jabłecznik biszkoptowy z kremem




Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami, kremem i domową polewą. To pewniak na wszelakie spotkania świąteczne i rodzinne, zawsze smakuje, jest podzielne i ładnie się kroi. Jak większość ciast najlepiej przygotować je dzień wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na warstwę jabłkową:
  • 700 g jabłek
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • galaretka pomarańczowa
na krem:
  • 500 ml mleka
  • 60 g budyniu śmietankowego (1,5 opakowania)
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru
dodatkowo:
  • 120 g małych biszkopcików
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • łyżka oleju
  • łyżka kokosu
Biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do puszystej masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. 
Warstwa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Udusić na maśle, zdjąć z ognia o wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać, przestudzić i wyłożyć na biszkopt (można go wcześniej nasączyć herbatą). 
Krem: połowę mleka zagotować, resztę wymieszać z cukrem i budyniem. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń, wystudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem.  Krem wyłożyć na warstwę jabłkową. Na kremie ułożyć biszkopty. Przygotować polewę: masło, cukier puder, kakao zagotować mieszając. Dolać wrzątek i olej. Mieszać chwilę aż polewa zacznie gęstnieć i wylać ją na ciasto. Pospać kokosem. Odstawić do lodówki. 


10 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda te ciacho!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie:) Narobiłaś mi smaka oj tak.... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A tą galaretkę to taką suchą mam wsypać do tych jabłek ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Więc na sobotę robimy pyszne ciastko.

      Usuń
  5. Bardzo pyszne ciasto!!! Polecam,robie jutro drugi raz

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta ciasto jest warte polecenia! Pyszne i robię drugi raz tak jak moja przedmówczyni!

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zrobiłam, zostało polać czekoladą i posypać wiórkami. Zamiast galaretki pomarańczowej użyłam wiśniową, bo taką akurat miałam w domu. Myślę, że będzie ciut inaczej smakować niż z pomarańczową, ale pluć nie będziemy :). Jutro degustacja :).

    OdpowiedzUsuń