rolada bakaliowa w waflu



Ta rolada kojarzy mi się z dzieciństwem i popularnym wtedy blokiem czekoladowym. Jest bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli dodamy do niej dużo ulubionych bakalii. Z podanych składników wyszła mi bardzo długa rolada, spokojnie wystarczy dla większego grona łasuchów.

Składniki:
  • 2 grube wafle 
  • 200 g herbatników
  • 100 g rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej 
  • 250 g margaryny (nada się lepiej niż masło)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 banany
  • polewa czekoladowa (przepis tu)
  • 100 g kokosu 
  • kilka łyżek mleka
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić. Margarynę, cukier i kakao zagotować, dodać bakalie  i odstawić do wystudzenia. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki. Wafle ułożyć obok siebie zakładając jeden za drugi. Skropić je mlekiem. Galaretkę wymieszać z masą kakaową i zostawić. Kiedy zacznie tężeć dodać pokruszone herbatniki. Kiedy masa nie będzie już płynna wyłożyć ją na wafle i rozsmarować. Odczekać chwilę aby wafle zmiękły. Wzdłuż jednego boku ułożyć banany. Kiedy wafle namokną zwinąć wszystko w roladę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie roladę wyjąć z folii, polać polewą i obtoczyć w kokosie. 


4 komentarze:

  1. SUPER WYGLĄDA ...NA PEWNO REWELACJA W SMAKU..JA POLECAM CIASTO ''PYCHOTKA'' ANASTAZJI : POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-pychotka-siostry-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Matko jakie to musi być dobre, takiej rolady to ja jeszcze nie jadłam :))
    w weekend wypróbuję!! :) ta pomarańczowa galaretka ze smakiem kakao bardzo mnie zaintrygowała ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wygląda na rewelacyjny i całkiem prosty a ciasto na wyrafinowane :) Spróbuję upiec :) Dzięki za podzielenie się :)

    OdpowiedzUsuń