zupa- krem z soczewicy


To było moje pierwsze podejście do zupy z soczewicy. Udane, bo zupa bardzo nam smakowała i była bardzo pożywna.  A do tego zrobiłam ją ekspresowo, więc polecam na dni, kiedy mamy mało czasu na gotowanie. 

Składniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • puszka pomidorów krojonych
  • włoszczyzna
  • suszone oregano
  • sól, pieprz
  • kilka kromek weka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • koperek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Soczewicę wypłukać i razem z włoszczyzną zalać dwoma litrami wody. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory razem z zalewą. Przyprawić i gotować jeszcze kwadrans. Wyłowić ziele i liście laurowe i całość zmiksować. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i natrzeć kromki. Pokroić na kostki i usmażyć na suchej patelni. Zupę przed podaniem można zabielić odrobiną śmietanki. Podawać z posiekanym koperkiem i grzankami. 

2 komentarze:

  1. zup z soczewicy nigdy dość <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię krem z soczewicy, ale mój Mąż nie bardzo więc jakoś specjalnie nie robię.

    OdpowiedzUsuń