niedziela, 12 kwietnia 2015

mięsne kęski marynowane w sosie pomidorowym


Jakiś czas temu dostałam od mojej cioci przepis na rybę w zalewie pomidorowej. Taką rybę robię często, bardzo nam smakuje ale postanowiłam spróbować zrobić w takiej zalewie małe kawałki kotleta z kurczaka. Są równie smaczne, najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy przejdą smakami a panierka wchłonie zalewę. 
Świetnie sprawdzą się na przyjęciu jako zakąska do wódki. 

Składniki:
  • duży podwójny filet z kurczaka
  • 2 cebule
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia
na zalewę:
  • 300 ml wody
  • mały słoiczek ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • duża łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Składniki zalewy wymieszać i zagotować, wystudzić. Cebule pokroić w plastry, zeszklić na oleju. Mięso pokroić w kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoto na oleju. Mięso i cebulę ułożyć w misce i zalać wystudzoną zalewą. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. 

5 komentarzy:

  1. Robię w takiej zalewie rybę, pychotka! Z mięskiem jeszcze nie próbowałam ale zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorowy kurczaczek....takiego jeszcze nie jadłam :o) Przepis sobie zapisuję :o)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre, robię podobne kąski.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna marynata, dawno nic tak dobrego nie jadłam! Zastanawiam się jakby taką samą marynatę zrobić np. do szczupaka ciekawe jak mięso rybne by w niej smakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowało 😊 ja robiłam mintaja i byl pyszny

      Usuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up