gulaszowa z małymi ziemniaczkami


Latem szczególnie lubimy gulasze z dodatkiem dużej ilości młodych warzyw. Taka gęsta zupa jest nie tylko pełna witamin ale też pożywna więc wystarczy za cały obiad. To jedno z niewielu dań, które gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze. 

Składniki:
  • 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • 1 kg fileta z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • cukinia
  • 3 czerwone papryki
  • cukinia
  • 1 kg młodych małych ziemniaczków
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • słodka i ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
Mięso umyć i pokroić w kostki. Cebulę posiekać w piórka. Paprykę pokroić w paski, cukinię w półplasterki, marchewki w plasterki. Ziemniaki obrać. W rondlu rozgrzać olej a następnie wsypać słodką i ostrą paprykę, podsmażyć chwilę. Dodać cebulę i mięso, obsmażyć szybko na dużym ogniu. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania podlać wodą.  Pod koniec gotowania dodać warzywa- najpierw ziemniaki i marchew a po chwili resztę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy,przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić o odrobinie wody i zagęścić gulasz. 

3 komentarze:

  1. świetny pomysł na pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile tej słodkiej i ostrej papryki ma być konkretnie? Łyżeczka, łyżka czy całe opakowanie? Ziela i liści też ILE? Proszę uściślić ;)

    OdpowiedzUsuń