flądra na jarzynach


Prosiliście ostatnio o więcej przepisów na ryby, zaopatrzyłam się więc w różne gatunki ryb i zaczynam dziś od flądry. Udało mi się kupić akurat dość małe sztuki (takie nie mają drobnych ości, tylko szkielet) więc usmażyłam je na patelni. Polecam na piątkowy obiad. 

Składniki:
  • 5 małych tuszek flądry
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb z cytryną
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g włoszczyzny w słupkach (użyłam mrożonej)
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
Rybę natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i przyprawą do ryb i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić jarzyny i dusić je pod przykryciem, przyprawić solą i pieprzem. W czasie kiedy jarzyny się duszą rybę usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Flądrę podawać na jarzynach z dodatkiem ziemniaków lub ryżu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz