pierogi z mięsem i ziemniakami


Nadzienie do tych pierogów to przepis mojej mamy- pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Są idealnym daniem na poniedziałek, kiedy z niedzielnego obiadu zostają nam mięso i ziemniaki. 

Składniki:
na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 250 ml gorącej wody 
  • 30 ml oleju
  • szczypta soli
na farsz:
  • 200 g mięsa z rosołu
  • 2-3 gotowane ziemniaki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
dodatkowo:
  • boczek wędzony
  • szczypiorek
Mięso i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. 
Składniki ciasta zagnieść na stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać brzegi. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem i pospane szczypiorkiem.


"salceson"- deser z butelki i współpraca z Master Cook



Ten deser pamiętam z dzieciństwa, jadałam go u mojej cioci. Jego wykonanie jest bardzo proste, najtrudniejsze jest wyciągnięcie go z butelki, zwłaszcza jeśli chcemy, żeby wyszedł idealnie. Ładny, nieładny, nie ważne. Ważne, że pyszny i zawsze wszystkim smakuje. 


Składniki:

  •  galaretki: żółta i  czerwona * (po jednym opakowaniu po 75 g)
  • 100 g galaretki pomarańczowej (niecałe 1,5 opakowania)*
  • 1/2 kostki margaryny (w tym wypadku nada się lepiej niż masło)
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g herbatników
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich

Żółtą  i czerwoną galaretkę rozpuścić każdą w szklance wody. Przelać do płaskich naczyń i odstawić do stężenia.  Kiedy będą stężałe pokroić je w kostkę. 







Orzechy posiekać, herbatniki pokroić na kawałki, ale nie pokruszyć zbyt mocno. 








Mleko, margarynę, cukier i kakao, zagotować mieszając.
Pomarańczową galaretkę rozpuścić w szklance wody. Wymieszać z masą kakaową i odstawić do wystudzenia. 







Przygotować dwie plastikowe butelki z płaskim dnem (użyłam po mleku, można użyć też jednej większej): odciąć górną część i  butelki dokładnie wymyć od środka. Galaretki wymieszać z rodzynkami, herbatnikami i orzechami. Przełożyć do butelek. 






Kiedy masa kakaowa będzie dobrze wystudzona przelać ją do butelek. 
Wstawić deser do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z butelek przecinając je najlepiej nożyczkami. Kroić na plastry. 










* do przygotowania tego deseru użyłam galaretek firmy Master Cook, które niedawno dostałam do testowania. Mogę je śmiało Wam polecić z czterech  względów:




  • duże opakowania w bardzo korzystnej cenie- opłaca się dużo bardziej niż kupowanie pojedynczych sztuk, zwłaszcza, jeśli ktoś dużo piecze
  • bardzo dobra jakość- galaretki błyskawicznie się rozpuszczają nawet w niewielkiej ilości wody, nie trzeba długo mieszać
  • szybko tężeją i mają piękne wyraźne kolory
  • można je zamówić w sklepie internetowym z dostawą do domu


Firma Master Cook ma w swojej ofercie wiele przypraw i dodatków cukierniczo-piekarniczych . Bardzo urzekł mnie cukier puder z dodatkiem prawdziwej wanilii (jest jej w nim naprawdę sporo) i przyprawa uniwersalna do dań (coś a'la wegeta) BEZ DODATKU GLUTAMINIANU SODU- sól, cukier i mnóstwo suszonych warzyw. W paczce znajdowały się także budynie, kisiele i przyprawa do piernika (także dobrej jakości- bez mąki i kakao), które wkrótce przetestuję.
Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego www.przyprawypremium.pl   na pewno znajdziecie tam coś dla siebie. 




zupa z wątróbką


Pożywna zupa pełna warzyw z dodatkiem....wątróbki. Wpadłam na taki pomysł podczas przeglądania zawartości lodówki, a że uwielbiam wątróbkę to zupa z nią bardzo mi smakowała. Była tak syta, że wystarczyła za cały obiad. 

Składniki:
  • 1/2 kalafiora
  • 3 duże ziemniaki
  • cebula
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera
  • duża marchew
  • 4 łyżki zielonego groszku
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 3 łyżki śmietanki 12% z kartonika
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • ziele angielskie i liść laurowy
Warzywa obrać. Pietruszkę i selera zostawić w całości, resztę pokroić w kostkę, kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Wszystko razem podsmażyć na maśle.  Zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować około pół godziny. Wątróbkę oczyścić, wypłukać pod zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy. Dodać przyprawy. Gotować około kwadransa. Przed podaniem zabielić śmietanką. Można posypać natką pietruszki. 

zapiekanka kalafiorowa z serem korycińskim


Zapiekanki to świetny pomysł na obiad lub kolację, zwłaszcza, że możemy je przygotować wcześniej a tuż przed podaniem tylko wstawić do piekarnika. Do przygotowania tej zapiekanki użyłam sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej o którym pisałam już tutaj (kilk). Ponownie doskonale się sprawdził- idealnie się stopił i świetnie nadał się do przygotowania sosu serowego. 

Składniki:
  • 4 duże ziemniaki
  • duża marchewka
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • kilka różyczek kalafiora
  • 150 g boczku wędzonego
  • pomidor
  • szczypiorek
  • 100 ml śmietanki 12% z kartonika
  • 250 g sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej
  • ząbek czosnku
  • czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
Ziemniaki i marchew wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.  Wystudzić. Szpinak  podsmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie al dente. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dnie foremki do zapiekania ułożyć połowę plasterków ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć szpinak.                    
                                  

Połowę sera umieścić w rondelku razem ze śmietanką i gotować na małym gazie ciągle mieszając do czasu, aż ser się rozpuści. Można przyprawić solą i pieprzem. 






W foremce ułożyć plasterki marchewki i polać sosem serowym. 







Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser. 







Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około pół godziny. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu. 







bułki na majonezie


Kolejny przepis na domowe pieczywo. Tym razem bułeczki z dodatkiem miodu i majonezu. Bardzo miękkie i pulchne. Świeże nawet na trzeci dzień. 

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2  łyżki majonezu
  • 1 łyżka oleju
  • 30 g drożdży
  • 1  łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka letniej wody
Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki i odrobiną wody. Odstawić na kilka minut. Kiedy wyrosną wymieszać je z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrobić, uformować bułeczki i odstawić je na kwadrans. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. 


ciasto serowo-kokosowe


Kolejny przepis znaleziony w starych zapiskach. Jeśli lubicie kokosowe klimaty to ciasto będzie Wam na pewno smakowało. 

* foremka 25*34 cm lub mniejsza
Składniki:
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 7 jajek
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 250 g mielonego białego sera
  • 200 g drobnego kokosu
  • puszka brzoskwiń 
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie z żółtkami. Dodać budyń, kokos i ser, zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Na cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. 


ciasto kefirowe z owocami i kruszonką


Ekspresowe ciasto, do przygotowania którego potrzebujemy tylko miski i trzepaczki. Można je zrobić z dowolnymi owocami świeżymi lub z puszki a kruszonkę zamienić na galaretkę. Jest wilgotne, długo zachowuje świeżość a podczas pieczenia mocno wyrasta i obłędnie pachnie. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
  • 5 szklanek mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki kefiru
  • szklanka oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • puszka brzoskwiń
  • szklanka jagód 
na kruszonkę:
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • żółtko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier, kefir, olej i jajka. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi i przelać do foremki wyłożonej wysoko papierem do pieczenia. Brzoskwinie pokroić i razem z jagodami wyłożyć na ciasto. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec około godziny w 180*C. 

sernik na kruszonce


Podczas przeglądania starych maminych przepisów znalazło się kilka "perełek"- ciast pieczonych jeszcze przez babcię ale trochę zapomnianych. Tak jak ten sernik, pieczony ostatni raz ze dwadzieścia lat temu. Lubię "odkurzać" takie stare przepisy, bo dzięki nim czuję się jak dziecko na herbatce u babci. 

*foremka 23*23 cm
Składniki:
na kruszonkę:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 120 g masła
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 750 g sera na sernik
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
Składniki kruszonki umieścić w misce i szczypać palcami aż wszystkie połączą się (ale nie zagniatać jak ciasto). Połowę przełożyć na dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będzie rumiana czyli około 10-12 minut. 
W tym czasie przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać żółtka i ser. Następnie wsypać budyń i kaszę mannę, wlać sok z pomarańczy. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć ją do foremki i posypać resztą kruszonki. Piec w 180*C około godziny. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na pół godziny. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.



warsztaty z Maggie's Cupcake w Bielsku-Białej

W sobotę miałam przyjemność uczestniczenia w warsztatach organizowanych przez portal beskidzkamama.pl w Maggie's Cupcakes w Bielsku Białej. To urocza mała cukierenka prowadzona przez Panią Małgosię i Pana Darka - wspaniałych i mega sympatycznych ludzi, których cupcakesy i torty są prawdziwą pasją i sposobem na życie. Pani Małgosia przekazała nam wiedzę, którą zdobyła w szkołach cukierniczych w USA i dzięki której tworzy prawdziwe amerykańskie babeczki z kremem, jakich nie spotkałam nigdzie indziej. Zapewniono nam narzędzia i składniki niezbędne do przygotowania  cupcakes w trzech smakach: red velvet, migdałowe i orzechowo-czekoladowe. Nie sądziłam, że babeczki z kremem można przygotować w tylu rodzajach - w Maggie's Cupcakes można wybierać z ponad 20 wariantów smakowych. Warsztaty udane, miła atmosfera, uśmiałyśmy się co nie miara. Szkoda tylko, że tak krótko:(

A jeśli będziecie w Bielsku Białej to polecam wstąpić na babeczki do Maggie, na pewno znajdziecie tam coś dla siebie. Jej cukierenka mieści się na ul. Orkana, tuż obok Zamku.  Tylko ostrzegam - babeczki są tak apetyczne, że może Wam się zakręcić w głowie i na pewno będzie się trudno zdecydować, którą wybrać:)
*Możecie zerknąć także na stronkę tutaj (klik)
** Za piękne zdjęcia bardzo dziękuję Pani Renacie z Renata Osińska Fotografia












deser z pomarańczy


Banalny w przygotowaniu deser, podobny do sufletu. Wyraźny w smaku, lekki, o piankowej konsystencji. Mocno pomarańczowy więc dla amatorów tych owoców na pewno będzie doskonały. Można go jeść na ciepło lub zimno, polecam gorący z dodatkiem gałki waniliowych lodów.

*na 6 sztuk
Składniki:
  • duża pomarańcza
  •  4 jajka
  • 2 duże łyżki cukru pudru
  • łyżka mąki
  • dwie łyżki posiekanych orzechów włoskich
Pomarańczę wyszorować, zalać wodą i gotować pod przykryciem około pół godziny. Odsączyć i wystudzić. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszysty kogel mogel. Białka ubić na pianę. Do masy z żółtek dodać pomarańczę, orzechy i mąkę. Wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do kokilek do zapiekania do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut. 




wafle z galaretką


Nadchodzi lato, coraz więcej czasu będziemy spędzać na powietrzu więc będziemy mieć mniej czasu na gotowanie. Dlatego takie wafle będą idealne na ciepłe dni- są lekkie a ich słodycz przełamałam odrobiną powideł śliwkowych. A dodatkowo są proste w przygotowaniu i tanie. 

Składniki:
  • 3 wafle kwadratowe
  • galaretka czerwona
  • galaretka żółta
  • galaretka zielona
  • galaretka bursztynowa
  • 2 kubeczki śmietanki kremówki po 200 ml każdy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Żółtą galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, wystudzić. Andruty jeśli trzeba to dociąć na wielkość niedużej blaszki do pieczenia, wyłożyć ją folią i na dnie ułożyć jeden andrut. Jeden kubeczek śmietanki ubić na sztywno z cukrem pudrem, wlać wystudzoną galaretkę. Kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na wafel i wyrównać lub zrobić ząbki za pomocą specjalnej szpatułki. Galaretki zieloną i czerwoną rozpuścić osobno każdą w szklance wrzątku. Kiedy zaczną mocno tężeć wyłożyć je na żółtą piankę, każdą mniej więcej na połowie. Odstawić aż zastygnie a w tym czasie rozpuścić bursztynową galaretkę w 200 ml wody i przestudzić. Pozostałą kremówkę ubić jak poprzednio z cukrem pudrem a następnie zmiksować z tężejącą bursztynową galaretką. Wylać masę do foremki i kiedy będzie prawie całkowicie zastygnięta przykryć waflem (nie wcześniej żeby andrut nie nasiąkł). Całość odstawić do stężenia. Następnie wyjąć z foremki. Ostatni wafel posmarować powidłami i nałożyć na niego całość tą stroną, która robiona była pierwsza czyli żółtą pianką w dół.  Przechowywać w woreczku w lodówce, kroić ostrym cienkim nożem. 


tarta ze szpinakiem i serem korycińskim


Dzięki uprzejmości firmy Pani Czesławy Zarzeckiej z Podlasia mam przyjemność testowania znakomitego sera korycińskiego "Swojskiego". To doskonały ser z mleka krowiego, na podpuszczce, z dowolnymi dodatkami- ja akurat dostałam ten z pieprzem kolorowym i czosnkiem. Doskonale nadaje się do kanapek, zapiekanek i wszelkich potraw na ciepło, bo dobrze się topi a smakuje trochę jak mozzarella. Sprawdza się też jako dodatek do wina. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że nie psuje się szybko, tylko dojrzewa- w chłodniczych warunkach możemy go przechowywać nawet do dwóch miesięcy. Moim zdaniem im straszy tym lepszy, z każdym dniem nabiera bogatszego i bardziej wyraźnego smaku. Oczywiście produkowany jest całkowicie naturalnie bez użycia choćby minimalnej ilości konserwantów i chemicznych dodatków. 
Więcej informacji na temat sposobu wyrabiania tego coraz bardziej popularnego sera, jego rodzajów i sprzedaży możecie znaleźć na stronie www.ser-korycinski.pl 
Zachęcam do zajrzenia na stronę i zapoznania się z ciekawą historią sera korycińskiego, która sięga XVII wieku. 


Na pierwszy rzut oprócz tradycyjnych kanapek poszła krucha tarta ze szpinakiem. Ser idealnie się w niej sprawdził smakowo i kolorystycznie. W ogóle doskonale smakuje w połączeniu z kwaśnymi dodatkami- pomidorami, ogórkami kiszonymi czy marynowaną papryką. 

*foremka 21 cm:
Składniki:
na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
dodatkowo:
  • pomidory: malinowy i żółty
  • 100-150 g  Sera Korycińskiego "Swojskiego" Czesławy Zarzeckiej z pieprzem i czosnkiem
  • łyżka czarnych oliwek

 Foremkę na tartę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki. Nakłuć widelcem i podpiec w 200*C przez około 15 minut. 
 Szpinak odparować w rondelku, kiedy nie będzie już wody dodać masło i podsmażyć szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić, na końcu dodać śmietanę. Przestudzić nadzienie i wyłożyć je na ciasto. 
 Ser pokroić na plasterki i ułożyć na szpinaku. Kawałek sera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
 Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Oliwki również pokroić. Plasterki pomidorów ułożyć na tarcie na zmianę. Posypać oliwkami. 
Całość posypać startym serem. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C około 30 minut. Najlepiej smakuje z dodatkiem soku czosnkowego. 

sernik z truskawkami (na jogurtach greckich)



Prosty i szybki do zrobienia sernik z truskawkami pieczonymi i świeżymi. Idealny przepis na zbliżający się sezon truskawkowy. Upiekłam go w małej tortownic ale można upiec o nieco większej bo wszedł bardzo wysoki. Dodatkowo sernik można wykończyć bitą śmietaną a na nią ułożyć truskawki.

*mała tortownica 16 cm:
Składniki:
  • 700 g jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 300 g truskawek
  • cukier puder do posypania
 Dno blaszki do pieczenia wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem i posypać mąką. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę, dodać jogurt, olej i budynie, dokładnie zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Truskawki pokroić na połówki, część odłożyć do dekoracji. Odrobinę ciasta wyłożyć na dno blaszki, ułożyć na nim część pokrojonych truskawek. Wylać resztę masy jogurtowej i na wierzchu także ułożyć truskawki.

 Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Dokładnie wystudzić (sernik opadnie). Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi truskawkami. 

ciasteczka ze skórką kandyzowaną


Kruchutkie ciasteczka, takie na szybko ale idealne do popołudniowej herbatki.

Składniki:
  • 230 g mąki
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki startych migdałów
  • 2-3 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy
Masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać resztę składników, zagnieść. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie szybko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Foremką wycinać ciasteczka, układać na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut aż się zarumienią. 

ciasto orzechowo- jabłkowe bez pieczenia


Przepis na to ciasto od dwudziestu lat czekał w zeszycie mojej mamy aż wreszcie przyszła na niego kolej. Szkoda, że tak późno, bo ciasto oprócz tego, że jest pyszne to jest też ekspresowe do zrobienia. 

*foremka 23*23 cm
Składniki:
  • 32 okrągłe biszkopty 
  • 4 jabłka
  • 2 galaretki czerwone
  • 2,5 szklanki startych orzechów włoskich
  • szklanka cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 jajko (sparzone wrzątkiem)
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Następnie nadal ubijając dodać żółtko i orzechy. Białko ubić na pianę i wymieszać z masą. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, przestudzić, dodać jabłka i wymieszać. Odstawić. Na dnie blaszki rozłożyć połowę biszkoptów, rozsmarować masę orzechową a na niej ułożyć resztę biszkoptów. Na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce by galaretka stężała a biszkopty zmiękły. 

kasza owsiana z owocami i bakaliami


Wiosną i latem częściej mamy ochotę na słodkie, kolorowe śniadania z owocami. Postanowiłam wypróbować kupioną niedawno kaszę owsianą, ugotowałam ją więc na mleku z dodatkiem kokosu i rodzynek. Podana z słodkimi i soczystymi owocami zapewni energię na cały ranek. 

*dla dwóch osób
Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 5 dużych łyżek kaszy owsianej
  • łyżka cukru
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kokosu
  • jabłko
  • słodka gruszka
  • kilka truskawek
  • listki mięty
  • szczypta soli
W rondelku o grubym dnie zagotować odrobinkę wody (dzięki temu mleko się nie przypali). Wlać mleko, wsypać kaszę i mieszając gotować około kwadransa. Pod koniec gotowania dodać kokos, cukier i rodzynki (trochę odłożyć do posypania). Owoce pokroić w kostkę. Ugotowaną na gęsto kaszę podawać z owocami, posypaną rodzynkami i listkami mięty. 

Izaura- sernik na murzynku


Izaura- ciasto popularne w latach 90-tych, jedno z ciast, które pamiętam z dzieciństwa. To nic innego jak puszysty sernik upieczony pomiędzy warstwami murzynkowego ciasta, koniecznie oblany polewą i posypany kokosem. Bardzo smaczny, delikatny a do tego szybki i łatwy do zrobienia. 

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 torebka budyniu śmietankowego (40 g)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka z cytryny
dodatkowo:
  • 2 łyżki kokosu 
Przygotować ciasto: masło, wodę, cukier i kakao zagotować dokładnie mieszając aby masa była jednolita. Wystudzić, pół szklanki odlać na polewę. Do pozostałej wystudzonej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. 
Ser zmiksować z jajkami, następnie dodać cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Na końcu wlać wystudzone masło. 
Dno i boki blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 3/4 ciasta kakaowego, na to masę serową i pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Wystudzić. 
Odłożoną polewę kakaową lekko podgrzać, polać ciasto i posypać kokosem. 





ciasto francuskie z karmelizowanymi bananami


 Nie trzeba wielu składników ani dużo czasu  by stworzyć pyszny deser. Uwielbiam banany w karmelu i ciasto francuskie dlatego kiedy jedno i drugie zalegało mi w kuchni, w kilka minut przygotowałam deser do popołudniowej herbatki. 

Składniki:
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 4 banany
  • 100 g cukru
  • łyżeczka masła
  • łyżka soku z cytryny
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. W rondelku umieścić masło i cukier, podgrzewać do momentu aż powstanie brązowy karmel. Wrzucić banany i wymieszać. Przełożyć wszystko na środek ciasta francuskiego, zostawiając z każdej strony 2-3 centymetry marginesu. Zawinąć boki do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto będzie mocno zarumienione, czyli około 25 minut. 


placuszki z mielonym


Szukając pomysłu na obiad wpadłam na pomysł połączenia mięsa mielonego z ciastem naleśnikowym. Dorzuciłam kilka dodatków i placuszki wyszły bardzo smaczne a do tego tanie i szybkie do zrobienia. 

Składniki:
  • 300 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 150 g mąki
  • czerwona i żółta papryka
  • mała ostra papryczka (można pominąć)
  • 3 łyżki startej mozzarelli
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Papryki pokroić w kostkę, ostrą papryczkę w bardzo drobne kawałki. Jajka rozbełtać z mlekiem, dodać mąkę i wymieszać na gęste, gładkie ciasto bez grudek. Dodać mięso mielone, papryki, papryczkę, posiekany szczypiorek i mozzarellę. Przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć powoli z obu stron na złoty kolor. 

tort orzechowy z chałwą


Ten tort zrobiłam z okazji urodzin mojego męża. Śmiało mogę powiedzieć, że lepszego tortu nie jadłam. Lekki i delikatny krem na bazie mascarpone, z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami chałwy; wilgotne ciasto orzechowe i chrupiące prażone orzechy. Całość doskonała- tak pyszna, że można by jeść i jeść. Niestety też bardzo kaloryczna ale przecież tortów nie jada się codziennie. 

p.s. recepturę na biszkopt orzechowy podawałam już kiedyś w przepisie na tort orzechowy (tutaj)

*tortownica 21 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 8 jajek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 250 g orzechów włoskich
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na przełożenie:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 200 g chałwy
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 2 łyżeczki żelatyny
do dekoracji:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 50 g czekolady mlecznej
  • łyżka mleka
  • kwiatki cukrowe
do nasączenia:
  • 3/4 szklanki posłodzonej kawy rozpuszczalnej
  • ewentualnie odrobina alkoholu
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec w 180*C około 45 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Orzechy przeznaczone do dekoracji posiekać (kilka odłożyć) i uprażyć na suchej patelni. 
Chałwę rozgnieść widelcem. Zmiksować z mascarpone, krótko tylko do połączenia składników tak, aby zostały grudki chałwy. Kremówkę ubić ze śnieżką na sztywno i wmieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i zmiksować z masą. krem podzielić na połowę. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zapiąć obręczą od tortownicy. Nasączyć kawą. Wyłożyć 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem ciasta, naponczować. Wyłożyć kolejną część kremu i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Pozostałym kremem obsmarować boki tortu, resztę przełożyć do szprycy. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą i polać wierzch tortu. Udekorować połówkami orzechów, pozostałym kremem i kwiatkami cukrowymi. Przechowywać w lodówce. 

inspiracją do zrobienia tortu był tort na stronie ciasta.net- zrobiłam jednak ze swoich proporcji, zupełnie innych niż podane w tamtym przepisie