niedziela, 31 maja 2015

drożdżowe paszteciki z cebulą


Paszteciki to obowiązkowa przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Robię je z ciasta kruchego lub z drożdżowego. Najczęściej wypełniam je farszem z kapusty kiszonej lub pieczarek ale tym razem postawiłam na cebulowe nadzienie. Wspaniale smakowały podane z sosem czosnkowym. 

Składniki:
na ciasto:
  • 600 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 100 g masła
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżeczka bazylii
na farsz:
  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu 
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
dodatkowo:
  • jajko
  • sezam
  • czarnuszka
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawić na kwadrans. Masło stopić i wystudzić. Mąkę przesiać z solą, wymieszać z ziołami. Dodać jajka, rozczyn drożdżowy i masło. Wszystko razem wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Lekko posolić, przyprawić pieprzem a na końcu dodać ketchup i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepiać po dwa przeciwległe rogi. Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C  i piec aż będą złote około 20 minut. 


ciasto piaskowe z truskawkami


Jeśli chodzi o ciasta z truskawkami to najbardziej lubię te proste, nieprzekładane i najlepiej z kruszonką. Dokładnie takie jak to ciasto piaskowe- zwarte, nie suche, dodatkiem chrupiącego kokosu. Takie prawdziwie babcine ciasto. 

*foremka 23*28 cm
Składniki:
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g truskawek
na kruszonkę:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki kokosu
Masło stopić w rondelku i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółte i ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po żółtku. Wsypać mąkę, wlać masło i wszystko razem zmiksować na jednolite gęste ciasto. Przełożyć je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki pokroić na cząstki i ułożyć na cieście. Składniki kruszonki zagnieść i posypać ciasto po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 



czwartek, 28 maja 2015

naleśniki na wodzie gazowanej i maślance


Naleśniki zawsze robiłam na bazie mleka ale kiedyś teściowa pokazała mi taki przepis. Często z niego korzystam bo naleśniki wychodzą bardzo puszyste, miękkie i lekkie. Można je także zrobić bez dodatku cukru i wypełnić słonym nadzieniem. Polecam na kolację lub piątkowy obiad. 

Składniki na około 10 sztuk:
  • 2 jajka
  • 230 g mąki
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml oleju
  • szczypta soli
  • cukier puder z wanilią do posypania*
Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać resztę składników i całość wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Na patelni lub naleśnikarce upiec cienkie naleśniki i nadziać dowolnym farszem. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

* Do posypania naleśników użyłam cukru pudru z prawdziwą mieloną wanilią firmy Master Cook. Dotąd nie wiedziałam o takim produkcie a szkoda, bo do posypywania ciast i naleśników idealnie się nadaje. Nie polecam jednak do robienia lukru- wanilii jest tak dużo, że lukier wyjdzie brązowy. Taki cukier puder możecie kupić tutaj: klik








środa, 27 maja 2015

przekładany jabłecznik mojej Babci


"U babci jest słodko, świat pachnie szarlotką..." śpiewaliśmy jako dzieci. U mojej babci wczoraj znów pachniało ciastem z jabłkami. Babcine ciasta zawsze przenoszą mnie do dzieciństwa. Ehhh szkoda, że tylko na niby. Babcia podzieliła się ze mną przepisem i dziś ja dzielę się nim z Wami. 

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto półkruche:

  • 200 g mąki
  • 200 g  zimnego masła 
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
  • 2 kg obranych już jabłek
  • 150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
na krem budyniowy:
  • 450 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka kakao
  • 200 g masła
  • 3 łyżki startych orzechów włoskich

Składniki ciasta półkruchego zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa. 
Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Wystudzić. 
Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć ciasto do blaszki i piec około 30 minut w 175*C. 
Budyń rozrobić z cukrem w odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu. Krem podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i orzechy. Na wystudzone ciasto jabłkowe rozsmarować krem kakaowy, przykryć biszkoptem i posmarować białym kremem. Wierzch można posypać kakao. 

pomidorowe bułeczki ślimaczki


Takie bułeczki upiekłam do mojej córeczki, która uwielbia wszystko, co ma wzorek jak ślimak. Tak jej smakowały, że od razu zjadła trzy połówki z samym masełkiem. Bułeczki są bardzo miękkie i pulchne. Polecam nie tylko jako tradycyjną kanapkę ale też jako bazę do zapiekanek. 

Składniki na 6 sztuk:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 ml ciepłego mleka
  • mała łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 15 g drożdży
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • białko jajka lub kilka łyżek mleka do posmarowania
  • łyżeczka czarnuszki

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać dwie łyżki mąki i cukier, wymieszać. Odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Kiedy drożdże ruszą rozczyn wlać do mąki. Dodać jajko i masło, wyrobić jednolite ciasto. Kiedy ciasto będzie wyrobione podzielić je na połowę. Do jednej części dodać przecier pomidorowy i wyrobić jeszcze raz. Oba ciasta odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasta rozwałkować na kształt prostokąta. Jedno ciasto nałożyć na drugie i zwinąć jak roladę.

Całość pokroić na 6 części. Każdą posmarować po bokach białkiem i obsypać po bokach czarnuszką.








Układać na blaszce "ślimakiem" do góry. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C około 15-20 minut.











wtorek, 26 maja 2015

tort kawowo-kokosowy



Ten torcik upiekłam z okazji Dnia Matki. Zawsze wolę upiec choćby coś małego zamiast kupić bombonierkę, żeby było od serca. Torcik choć wygląda niepozornie był bardzo pyszny. Jego bazą nie był zwykły biszkopt ale wilgotne ciasto kawowe przełożone lekką jak puch masą kokosową z mascarpone. Śmiało mogę powiedzieć, że to jeden z lepszych jakie jedliśmy.  

*tortownica 18 cm lub trochę większa
Składniki:
na ciasto:


  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g kakao
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki mocnej kawy parzonej, gorącej
na krem:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g drobnego kokosu
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
dekoracja:

  • koronka z czekolady
  • perełki i serduszko z czekolady z napisem (można je kupić w sklepie Słodki Świat- klik)



Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać maślankę, olej i jajko. Składniki mokre wlać do suchych i krótko wymieszać rózgą lub mikserem. Na końcu wlać gorącą kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość rzadka. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i wysypać mąką.


 Przelać ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C. Piec około 60-70 minut, do suchego patyczka (ciasto trochę popęka i urośnie nierówno). Całkowicie wystudzić. Z ciasta ściąć "górkę" a resztę przekroić na trzy blaty.






Mleko z kokosem i łyżką cukru pudru zagotować, zdjąć z ognia kiedy kokos całkowicie wciągnie mleko, wystudzić.








Kremówkę ubić z pozostałym cukrem pudrem. Wymieszać z mascarpone. Odłożyć cztery łyżki masy do dekoracji a do reszty dodać kokos i na końcu żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody.







Na paterze umieścić dolny blat ciasta, zapiąć obręcz tortownicy. Krem podzielić na trzy części i przełożyć ciasto.
Kiedy całość zastygnie, zdjąć obręcz tortownicy i udekorować wierzch i boki tortu.








przepis na ciasto zaczerpnięty z tej strony

czekoladki z alkoholem



Czekoladki i pralinki to zawsze dobry pomysł na prezent. Każda okazja będzie dobra, żeby zaskoczyć bliską osobę czymś słodkim. 

Składniki na ok. 15 sztuk:
  • 100 g deserowej czekolady
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • kieliszek whisky
Dzień wcześniej rodzynki zalać alkoholem.Czekoladę połamać i umieścić w miseczce. Rozpuścić nad parą. Foremkę do czekoladek (użyłam silikonowej ) wysmarować czekoladą, wstawić do lodówki a kiedy zastygnie wysmarować jeszcze raz. Powidła wymieszać z dwiema łyżkami roztopionej czekolady. Kiedy boki z czekolady zastygną, wrzucić do nich po kilka rodzynek i nałożyć masę z powideł. 


Wyrównać i całość pokryć równą warstwą czekolady. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Gotowe czekoladki delikatnie wyjąć z foremki. 

poniedziałek, 25 maja 2015

babeczki kawowe (z gorącą kawą)


Jeśli lubicie kawę, to takie babeczki są jak najbardziej dla Was. Bardzo miękkie, wilgotne, z dodatkiem czekolady i gorącej kawy, którą wlewamy do ciasta. O tym, że są idealne do filiżanki kawy chyba nie muszę pisać...

Składniki na 12 sztuk:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g kakao
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki mocnej kawy parzonej, gorącej
dodatkowo:
  • 75 g czekolady deserowej
  • łyżka mleka
  • wiórki z białej i mlecznej czekolady
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać maślankę, olej i jajko. Składniki mokre wlać do suchych i krótko wymieszać rózgą lub mikserem. Na końcu wlać gorącą kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość rzadka. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w 170*C około 15 minut. Wystudzić. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w miseczce i rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka posmarować babeczki i posypać wiórkami. 




Inspiracja 

niedziela, 24 maja 2015

tarta z nektarynką




Miała być tarta z rabarbarem ale udało mi się kupić miękkie nektarynki więc zmieniłam plany. Ciasta z galaretką to jedne z najchętniej jedzonych w mojej rodzinie, zwłaszcza latem. Na osłodę ponurych dni zostawiam więc przepis na takie optymistyczne ciacho:)

*foremka 21 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżi masła
  • 3 nektarynki
  • galaretka brzoskwiniowa
Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować i wlepić ciastem dno i boki foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 20 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wystudzić. 

Proszek budyniowy i cukier wymieszać z odrobiną mleka i wlać na pozostałe gotujące się mleko i ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać masło i mieszać do połączenia. Ciepłą ale nie gorącą masę budyniową wyłożyć na ciasto. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia. Nektarynki pokroić w plasterki i ułożyć na budyniu. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.



sobota, 23 maja 2015

ciastka francuskie z tostera (z serowym nadzieniem)


Ciasteczka robione w tosterze, to dla mnie absolutny hit, zwłaszcza, że uwielbiam ciasto francuskie. Ja nadziałam je serem i rodzynkami ale można dodać do nich w zasadzie wszystko co lubimy.  Robi się je ekspresowo, smażenie trochę trwa i jest tym krótsze im wyższą moc ma toster. Myślę, że to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają piekarnika. Zresztą polecam wszystkim, bo są pyszne. 

Składniki:
  • prostokątny arkusz ciasta francuskiego (275 g)
  • 200 g twarogu z kostki
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 1 żółtko
  • łyżeczka budyniu waniliowego
  • łyżka cukru pudru + do posypania
Rodzynki zalać wrzątkiem na klika minut a następnie odcedzić. Ser wymieszać z żółtkiem , cukrem pudrem i budyniem oraz rodzynkami. 







Ciasto podzielić na 8 kwadratów wielkości kromki chleba tostowego. Na połowę nałożyć po dwie łyżki nadzienia w przeciwległych rogach tak, aby po przekątnej zostało trochę miejsca. Po bokach należy zostawić mały margines na sklejenie. Każdy kwadrat z serem przykryć kawałkiem ciasta. 




Dokładnie zlepić brzegi i środek w miejscu gdzie nie ma nadzienia. Każdy kwadrat przekroić na połowę. Za pomocą widelca docisnąć brzegi ciasta. 






Toster rozgrzać bardzo mocno, od momentu zapalenia się zielonej lampki jeszcze przez około 5 minut. Włożyć ciastka i piec około 15 minut, w zależności od tego jaką toster ma moc i jak mocno wysmażone chcemy mieć ciastka. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

*Można także włożyć kwadraty z ciasta w całości a po usmażeniu przekroić jak tosty






Inspiracja

piątek, 22 maja 2015

gofry (przepis II)


Gofry to jedno z moich wspomnień z obozów harcerskich nad morzem.  Tam oczywiście jada się je z jagodami i takie też są najlepsze ale niestety na nie jeszcze musimy trochę poczekać. Poza sezonem jadamy je z bitą śmietaną i frużeliną lub dżemem, albo innymi owocami. Gofry z tego przepisu są bardzo chrupiące a w środku delikatne. Na pewno zasmakują każdemu, w końcu to ponadczasowy deser dla małych i dużych łasuchów. 

*na ok. 12 sztuk
Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, mleko i olej, zmiksować. Białka ubić na pianę i wymieszać z ciastem- całość będzie dość gęsta. Gofrownicę przed pierwszym smażeniem nasmarować olejem. Wlać ciasto i smażyć aż gofr będą złote czyli około 4 minuty. 

Im większa moc gofrownicy tym gofry wychodzą lepsze (moja ma niestety małą moc- tylko 750 W ale daje radę:). Gofrownicę o niskiej mocy należy rozgrzewać bardzo długo, nawet 15 minut i po każdej turze gofrów należy odczekać chwilę aby się nagrzała ponownie. 



Źródło przepisu- Kwestia Smaku

czwartek, 21 maja 2015

tarta jajeczna z boczkiem


Bardzo łatwa tarta na klasycznym kruchym cieście, z nadzieniem z jajek, boczku i dużą ilością zielonej cebulki. Proste ale wspaniałe wiosenne danie na obiad lub kolację.  Polecam podać ją z ketchupem, sosem czosnkowym lub chrzanowym. 

*forma do tarty 28 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 8 jajek
  • 150 wędzonego boczku
  • cebula
  • pęczek zielonej cebulki
  • ząbek czosnku
  • 125 g mozzarelli
  • pomidor
  • sól, pieprz
Składniki ciasta zagnieść, ciasto rozwałkować i wylepić nim dno foremki do tarty. Wstawić do lodówki na około dwie godziny. Następnie nakłuć ciast widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C, piec około 20 minut.





 Cebulę i czosnek posiekać, boczek pokroić w kostkę. Wszystko razem podsmażyć. Jajka lekko rozbełtać z solą i pieprzem, dodać zieloną cebulkę i boczek. 






Na podpieczony spód wylać nadzienie jajeczne. 








Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż jajka całkowicie się zetną, czyli około 20 minut. 









bułeczki na piwie


Zastanawiałam się jak wykorzystać piwo, które zostało mi z pieczenia ciasteczek. Okazało się, że doskonale nadaje się ono do pieczenia bułeczek. I to bardzo smacznych bułeczek, które dzięki jego dodatkowi są niezwykle miękkie, puszyste i mają cudownie chrupiącą skórkę. To zdecydowanie jedne z najlepszych bułeczek jakie piekłam, możecie mi wierzyć a piekłam ich sporo. 

Składniki na 6 dużych bułek:
  • 370 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 25 g masła
  • łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 125 ml ciepłej wody
  • 125 ml piwa (nie z lodówki)
dodatkowo:
  • roztrzepane jajko
  • łyżka sezamu
Drożdże, cukier, wodę i dwie łyżki mąki wymieszać i odstawić na kwadrans. Kiedy rozczyn ruszy dodać resztę przesianej mąki, stopione masło, sól i piwo. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto (wyrabiam mikserem ok. 5 minut) i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem z bawełnianej ściereczki na około 45 minut. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki, każdą dowolnie naciąć nożem, posmarować jajkiem i posypać sezamem. Odstawić jeszcze na kwadrans do wyrośnięcia. Bułeczki wstawić do zimnego piekarnika i nastawić go na 200*C. Piec około 20 minut aż będą rumiane. 



Inspiracja

środa, 20 maja 2015

piwoszki (ciasteczka na smalcu, z piwem i powidłami)


Kiedy byłam dzieckiem ciasteczka na smalcu często piekła moja mama.
Na blogu jest mnóstwo przepisów na ciasteczka ale te biją je wszystkie na głowę. Mogę przysiąc, że lepszych nie jadłam. Wyglądają niepozornie ale są tak delikatne, dosłownie rozpływają się w ustach. Nie sposób poprzestać na jednym bo ręka sama sięga po następne. Swoją niezwykłą kruchość zawdzięczają dodatkowi smalcu, ciasteczka ze smalcem są smaczniejsze niż te na najlepszym maśle. Z kolei dodatek piwa spulchnia je, piwo odparuje podczas pieczenia i pozostawi smaku więc spokojnie ciasteczka można podać dzieciom. 

Składniki (na dwie blaszki ciasteczek):
  • 340 g  mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 100 g smalcu
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 szklanki piwa
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • 400 g powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania
Mąkę posiekać z masłem i smalcem. Dodać cukier puder, żółtko i sól. Wlać piwo (świeżo otwarte) i zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pokroić na malutkie kwadraty. Na każdy za pomocą szprycy wycisnąć po przekątnej po odrobinie powideł.




 Zlepiać po dwa przeciwległe rogi i układać ciasteczka na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 20 minut aż będą złote. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem. 






zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up