sobota, 28 marca 2015

babka czekoladowa z winem



Do Świąt zostało kilka dni, pewnie większość z Was ma już zaplanowane menu Wielkanocne. Ja w tym roku zostawiam wszystko na ostatnią chwilę, jakoś tak nie ogarnęła mnie przedświąteczna gorączka. Upiekłam dziś babkę z myślą, że może ktoś jeszcze szuka przepisu na babkę. A ta jest warta polecenia. Jest puszysta, nie sucha, z wyczuwalną czekoladą a najlepiej w niej smakują rodzynki moczone w winie. 
Wybaczcie brzydkie zdjęcia ale byłam zmuszona kroić jeszcze ciepłą, zresztą na ciepło smakowała cudownie ze szklanką zimnego mleka. 

*przepis z książki "Słodki świat Kasi" z moimi małymi zmianami

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła + do formy
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g cukru
  • 100 g czekolady deserowej
  • 4 jajka
  • łyżka kakao
  • 1/2 szklanki rodzynek + odrobina mąki
  • 1/2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na polewę:
  • 100 g deserowej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka rodzynek
Tabliczkę czekolady zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysto i nadal ubijając dodawać po żółtku. Rodzynki zanurzyć na moment w winie i odcedzić, obtoczyć w mące. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia  i wsypać do ucierającej się masy. Wlać wino i zmiksować na gładko. Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem i rodzynkami. Foremkę na średnią babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Wystudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parą i polać babkę, posypać rodzynkami. 



piątek, 27 marca 2015

trufelki orzechowe


Ostatnio trufelki i ciasteczka pojawiają się u mnie bardzo często, polubiliśmy słodkości na jeden kęs. Takie orzechowe kuleczki są doskonałe na przyjęcia, zawsze kojarzą mi się z ciastkami weselnymi. Można je długo przechowywać, najlepiej w lodówce żeby nie były miękkie. 

Składniki na około 40 sztuk:
  • 100 g masła
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 10 biszkoptów
  • 3 łyżki orzechów włoskich zmielonych
  • 2 łyżki kremu typu nutella
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 70 g cukru pudru
  • kieliszek rumu
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów do obtoczenia
Rodzynki zalać rumem i odstawić. Płatki owsiane i biszkopty zmielić blenderem na proszek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i kremem czekoladowym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Wstawić ciasto na pół godziny do lodówki żeby było twardsze, wtedy lepiej będzie się formować. Wilgotnymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w orzechach. 


czwartek, 26 marca 2015

filet w sosie rozmarynowym i współpraca z Knorr


Jak pewnie wiecie od jakiegoś czasu współpracuję z marką Knorr. Wczoraj zostałam zaskoczona przesyłką, zawierającą nowy produkt marki- esencje do sosów. Moją pierwszą myślą było, że nie używam gotowych sosów ale kiedy doczytałam okazało się, że to nie gotowy sos ale wywar cielęcy z przyprawami. W przesyłce znajdował się również list od szefa kuchni Knorr z przepisem na nowy sos oraz wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania. I tu znowu pomyślałam, że sos z winem, pomidorami i w dodatku rozmarynem, którego nie znoszę to nie dla mnie. Postanowiłam jednak z ciekawości skusić się na ten sos i przygotowałam go na dzisiejszy obiad. Nie jestem przyzwyczajona do tego rodzaju sosów, więc wydawał mi się bardzo wykwintny a najbardziej podobał mi się jego kolor. Smakiem pasował do fileta z kurczaka, szef kuchni Knorra poleca go także do mięs z grilla i steków wołowych. 

Składniki:
  • 4 płaty z fileta z kurczaka
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 2 łyżki oleju
na sos:
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka koncentratu pomidorowegp
  • 400 ml wody
  • 50 g suszonych pomidorów
  • łyżeczka rozmarynu
  • kubełek esencji do sosu pieczeniowego ciemnego

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z łyżką oleju i przyprawami, natrzeć mięso i odstawić. 

Włoszczyznę wrzucić na rozgrzany tłuszcz i usmażyć na brązowo. Dodać cukier i smażyć aż się skarmelizuje. Wlać wino i gotować około 10 minut aż wino całkiem odparuje, wlać wodę, dodać rozmaryn i koncentrat pomidorowy. Gotować kolejne 10 minut a następnie przelać przez sitko. Wlać z powrotem do rondla, dodać posiekane drobno pomidory i esencję. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę. W tym czasie usmażyć mięso. Podawać polane sosem. 

ciastka z maszynki do mięsa (z marmoladą)


Takie ciasteczka pamiętam z dzieciństwa. To jedne z moich ulubionych, zresztą moja rodzina bardzo lubi ciastka z marmoladą, dlatego często je piekę. Może nie wyglądają idealnie (miałam mały problem z maszynką) ale są tak delikatne, że rozpływają się w ustach i naprawdę warto je upiec. Żałuję, że zrobiłam z połowy porcji bo wszystkim poczęstowanym tak smakowały, że po dwóch godzinach zostało tylko kilka sztuk.


Składniki:
  • 250 g mąki
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 2 żółtka surowe
  • 150 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki twardej marmolady
Surowe żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biało. Następnie dodać żółtka ugotowane i ponownie utrzeć. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem, przesiać i zagnieść z masłem. Dodać masę z żółtek i zagnieść ciasto. Przełożyć do maszynki do mielenia mięsa z założoną tarczą do ciastek. Podczas wyciskania ciasto w maszynce powinno być dobrze ubite, żeby ciastka wychodziły równe. Kręcić rączką maszynki wyciskając ciasto i odcinać kawałki takie jakie duże chcemy mieć ciastka. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Marmoladę przełożyć do szprycy i wyciskać na ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut aż będą rumiane. 

środa, 25 marca 2015

chleb litewski (na drożdżach)


Sprzątając kuchenne szuflady znalazłam torebkę przyprawy do chleba litewskiego. Na opakowaniu był przepis na chleb na zakwasie ale ponieważ akurat nie posiadam zakwasu upiekłam szybki chlebek na drożdżach z dodatkiem tej przyprawy. Chleb wyszedł przepyszny: sprężysty, pulchny i miał grubą chrupiącą skórkę. Był bardzo aromatyczny, z wyraźnym smakiem czarnuszki. Jeśli nie posiadacie gotowej mieszanki możecie taką przyprawę zrobić sami, bo w jej skład wchodzą: czarnuszka, kminek, majeranek, oregano. 

Składniki:
  • 450 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka cukru
  • łyżka przyprawy do chleba litewskiego
Mąkę przesiać i wymieszać z solą i przyprawą. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i wlać do mąki. Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż całkowicie będzie odchodzić od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto uformować w kształt bochenka,  umieścić na blaszce do pieczenia i odstawić jeszcze na kwadrans. Na chlebie zrobić nożem trzy skośne nacięcia i wstawić go do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec pół godziny a następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około pół godziny. Chleb będzie upieczony wtedy, kiedy podczas stukania w jego spodnią skórkę będzie wydawał głuchy dźwięk a skórka będzie twarda. 

piernik z wkładką owocową


Przepis na to ciasto moja mama przyniosła z pracy. Po pierwszym zerknięciu na przepis wydawał mi się podobny do ciasta "Gargamel" (klik), ale choć oba ciasta mają trochę wspólnego to w smaku są dość różne. Ten piernik nie ma w składzie mąki żytniej, ma masę robioną na gorąco i zawiera wiśnie, które zmieniają smak. A przede wszystkim opiera się na biszkoptowym cieście, nie ucieranym. Całość smaczna, zwłaszcza kiedy piernikowe blaty nasączy się herbatą z odrobiną rumu. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto piernikowe:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • szklanka miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na wkładkę:
  • 3 jajka
  • 350 g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 6 jabłek
  • szklanka wydrylowanych wiśni z kompotu
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na przełożenie:
  • litr mleka
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • kostka masła
dodatkowo:
  • herbata z rumem
  • polewa czekoladowa
Ciasto piernikowe: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać miód. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Naponczować.
Wkładka owocowa: Jabłka pokroić w kostkę, orzechy posiekać. Jajka ubić z cukrem, mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem, dodać do masy jajecznej. Wrzucić owoce i orzechy, wymieszać. Przełożyć do blaszki w której piekło się ciasto piernikowe. Piec w 180*C około 40 minut. 
Budynie i cukier wymieszać ze szklanką mleka i ugotować na pozostałym mleku. Do gorącego dodać masło i miksować aż całkowicie wchłonie się w budyń. Połowę gorącej masy wyłożyć na jeden blat ciasta piernikowego, przykryć wkładką z owocami, wyłożyć resztę masy i ostatni blat ciasta. Polać polewą lub posypać cukrem pudrem. 


wtorek, 24 marca 2015

karczek z kluseczkami


Ostatnio zrobiło się tu bardzo słodko. Ale żeby nie było, że jadamy tylko słodycze... Tym razem mam coś dla wielbicieli "porządnego kawałka mięcha"- tradycyjne danie, obecne chyba w każdym domu. Klusek śląskich nie robiłam już bardzo dawno aż wreszcie wczoraj się doczekały. Rodzinie bardzo smakował. taki obiad, więc kluseczki pojawią się znowu niebawem w innej wersji. 

Składniki:
  • 4 duże plastry karkówki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • słodka i ostra papryka
  • łyżka mąki
  • łyżka kwaśnej śmietany
na kluseczki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem i przyprawami, natrzeć mięso i odstawić na dwie godziny. Następnie wrzucić na rozgrzany tłuszcz, każdy plaster obsmażyć szybko z obu stron. Dodać cebule pokrojone w piórka, smażyć chwilę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i przykryć rondel pokrywką. Dusić około godziny na wolnym ogniu.  Mąkę wymieszać z odrobiną wody i śmietaną. Kiedy mięso będzie miękkie zagęścić sos. 


Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Przełożyć je do miski i wyrównać, podzielić ręką na cztery części. Jedną część ziemniaków wyjąć i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej tak aby stanowiła 1/4 objętości, wbić jajko. Pozostałe ziemniaki oczywiście dodać także. Wszystko razem wymieszać i rękami oprószonymi mąką formować kluseczki z dziurką. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 2 minut od wypłynięcia. Kluseczki polać sosem. Podawać z karczkiem i surówką lub buraczkami.  

koszyczki bezowe z truskawkami


Chrupiąca beza z serkowym nadzieniem i truskawkami. Wymarzony deser na lato. Serek można zastąpić bitą śmietaną, ja użyłam go bo chciałam zmniejszyć ilość kalorii i przełamać słodycz żeby deser nie był zbyt  mulący.

Składniki na 6 sztuk:
  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • 150 g truskawek
  • 300 g serka homogenizowanego z wanilią
  • łyżka płatków migdałowych
Białka ubić z solą na sztywno a następnie nadal ubijając powoli wsypywać cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Przełożyć masę do szprycy. Na blaszkę wyłożoną papierem wycisnąć sześć okręgów a następnie wokół każdego wyciskać rozetki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec pół godziny. Po tym czasie obniżyć do 90*C i suszyć jeszcze godzinę. Truskawki pokroić w plasterki. Przed podaniem na środek bezy nałożyć serek i ułożyć truskawki. Posypać płatkami migdałowymi. 





poniedziałek, 23 marca 2015

kulki koksowe z mlekiem w proszku


Jeśli tak jak ja lubicie kokos i mleko w proszku to koniecznie musicie zrobić sobie takie kulki. Są banalne w przygotowaniu, choć formowanie zajmuje nieco czasu. Lubię kiedy w pralinkach czuć alkohol więc ich smak podkręciłam odrobiną spirytusu. Jeśli macie zamiar podać je dzieciom to alkohol musicie pominąć, choć moim zdaniem wtedy stracą sporo na smaku. Z podanych składników wychodzi bardzo dużo kulek.

Składniki:
  • 120 g kruchych maślanych ciasteczek
  • 120 g kokosu
  • 200 g masła
  • 200 g pełnego mleka w proszku
  • 180 g cukru pudru
  • 3 łyżki spirytusu
  • 150 g kokosu do obtoczenia
  • 3 łyżki dużych rodzynek
Ciasteczka i kokos zmielić blenderem na proszek. Mleko w proszku i cukier puder przesiać. Dodać masłom kokos, ciasteczka i spirytus. Wszystko razem zagnieść. Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić. Ręce zwilżyć zimną wodą i formować kulki wielkości orzecha, do środka wkładając po rodzynce. Kulki obtaczać w kokosie. Można je przechowywać w lodówce, wtedy zrobią się twardsze więc przed podaniem należy je odpowiednio wcześnie wyjąć.



placuszki jaglane z truskawkami


Jeśli lubicie kaszę jaglaną, polecam Wam placuszki na śniadanie lub kolację. Ja za jaglanką nie przepadam ale w takiej formie mi smakowała. Urozmaiciłam je truskawkami. Moja córeczka była nimi zachwycona i pałaszowała z apetytem. 

Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru + do posypania
  • kilka truskawek
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
Mleko zagotować, wsypać kaszę i gotować około kwadransa, mieszając co jakiś czas. Zdjąć z ognia i wystudzić, zblenderować. Dodać żółtka, cukier puder, sól i wymieszać. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z kaszą. Truskawki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i kłaść łyżką porcje ciasta a na nie nakładać kawałki truskawek. Smażyć z obu stron na złoto. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.


niedziela, 22 marca 2015

ciasteczka z orzeszkiem


Do tych ciasteczek przymierzałam się już od dawna ale jakoś tak zawsze decydowałam się na coś innego. A szkoda, bo rodzinie bardzo smakowały, mnie zresztą również. Lubię kiedy w wypiekach mocno czuć kakao i przepadam za połączeniem orzechów i powideł śliwkowych. Całość dopełnia domowa polewa kakaowa. Możecie użyć także rozpuszczonej czekolady, mi zostało trochę polewy z polewania ciasta więc wykorzystałam ją tutaj. 

Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 3 duże łyżki kakao
  • łyżka cukru pudru
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • polewa kakaowa lub rozpuszczona czekolada
  • ok. 150 g orzechów włoskich w połówkach
  • 3/4 słoiczka powideł śliwkowych
Mąkę i kakao przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać żółtka i pokrojone masło. Posiekać nożem a następnie zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Podsypać mąką i rozwałkować. Kieliszkiem wycinać kółka i piec na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia przez około 10 minut w 200*C. Wystudzić. Smarować powidłami i sklejać po dwa. Na wierzch każdego ciastka nałożyć po łyżeczce polewy i przykleić połówkę orzecha. Odstawić aby polewa zastygła.




sobota, 21 marca 2015

ciasteczka różane i współpraca z Premium Rosa


Bardzo lubię piec drobne ciasteczka, choć zajmuje to mnóstwo czasu. Kiedy zabieram się za nie, od razu robię kilka rodzajów za jednym zamieszaniem. Dziś zrobiłam cztery rodzaje, niestety jedne z nich nie ładnie wyszły na zdjęciach więc ich nie pokażę. Przedstawię za to niewątpliwy hit wśród kruchych ciasteczek.  Delikatne, kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka z nutą dzikiej róży. Znikają w błyskawicznym tempie, mimo iż są dość słodkie. Przyciągają nie tylko smakiem ale też uroczym wyglądem. Piękny różowy kolor zawdzięczają syropowi z dzikiej róży i maliny firmy Nasze Domowe*. 

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • szczypta soli
  • szklanka konfitury różanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki syropu z dzikiej róży z maliną Nasze Domowe
  • różowy cukier do dekoracji
Mąkę, cukier, żółtka i sól zagnieść szybko na jednolite gładkie ciasto. Cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 200*C do zarumienienia, czyli około 10 minut. Wystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać z sokiem  i polać ciastka. Posypać dekoracyjnym cukrem. 




*Dzięki firmie Premium Rosa mam przyjemność testowania znakomitych przetworów owocowych marki Nasze Domowe i syropów Premium Rosa. Już po otwarciu paczki miło się zaskoczyłam, bo okazało się, że syropy i konfitury zawierają w sobie tylko owoce w znacznej ilości i cukier. Bez żadnych chemicznych dodatków. Filozofia produkcji tych przetworów opiera się na sprawdzonych od stuleci rozwiązaniach, dzięki czemu wyroby są prawdziwie domowe, naturalne i takie jakie pamiętam z babcinej spiżarni. Syrop z dzikiej róży i malin tak nam zasmakował, że wypiliśmy całą butelkę z herbatą w zaledwie trzy dni, co jeszcze się nie zdarzyło. Z reguły taki syrop stoi w lodówce tygodniami. No ale jak coś smakuje to szybko znika, więc świadczy to samo za siebie. 
Zachęcam do zapoznania się z ofertą firmy, ma ona w swoim asortymencie wiele wspaniałych przetworów, myślę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie. Więcej informacji na stronie Nasze Domowe (klik)



*wpis zawiera lokowanie produktu

chleb pszenno-żytni z siemieniem (na drożdżach)


O zaletach domowego chlebka pisać chyba nie trzeba, bo są oczywiste. Ja bardzo lubię chleby na drożdżach, bo są szybkie w przygotowaniu, idealne kiedy nie chce nam się iść do sklepu. Taki świeży chleb zjadamy jeszcze ciepły, a najlepiej smakuje z samym masełkiem. Dodałam do niego czarnuszkę, ulubioną przyprawę mojego męża. 

Składniki:
  • 225 g mąki pszennej
  • 225 g mąki żytniej
  • 300 ml letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • łyżka czarnuszki
Mąki wymieszać i przesiać. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier, łyżkę mąki i odstawić na kilka minut. Następnie wlać do mąki, dodać siemię i czarnuszkę. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę. W połowie wyrastania przemieszać ciasto ręką, aby je odgazować. Wyrośnięte ciasto uformować w okrągły bochenek lub przełożyć do keksówki. Dowolnie naciąć z wierzchu i posypać mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 30 minut a następnie w 180*C przez kolejne 30 minut. 

piątek, 20 marca 2015

sałatka z wątróbką


Wątróbka, która ma tyle samo smakoszy co i przeciwników, w mojej rodzinie jest bardzo lubiana. Z reguły jadamy ją na ciepło z sosem ale dziś dla odmiany podałam ją jako składnik sałatki. Nadchodzą cieplejsze dni i taka sałatka będzie doskonałym lekkim obiadem lub kolacją. Oprócz tego że jest bardzo smaczna, jest też bombą witaminową a kolorowy wygląd zachęca do zjedzenia. 

Składniki:
  • 2 garście mieszanki sałat z rukolą
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kawałek zielonego ogórka
  • ćwiartka serka camembert
  • kawałek żółtej papryki
  • pół cebuli
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka chrzanu
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
Wątróbkę opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Na oleju zeszklić krążki cebuli a następnie usmażyć wątróbkę. Warzywa pokroić w dowolne kształty, ser w trójkąty. Majonez, śmietanę i chrzan wymieszać. Na talerzu ułożyć sałatę, ser, warzywa i kawałki wątróbki. Polać sosem chrzanowym. Podawać z pieczywem. 


czwartek, 19 marca 2015

pierogi z leśnymi jagodami


Latem zbieram i zamrażam jagody, żeby móc z nich korzystać przez cały rok. Przyjemnie jest zimą rozkoszować się smakiem lata. Mistrzynią w robieniu  pierogów jest moja mama, robi najlepsze jakie jadłam. Osobiście najbardziej lubię pierogi na słodko i na takie dziś zapraszam.

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 250 ml gorącej wody 
  • 30 ml oleju
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki jagód świeżych lub mrożonych
  • 2-3 łyżki cukru
  • masło do polania
Mąkę, wodę, sól i olej wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ponieważ mąka różnie może wchłaniać wodę, możemy potrzebować odrobinę mniej lub więcej wody. Kiedy ciasto będzie gotowe rozwałkować je i dużą szklanką wycinać koła. Na każdym ułożyć po łyżce jagód wymieszanych z cukrem. Jeśli używamy mrożonych to nie rozmrażamy ich. Każde koło złożyć na połowę i skleić brzegi nadając im dowolny kształt. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem. 


bułeczki z masłem czosnkowym


Mocno aromatyczne pszenno-żytnie bułeczki z dużą ilością masła, czosnku i ziół. Znakomicie smakują jeszcze ciepłe- nie sposób się powstrzymać przed zjedzeniem prosto z piekarnika. Podczas pieczenia w domu tak apetycznie pachniało, że moi domownicy nie mogli się już ich doczekać.

Składniki na 8 sztuk:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej
  • 250 ml letniego mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 30 g masła stopionego
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
dodatkowo:
  • 50 g masła
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
Mąki wymieszać i przesiać. Drożdże zalać mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Następnie dodać resztę mąki i sól, wyrabiać przez chwilę i dodać płynne wystudzone masło. Wyrabiać wszystko na gładkie i elastyczne ciasto do momentu aż będzie odklejać się od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi objętość. Masło wymieszać z ziołami, przetartym czosnkiem i solą. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem części i uformować okrągłe bułeczki. Każą naciąć nożem przez środek i w to miejsce nałożyć po porcji masełka czosnkowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. 


*inspiracja- GreenCookies

środa, 18 marca 2015

strzępiec z jabłkami


Uwielbiam ciasta z jabłkami i dlatego przy każdym kolejnym chciałabym powiedzieć, że było najlepsze. To też mogłabym spokojnie nazwać mianem najlepszego. Kruche chrupiące ciasto, mocno wyczuwalne kakao i wilgotna warstwa jabłkowa nie mogą nie smakować. To takie ciasto jak u babci:)

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 4 żółtka 
  • 220 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
dodatkowo:
  • 6-7 dużych jabłek
  • 4 białka
  • opakowanie kisielu wiśniowego
  • 120 g cukru pudru+do posypania ciasta
  • łyżeczka cynamonu 
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki orzechów włoskich
Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść.








Podzielić ciasto na trzy części, do jednej dodać kakao. Każdą cześć osobno zawinąć w folię i wstawić na godzinę do zamrażalki. 








Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesypać cukrem i cynamonem, dusić przez chwilę i przestudzić.







 Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć jedną cześć jasnego ciasta i docisnąć.







 Wyłożyć jabłka i wyrównać. Zetrzeć ciemne ciasto.









Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kisiel i zmiksować. Wyłożyć na ciasto. 







Na wierzch zetrzeć jasne ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 50 minut. 








wtorek, 17 marca 2015

odwrócona szarlotka z orzechami i karmelem


W związku z tym, że w moim domu wczoraj pojawiła się ogromna ilość pysznych słodkich jabłek, nie mogłam nie upiec szarlotki. Długo się zastanawiałam jaką zrobić i zdecydowałam się na szarlotkę odwracaną. Lubię taką formę ciast, ponieważ owoce nie opadają na dno, raczej nie ma szans na zakalec a w dodatku uwielbiam jabłka w karmelu. Połączone z orzechowym ciastem tworzą wspaniałą całość, której nie sposób się oprzeć- cała szarlotka zniknęła na jednym posiedzeniu. 

*tortownica 21 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 170 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • łyżka przyprawy do szarlotki (lub łyżeczka cynamonu)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • 3-4 jabłka
  • 120 g cukru
  • łyżka masła
Mąkę wymieszać z mąką kukurydzianą, przyprawą, solą i proszkiem do pieczenia. Przesiać. Orzechy bardzo drobno pokroić i dodać do mąki. Masło utrzeć z cukrem a następnie ucierając dodawać po jednym jajku. Dodać zmieszane mąki z orzechami i krótko zmiksować. Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka pokroić w plasterki. W rondelku rozpuścić masło. Pędzelkiem posmarować dno foremki (papier). Na reszcie masła poddusić jabłka. Dodatkowy cukier umieścić w rondelku i mieszając ugotować ciemnobrązowy  karmel. Przełożyć do na dno blaszki. Na nim ułożyć jabłka. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50-60 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z blaszki i odwrócić do góry dnem. 



źródło przepisu- magazyn Gotuj krok po kroku z moimi małymi zmianami

boczek rolowany nadziewany z porem


Boczek rolowany to propozycja nie tylko na świąteczny stół. Będzie też świetny na zimno, cieniutko pokrojony na kanapkę. 

Składniki:
  • 1,5 kg płat surowego boczku 
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 por
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka masła
Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Pora pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Do mięsa mielonego dodać jajko, pora, sól i pieprz, wymieszać. Rozłożyć na boczku i zwinąć w roladę. Owinąć sznurkiem bawełnianym i umieścić w blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około półtorej godziny podlewając wytapiającym się tłuszczem. 

poniedziałek, 16 marca 2015

placuszki z kaszy manny z salsą owocową


Moja rodzina uwielbia placuszki na śniadanie, dlatego często pojawiają się u nas w różnych wariacjach smakowych. Pierwszy raz zrobiłam takie z kaszy manny i zakochałam się ich smaku- były niezwykle delikatne i puszyste a do tego sycące. Podałam je z salsą z kiwi i jabłka co dodało im świeżości i lekkości. Polecam nie tylko na śniadanie, na pewno zasmakują dzieciom na podwieczorek lub kolację. 

Składniki na ok. 12 placuszków:
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • duża szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 3-4 owoce kiwi
  • duże jabłko
  • łyżeczka miodu
Kaszę mannę zalać mlekiem, wmieszać i odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować salsę: kiwi i jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z miodem. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Do kaszy dodać żółtka i wymieszać, następnie dodać pianę i delikatnie połączyć. Smażyć placuszki na złoto na oleju. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, podawać z owocami. 

sobota, 14 marca 2015

kokosek


To delikatne ciasto na pewno zasmakuje amatorom koksu i ciast z alkoholem. Kremowy warstwa kokosowa doskonale łączy się z lekką advocatową pianką i wiórkami białej czekolady. Po prostu rozpływa się w ustach. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem kokosowy:
  • 700 ml mleka
  • szklanka kokosu
  • 4 żółtka
  • 2 kopiate łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 duże łyżki cukru
  • kostka masła
na piankę:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 70 ml likieru jajecznego
  • 1 tabliczka białej czekolady
dodatkowo:
  • 2 małe paczki herbatników
  • 2 łyżki kokosu
  • kilka kostek białej czekolady
  • 1/2 szklanki posłodzonej herbaty
  • kieliszek wódki
Białka ubić z cukrem, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Na końcu dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem foremki i piec około 25 minut w 180*C. Wystudzić. 
Dwie szklanki mleka zagotować, w reszcie rozmieszać mąkę, skrobię, cukier i żółtka oraz kokos. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń (nie będzie zbyt gęsty- tak ma być). Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem na krem. 
Biszkopt nasączyć herbatą wmieszaną z wódką. Wyłożyć krem i wyrównać. Na kremie ułożyć herbatniki. Kremówkę ubić ze śnieżką. Czekoladę rozpuścić nad parą. Do ubitej śmietanki wmiksować najpierw likier a następnie czekoladę. Wyłożyć na herbatniki. Kilka kostek białej czekolady zetrzeć na tarce, wymieszać z kokosem i posypać ciasto. Schłodzić. 



filet pod paprykową pierzynką


Od jakiegoś czasu praktycznie nie jadamy smażonych mięs a przygotowuję je w piekarniku. Często są to filety z kurczaka, które mój mąż bardzo lubi. Te upiekłam z dodatkiem kolorowych papryk i mozzarelli. Myślę, że będą świetnym sposobem na przemycenie dziecku warzyw- podane tak kolorowo i apetycznie same proszą się o zjedzenie. 

Składniki dla dwóch osób:
  • duży pojedynczy filet z kurczaka
  • po kawałku zielonej, czerwonej i żółtej papryki
  • 2 łyżki startej mozzarelli
  • ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • słodka papryka
Mięso opłukać i przeciąć na dwa płaty. Natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką i rozdrobnionym czosnkiem. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Mięso umieścić w blaszce do pieczenia, przykryć kosteczkami papryki, lekko docisnąć. Posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką.  

piątek, 13 marca 2015

babeczki potrójnie orzechowe


Ostatnio babeczki zostały zjedzone ekspresowo, pozwoliłam więc sobie upiec je ponownie. Tym razem jednak zrobiłam je w wersji dla dorosłych- z alkoholem  i dużą ilością orzechów. Jeśli tak jak ja lubicie orzechy włoskie to zachęcam do zrobienia sobie takich małych słodkości. 

Składniki na 30 małych babeczek:
na ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki startych orzechów włoskich
  • 60 g masła
  • duża łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
na krem:
  • 1 szklanka startych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki wódki
dodatkowo:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 połówek orzechów
  • masło do wysmarowania foremek
Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Mleko, orzechy i cukier umieścić w rondelku i gotować chwilę aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i literatką wycinać koła. Foremki na babeczki wysmarować masłem i wylepić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec na złoty kolor około 10 minut, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z masą orzechową, na końcu dodać wódkę. Przełożyć do szprycy.  Czekoladę połamać i umieścić w szklanej misce. Ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Za pomocą pędzelka posmarować dno i boki babeczek, resztę czekolady przełożyć do woreczka. Do babeczek wycisnąć krem. W woreczku odciąć róg i wycisnąć paseczki czekolady na wierzch babeczek. Udekorować połówkami orzechów. 


zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up