kukurydziane naleśniki z duszonymi jabłkami


Delikatne naleśniki kukurydziane bogato wypełnione duszonymi jabłkami z rodzynkami i cynamonem. Polecam na deser, kolację a nawet drugie danie np. na piątek. 

Składniki:
na ciasto:
  • 400 ml mleka
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju (smażę beztłuszczowo, dlatego daję olej do ciasta)
na nadzienie:
  • 4-5 dużych jabłek
  • garść rodzynek
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła
dodatkowo:
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia jeśli smażmy na tłuszczu

 Przygotować ciasto: mąki przesiać, zmiksować z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka na rozgrzane masło, dodać rodzynki, cukier i cynamon i dusić na małym ogniu. 

W tym czasie smażyć cienkie naleśniki. 





Na połowie każdego naleśnika rozłożyć gorące nadzienie jabłkowe. 






Naleśniki składać na połowę i jeszcze raz na połowę, tworząc koperty. Posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe. 






5 komentarzy:

  1. prezentują się bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki widać,że muszą być pyszne.Mąka kukurydziana dodaje im innego aromatu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 nie tylko aromatu ale tez pięknego żółtego koloru.

      Usuń
  3. Naleśniki wyglądają świetnie! A powiedz mi czy mąka kukurydziana nadaje im takie fajnej puszystości jak w bułkach? Pytam, ponieważ zastanawiam się czy to jest kwestia mąki czy może czegoś innego...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym wypadku chyba nie byly puszyste. Mialy taka inna konsystencje, ciezko opisac byly takie bardziej maczne ale bardzo delikatne.

      Usuń