makowiec kakaowy z orzechami





Przedstawiam makowiec wyrabiany na gorąco. To zdecydowanie najlepszy makowiec jaki jadłam i też najczęściej pieczony w naszej rodzinie. Jest wilgotny, mięciutki, pełen bakalii. Długo pozostaje świeży i smakuje nawet osobom, które nie lubią makowców.

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na masę makową:
  • 1,5 szklanki maku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła
  • szklanka posiekanych orzechów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • szklanka cukru





na polewę:
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki gorącego mleka lub wrzątku
Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, nadal ubijając wsypywać cukier. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta wlać olej. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 
Przygotować masę makową: Mak zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmielić. W rondelku rozpuścić masło, dodać mak, jajka, mąkę ziemniaczaną i bakalie.Dokładnie wymieszać żeby jajka połączyły się z makiem. Mieszając gotować kilka minut.
Połowę gorącej masy wyłożyć na spód biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć resztę masy i odstawić aby zastygła.
Przygotować polewę: masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto, można dodatkowo udekorować według gustu np. orzechami.

12 komentarzy:

  1. Bardzo oryginalny przepis, zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie smaków... musi być pyszny :o)

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę musiała spróbować, bo generalnie za makowcami to ja tek średnio ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda ale mi niestety nie smakuje - masa makowa jest bez cukru a słodycz z rodzynek to za mało.

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany to moja wina - przepraszam nie napisalam cukru w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  6. a mozna użyc gotowej masy makowej z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Też chciałabym wiedzieć czy można użyć gotowej masy makowej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Makowiec pycha piekę taki od lat i inne nie wchodzą w grę , ale tym razem spróbuje zaskoczyc domowników jednym z pierników Domowej Cukierenki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. A jak postepowac z gotowa masa serowa
    Tez dodawac maslo i reszte skladnikow

    OdpowiedzUsuń
  10. Popełniłam - jest to jeden z najlepszych makowców jakie jadłam pyszny- dziękuję serdecznie

    OdpowiedzUsuń