niedziela, 1 marca 2015

makaron w sosie porowo-pieczarkowym


To danie idealne dla początkujących w kuchni lub zapracowanych. Robi się je w 20 minut- wystarczy kilka zwyczajnych składników i mamy pyszny obiad lub kolację. 

*dla dwóch osób
Składniki:
  • 2 szklanki makaronu muszelki (użyłam kolorowych)
  • 200 g pieczarek
  • 1 por (biała część)
  • 2-3 łyżki serka topionego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Pieczarki i pora pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić warzywa, delikatnie posolić (nie za dużo bo serek jest słony) i dusić mieszając. W tym czasie w osobnym garnku zagotować osoloną wodę i ugotować makaron. Kiedy pieczarki i por będą uduszone dodać do nich serek topiony, przyprawić pieprzem i wymieszać. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do rondla, połączyć z sosem. 

5 komentarzy:

  1. Jak z daleka spojrzałem na to zdjęcie, to pomyślałem, że to jakieś ślimaki leżą, a to tylko makaron :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety, ślimaków nie jadam, to tylko makaron...

      Usuń
  2. Faktycznie, proste danie i nadaje się na dni, kiedy mamy mało czasu ;)

    http://bsylwia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. http://www.kawalek-nieba.pl/html/kacperek_s_.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie proste obiady w tygodniu, gdy nie mam czasu nic ugotować.

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up