegi wypełnione pikantnym mięsnym farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy gotowa. 

Składniki na 4 duże sztuki:
na ciasto:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
na nadzienie:
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki fasoli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • łyża oleju
  • kilka liści sałaty lodowej 
Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę a po chwili mięso. Smażyć na wolnym ogniu, dodać pokrojoną paprykę, rozdrobniony czosnek, przyprawy a następnie przecier pomidorowy, wymieszać. Na końcu wrzucić kukurydzę i fasolę. Z ciasta smażyć cienkie naleśniki. Na każdym ułożyć sałatę i nadzienie. Zwinąć najpierw dwa przeciwległe boki a następnie całość w rulon. 






7 komentarzy:

  1. Smażymy je jak krokiety czy jemy takie zimne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zimne. Bo nadziewamy cieple naleśniki cieplym farszem a można nawet gorącym. Jemy po prostu jako naleśniki. Można oczywiście usmażyć jak krokiety.

      Usuń
  2. Wygląda bosko!

    Zapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń