sernik miodownik z bakaliową polewą


Wielokrotnie pisałam o tym, że serniki gotowane to jedne z naszych ulubionych serników. Bez takiego ciasta nie mogą się obejść żadne święta ani większe rodzinne uroczystości. Z tego przepisu korzystam od lat ale tym razem wzbogaciłam go o bakalie namoczone w alkoholu i zalane czekoladą. Nadało mu to wykwintności i wyrazistszego smaku. Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci dzień po złożeniu a z krojeniem trzeba poczekać minimum kilkanaście godzin, żeby placki odmiękły a ser stężał. 

*foremka 25*24 cm
Składniki:
na ciasto: 
  • 600 g mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru 
  • 1,5 łyżeczki sody
na masę serową:
  • 1,5 kg twarogu
  • 4 jajka
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
na polewę:
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • 1/3 szklanki wódki
  • 200 g czekolady deserowej
  • 5 łyżek mleka
Mąkę i sodę przesiać na stolnicę. Dodać masło, jajka, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i upiec na papierze do pieczenia w 220*C przez około 8-10 minut. 






Twaróg zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. W dużym garnku o grubym dnie roztopić masło z cukrem. Dodać ser, jajka i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku. Gotować na małym ogniu przez kilka minut mieszając cały czas najlepiej mikserem na najmniejszych obrotach. 





Blaszkę wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Masę serową podzielić na trzy części i jeszcze gorącą przekładać placki. 








Śliwki suszone pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z resztą bakalii i zalać wódką (najlepiej to zrobić dzień wcześniej), Bakalie wyłożyć na ostatnią warstwę sera. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miski, zalać mlekiem i umieścić nad garnkiem z parującą gorącą wodą. Mieszać aż się rozpuści. Zalać wierzch ciasta i odstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki. 

12 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam gotowanego sernika, kusi mnie niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to koniecznie musisz zrobić 😊 gotowane są szybsze i bez ryzyka zakalca.

      Usuń
  2. Jest wyśmienity i smakuje przepysznie!! Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie Twoje wypieki są przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu i wzajemnie - Twoje wypieki mnie zachwycają 😊

      Usuń
  4. wygląda pysznie, już czeka w kolejce do pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. czym można zastąpić wódkę w polewie, chodzi mi o coś bezalkoholowego?

    OdpowiedzUsuń
  6. Bakalie można namoczyć w soku jabłkowym

    OdpowiedzUsuń