ciasto czekoladowe z cukinią i mascarpone



To ciasto na pewno zasmakuje czekoholikom. Jest w nim duża ilość czekolady, która dominuje w smaku ciasta. Samo ciasto zawiera cukinię ale nie bójcie się tego dodatku- ona nie zmienia smaku a tylko powoduje, że jest wilgotne. Krem na bazie mascarpone też ma w sobie czekoladę więc wszystko idealnie współgra. W tym wypadku potwierdza się teza, że ciasta robione na szybko, na oko i bez pomysłu wychodzą najlepiej. Jak dla mnie to najlepsze ciasto ostatnich czasów, choć ostatnio wspaniałych ciast udało mi się dość sporo. 

*foremka 23*28 lub trochę większa 
Składniki:
na ciasto:

  • 115 g masła
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 320 g mąki
  • 45 g gorzkiego kakao
  • 1/3 szklanki mleka
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 250 g cukinii (1 niewielka sztuka)
  • szczypta soli
na krem:
  • 350 ml kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g czekolady deserowej
dodatkowo:
  • 100 g małych biszkopcików
  • szklanka posłodzonej kawy
  • łyżka gorzkiego kakao
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i jeśli jest bardzo soczysta to odcisnąć. Miękkie masło utrzeć z solą i cukrem. Nadal ucierając powoli dolewać olej a następnie po jednym jajku. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do ucieranej masy. Dodać mleko i jogurt, posiekaną czekoladę i cukinię. Zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem i piec w 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez termoobiegu) przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 
Przygotować krem: czekoladę połamać i rozpuścić w miseczce nad gorącą wodą. Zimną kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z mascarpone a następnie z czekoladą. Odłożyć z kremu 2 łyżki a resztę podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na cieście, poukładać biszkopty nasączone kawą i przykryć drugą połową kremu i ciasta. Na wierzchu rozsmarować odłożony krem i posypać kakao.Wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić najlepiej nożem zamoczonym na chwilę w gorącej wodzie. 


8 komentarzy:

  1. Niesamowite połączenie smaków. Ciasto wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, nie bardzo rozumiem jak to jest z ta druga polowa kremu. Jedna połowa smarujemy blat ciasta, 2 lyzki odkladamy na wierzch, a co z druga polowa? Nie jest o niej wspomniane. Dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedną część rozsmarować na cieście, poukładać biszkopty nasączone kawą i przykryć drugą połową kremu i ciasta. Na wierzchu rozsmarować odłożony krem i posypać kakao - ot i cała filozofia "złożenia ciasta", wszystko jest napisane.

      Usuń
  4. Zrobiłam! Przepyszne! Polecam!

    OdpowiedzUsuń