naleśniki na wodzie gazowanej i maślance


Naleśniki zawsze robiłam na bazie mleka ale kiedyś teściowa pokazała mi taki przepis. Często z niego korzystam bo naleśniki wychodzą bardzo puszyste, miękkie i lekkie. Można je także zrobić bez dodatku cukru i wypełnić słonym nadzieniem. Polecam na kolację lub piątkowy obiad. 

Składniki na około 10 sztuk:
  • 2 jajka
  • 230 g mąki
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml oleju
  • szczypta soli
  • cukier puder z wanilią do posypania*
Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać resztę składników i całość wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Na patelni lub naleśnikarce upiec cienkie naleśniki i nadziać dowolnym farszem. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

* Do posypania naleśników użyłam cukru pudru z prawdziwą mieloną wanilią firmy Master Cook. Dotąd nie wiedziałam o takim produkcie a szkoda, bo do posypywania ciast i naleśników idealnie się nadaje. Nie polecam jednak do robienia lukru- wanilii jest tak dużo, że lukier wyjdzie brązowy. Taki cukier puder możecie kupić tutaj: klik








7 komentarzy:

  1. Naleśniki z pewnością były pyszne! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet sobie nie wyobrażasz jak wielkiego smaka mi zrobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam naleśników na maślance i wodzie gazowanej. Dodaję przepis do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń