ucierane z brzoskwiniami


Klasyczne ucierane ciasto z owocami, wzbogacone cynamonową orzechową kruszonką. Można je zrobić z brzoskwiniami z puszki ale polecam spróbować ze świeżymy, wtedy ma całkiem inny smak. 

*tortownica 21 cm
Składniki:

  • 240 g masła 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • klika brzoskwiń
na kruszonkę:
  • 85 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli ucierając dodawać po jednym jajku i po łyżce śmietany. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej, dodać skórkę z cytryny i  zmiksować na gładkie ciasto. Brzoskwinie pokroić na małe cząstki. Składniki kruszonki zagnieść. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia a na wierchu ułożyć brzoskwinie. Posypać kruszonką. Piec w 180*C około godziny. 

2 komentarze: