strzępiec z jabłkami


Uwielbiam ciasta z jabłkami i dlatego przy każdym kolejnym chciałabym powiedzieć, że było najlepsze. To też mogłabym spokojnie nazwać mianem najlepszego. Kruche chrupiące ciasto, mocno wyczuwalne kakao i wilgotna warstwa jabłkowa nie mogą nie smakować. To takie ciasto jak u babci:)

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 4 żółtka 
  • 220 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
dodatkowo:
  • 6-7 dużych jabłek
  • 4 białka
  • opakowanie kisielu wiśniowego
  • 120 g cukru pudru+do posypania ciasta
  • łyżeczka cynamonu 
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki orzechów włoskich
Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść.








Podzielić ciasto na trzy części, do jednej dodać kakao. Każdą cześć osobno zawinąć w folię i wstawić na godzinę do zamrażalki. 








Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesypać cukrem i cynamonem, dusić przez chwilę i przestudzić.







 Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć jedną cześć jasnego ciasta i docisnąć.







 Wyłożyć jabłka i wyrównać. Zetrzeć ciemne ciasto.









Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kisiel i zmiksować. Wyłożyć na ciasto. 







Na wierzch zetrzeć jasne ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 50 minut. 








3 komentarze:

  1. Super ciacho ja to nazywam plesniakiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada apetycznie :)
    zapraszamy w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie się piecze:) Ciekawa jestem czy się uda....

    OdpowiedzUsuń