szarlotka z bananami


Będąc ostatnio u Babci odpisałam od niej kilka przepisów ze starych pożółkłych kartek. Znalazłam tam między innymi taki przepis na szarlotkę. Ciekawa byłam jaki wyjdzie spód, bo kilka razy nie byłam zadowolona z ciasta do szarlotki. Ten był idealny, właśnie taki jak lubię: kruchy ale nie twardy. Dodatkowo smak wzbogaciłam bananami, które nadały zupełnie nowego charakteru. 

*foremka 25*34 cm lub mniejsza
Składniki:
na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 żółtka 
  • 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

na nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
  • 3 banany
  • łyżka cukru
  • opakowanie galaretki cytrynowej
  • szczypta cynamonu
  • garść rodzynek
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem, dodać rodzynki i poddusić. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i rozmieszać. Na końcu dodać banany pokrojone w plasterki. Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Ćwiartkę ciasta owinąć folią i wstawić do zamrażalnika a resztę rozwałkować na dnie blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka a na wierzch zetrzeć odłożone ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

7 komentarzy:

  1. Czy można pominąć smalec? Albo zastąpić go czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić masłem ale smalec powoduje że ciasto jest kruche i delikatne wiec nie radzilabym go pomijać

      Usuń
  2. Czy do ciasta rzeczywiscie tylko jedna łyżka cukru?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis naszych babć one wiedziały co dobre👍😊

    OdpowiedzUsuń