wtorek, 30 czerwca 2015

owocowy pucharek z serkiem Almette



Dziś mam dla Was kolejny przepis z wykorzystaniem serka Almette, w ramach konkursu trwającego na blogu do soboty. Przypominam tym, którzy się jeszcze nie zdecydowali lub jeszcze nie wiedzą, że z nadesłanych przepisów wybiorę cztery, których autorów zaproszę do Warszawy na wspólne gotowanie i walkę o nagrody. Szczegóły konkursu znajdziecie tutaj.

A pucharek, który prezentuję to wymarzony deser na lato. Lekki, niezbyt słodki, z dodatkiem sezonowych owoców. Kremowy i puszysty. A do tego łatwy i bardzo szybki do zrobienia. 

Składniki na 3 porcje:
  • 12 podłużnych biszkoptów
  • opakowanie serka Almette Fruit wiśnia i żurawina
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki dżemu wiśniowego
  • owoce: czereśnie, jagody, morele
  • mleko do nasączenia biszkoptów
Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z serkiem. Biszkopty pokroić na połówki i nasączyć w mleku. Układać warstwami w pucharku najpierw biszkopty, później dżem, serek, owoce i tak do wyczerpania składników.




poniedziałek, 29 czerwca 2015

tort lalka


Ten torcik zrobiłam na życzenie mojej córeczki, która marzyła o urodzinowym torcie z lalusią. Wbrew pozorom był bardzo łatwy do zrobienia. Miałam co prawda trochę problemów przy dekoracji bo od rąk masa maślana topiła mi się w worku cukierniczym ale jakoś udało się to opanować. Myślę, że taki torcik spodobałby się każdej małej królewnie. 

*Jest jedna uwaga- był dość mały, góra na 10 osób. Z początku miałam zamiar zrobić go z kilku blatów biszkopta i ściąć już przełożony tort na kształt kopuły ale doszłam do wniosku, że może wyjść to kanciasto. Dlatego zrobiłam go w plastikowej misce i dzięki temu miał idealny kształt. 

Składniki:
na ciasto:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 200 g czekolady deserowej
dodatkowo:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek kwaśnego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki)
na dekorację:
  • 300 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • perełki cukrowe
  • niebieski barwnik spożywczy
  • lalka
Białka ubić, kiedy będą sztywne nadal ubijając wsypywać po trochę cukru. Do ubitej piany dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm i piec w 180*C około 45 minut. Wystudzić najlepiej przez noc a następnie przekroić na 4 blaty. 

Czekoladę połamać, umieścić w miseczce. W garnku zagotować wodę i zdjąć z ognia. Na garnku ustawić miseczkę z czekoladą i poczekać aż się rozpuści mieszając od czasu do czasu. Przestudzić. 

Wysoką ale dość wąską miseczkę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Z jednego blatu biszkopta wyciąć kółko wielkości dna miseczki i umieścić je na spodzie. Nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Pozostałe blaty ciasta posmarować dżemem. Kremówkę ubić na sztywno a następnie dodać przestudzoną czekoladę. Dokładnie ale krótko zmiksować. Masę podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na biszkopt i przykryć ciastem dżemem do dołu. Biszkopt od góry nasączyć wodą z cytryną. Tak samo robić kolejne warstwy. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Stężałe ciasto wyłożyć na talerz odwracając miskę do góry dnem i delikatnie zdjąć folię. 

Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Część masy odłożyć. Do reszty dodać barwnik spożywczy (można podzielić na dwie części i do jednej dodać więcej). Z lalki zdjąć ubranie i odczepić nogi. Tułów nadziać na dwa patyczki do szaszłyków i wbić je w tort. Masę przełożyć do worka cukierniczego z dowolną końcówką i udekorować tort. Wykończyć perełkami cukrowymi. 




niedziela, 28 czerwca 2015

orzechowiec z masą na gorąco


To ciasto kiedyś często pieczone było przez moją mamę, ale ostatnio nieco o nim zapomnieliśmy. Postanowiłam odświeżyć przepis i upiekłam je na urodziny córeczki. Na przyjęciach zawsze się sprawdza, bo jest proste ale ponadczasowe i zawsze smakuje. 

*foremka 27*40 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki letniego mleka
na orzechy:
  • 125 g masła
  • 300 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki miodu
  • 100 g cukru
na masę:
  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
Sodę rozmieszać z mlekiem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na połowę i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia. Masło, cukier i miód zagotować w rondelku, dodać orzechy, wymieszać. Masę orzechową wyłożyć na jedną część ciasta. Obie blaszki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C z termoobiegiem i piec około 20 minut. Wystudzić. 
Budynie  i cukier rozmieszać w połowie mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wylać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Nie zdejmować z ognia, dodać masło i mieszają gotować powoli aż budyń wciągnie cały tłuszcz. Gorącą masę wyłożyć na ciasto bez orzechów i przykryć blatem z orzechami. Odstawić na kilka godzin, najlepiej kroić dopiero następnego dnia. 


piątek, 26 czerwca 2015

rogaliki cynamonowe


Maluteńkie, kruchutkie ciasteczka są doskonałe na każdą okazję i bez okazji- tak po prostu do herbatki. Zawsze mam w szafce puszkę domowych ciasteczek na wpadek niespodziewanych gości a najczęściej są to właśnie rogaliki. 

Składniki:
  • 400 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka gotowane
  • 2 żółtka surowe
  • łyżka cynamonu
Mąkę wymieszać z cynamonem i przesiać. Masło utrzeć, następnie dodać cukier puder a później żółtka. Zmiksować na gładkie ciasto. Schładzać je w lodówce przez godzinę. Następnie ręce oprószyć mąką i formować niewielkie rogaliki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 10 minut. 

młoda kapusta z pomarańczą -surówka


Młodą kapustę uwielbiamy pod każdą postacią, choć najczęściej występuje u nas duszona z mlekiem. Do dzisiejszego obiadu połączyłam ją z pomarańczą i koperkiem. Takie połączenie smaków jest świetne- pomarańcza nadaje świeżości i soczystości. Wpisuję tą surówkę do naszego stałego menu. 

Składniki:
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 duża pomarańcza
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz
  • łyżka dobrego majonezu
Kapustę zeszatkować, nasolić (nie za dużo) i odstawić na kwadrans. Następnie odcisnąć z soku. Pomarańczę obrać ze skórki, wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Koperek posiekać. Kapustę doprawić pieprzem i majonezem, dodać koperek i wymieszać. Na końcu dodać kawałki pomarańczy.

czwartek, 25 czerwca 2015

markizy w posypce kolorowej


Powoli dochodzę do wniosku, że jestem uzależniona od pieczenia ciasteczek. Zresztą nie tylko ja, bo moja córcia wczoraj wieczorek oświadczyła stanowczo, że chce piec ciastka. I tak się uparła, że nie było rady. Zresztą nie miałam nic przeciwko. Bawiłyśmy się więc w wycinanie i obtaczanie ciasteczek w posypkach. A tych za sprawą sklepu Słodki Świat mam ostatnio w domu mnóstwo. Pomieszałyśmy więc wszystkie razem i tak powstała kolorowa otoczka do markiz nadziewanych czekoladowym kremem. 

Składniki:
na ciasto:
  • 275 g mąki
  • 200 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
na krem:
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
  • łyżka wódki
do posypania:
  • 1/3 szklanki kolorowej posypki cukrowej
Masło posiekać z mąką. Dodać żółtka, przesiany cukier puder i sól. Całość zagnieść, owinąć folią i wstawić do zamrażalnika na pół godziny. Następnie rozwałkować na podsypanym mąką blacie i kieliszkiem wycinać kółeczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec kilka minut w 220*C aż się zarumienią. Wystudzić. 
Masło utrzeć na biało, następnie dodać krem czekoladowy a na końcu wódkę. Kremem smarować ciasteczka i zlepiać po dwa. Obtaczać je w posypce tak, żeby przyklejała się do kremu. 



inspiracja

środa, 24 czerwca 2015

lody jagodowe ze śnieżki


Za te lody zabierałam się chyba z dziesięć lat. Przepis na nie (w wersji bez jagód) pochodzi z Poradnika Domowego z początku lat 90-tych. Bardzo lubię wracać do tych starych przepisów, mam do nich szczególny sentyment. Dlatego kiedy w moim domu pojawiła się kolejna porcja leśnych jagód, wiedziałam, że zrobię z nich te lody. Z porcji wychodzi około 1,5 litra lodów. Ja masę podzieliłam na połowę i do jednej części dałam truskawki. Jednak bardziej nam smakowały te jagodowe. 

Składniki: 
  • 2 opakowania śnieżki
  • szklanka śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • szklanka jagód
  • 1,5 szklanki zimnego mleka
Śnieżki ubić z mlekiem. W osobnym naczyniu ubić na sztywno kremówkę. Cukier i wodę zagotować. W misce ubijać jajka na białą puszystą masę, stopniowo dolewając gorący syrop z cukru. Jagody zmiksować. Wszystko razem połączyć i dokładnie zmiksować. Przełożyć do wysokiego zamykanego pojemnika (a najlepiej do dwóch). Wstawić do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmować lody i miksować chwilkę- im więcej powietrza wtłoczymy w masę, tym lody będą bardziej puszyste. Czynność powtarzać minimum 4 razy. 

poniedziałek, 22 czerwca 2015

babeczki z serkiem i owocami lasu


W nawiązaniu do trwającego na blogu konkursu z marką Almette (szczegóły tu- klik) dziś przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na kruche babeczki wypełnione serkiem i owocami leśnymi. Mimo swojej prostoty babeczki są niebanalne w smaku a ich wygląd sprawia, że bez wyrzutów sumienia sięgamy po kolejną. Serek Almette Fruit (jagoda-malina) doskonale się tu sprawdził nie tylko przez dobór smaku ale także dzięki jego konsystencji. Początkowo miałam zamiar zmiksować go z bitą śmietaną ale okazało się to zbędne. Dzięki swojej strukturze idealnie nadaje się do tego aby wciskać go szprycą. A delikatny smak sprawia, że babeczki nie są przesłodzone. Po prostu idealne na lato. 

*czas przygotowania: 90 minut
*kategoria: deser

Składniki na 15 sztuk:
na ciasto:
  • 100 g mąki
  • 60 g zimnego masła
  • łyżka cukru pudru
  • żółtko
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 250 g serka Almette Fruit jagoda-malina
  • 50 g czekolady mlecznej
  • łyżka mleka
  • łyżka poziomek
  • 2-3 łyżki jagód leśnych
  • łyżka różowych wiórek czekoladowych
Składniki ciasta posiekać, rozwałkować i literatką wyciąć kółka. Foremki do babeczek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzone babeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piec około 15 minut. 
Czekoladę połamać, dodać mleko i rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka wysmarować środki babeczek. Serek przełożyć do szprycy i wycisnąć rozetki do babeczek. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać wiórkami różowej czekolady. 

Uwaga: nie polecam przechowywania babeczek w lodówce ani w zamkniętym pojemniku- ciasto namięknie i będzie się rozpadać. 



konkurs z Almette



Witajcie kochani:)

Dziś mam przyjemność ogłosić wyjątkowy konkurs, przygotowany wraz z marką Almette- producentem m.in. serków z serii Almette Fruit. 

Taste the Summer by Almette Fruit

Konkurs jest bardzo prosty, ale wyjątkowy, bo i nagrody będą wyjątkowe. 

Zadaniem konkursowym jest przygotowanie dowolnej potrawy z użyciem któregokolwiek (można więcej niż jednego) z serków Almette Fruit. Jedynym kryterium jest to, że nie może być to kanapka - chodzi o bardziej kreatywne wykorzystanie serków. Ważne jest też aby potrawa i zdjęcie były apetyczne, estetyczne i dobrej jakości. Na zdjęciu może ale nie musi być widoczne opakowanie serka. Wpis musi być przygotowany specjalnie do konkursu, nie może być publikowany nigdzie wcześniej. 

Ja ze swojej strony na zachętę zaprezentuję dwa przepisy na desery z wykorzystaniem tych produktów. Pierwszy pojawi się jeszcze dziś wieczorem. 

Nagrody: Po zakończeniu konkursu wybrane zostaną 4 osoby, które wygrają przepiękny fartuszek Cookie, zapas produktów firmy Almette oraz nagrodę wyjątkową: miejsce w mojej drużynie podczas gotowania na żywo w Warszawie. Tam stworzymy jedną z dziesięciu drużyn i staniemy do rywalizacji. W ciągu 90 minut przygotujemy dwa dania (z tych czterech, które nadeślą zwycięzcy), które poddane będą ocenie. Turniej poprowadzi pasjonat sztuk kulinarnych, autor znanych 
programów kulinarnych David Gaboriaud – Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce.
Całość turnieju będzie transmitowana na żywo na kanale YouTube Almette.
Członkowie zwycięskiej drużyny otrzymają w nagrodę wysokiej klasy zestaw noży oraz spotkają się na obiedzie z Davidem Gaboriaud. 

Na końcu postu konkursowego podam link do szczegółowego regulaminu a poniżej w kilku punktach przedstawię najważniejsze aspekty konkursu. 

Regulamin:
1. Konkurs trwa od 22 czerwca 2015 do 4 lipca 2015 roku. 
2. Ogłoszenie wyników nastąpi w osobnym poście 6 lipca 2015 roku. 
3. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie dowolnej potrawy z użyciem serka z serii Almette Fruit. 
4. Jeden uczestnik może przysłać dowolną ilość przepisów, ale może wziąć udział w konkursie tylko na jednym z blogów. 
5. Zgłoszenia konkursowe zawierające autorski przepis i zdjęcie potrawy oraz czas przygotowania i kategorię (deser, śniadanie itp.) wraz ze swoim imieniem i nazwiskiem należy przysłać na adres: m.imielinska@synertime.pl
6. Nagrodą w konkursie jest fartuszek Cookie, zestaw produktów Almette oraz udział w turnieju- event odbędzie się 11 lipca (sobota) w Warszawie ( Food Lab Studio) o godzinie 10.00
7. Nagrody rzeczowe rozdane będą w Warszawie, a warunkiem ich otrzymania jest pojawienie się na turnieju. 
8. Organizator zwraca koszty dojazdu do Warszawy do kwoty około 200 zł. 

Więcej o konkursie możecie przeczytać tutaj: Almette (klik) 

Bardzo proszę, żebyście przemyśleli udział w konkursie pod kątem możliwości wzięcia udziału w turnieju. Nie chciałabym aby doszło do takiej sytuacji, że wybiorę kogoś, kto nie będzie mógł przyjechać. 

A fartuszek, który możecie wygrać wygląda tak: 



Szczegółowy regulamin znajdziecie tu: (kilk)

niedziela, 21 czerwca 2015

jagodowe ciastko


Jagód u nas zatrzęsienie, szczerze mówiąc wolę je od wszędobylskich truskawek. Mam na nie tyle planów, że nie wiem czy starczy mi sezonu żeby wszystkie zrealizować. Lato nie może się obyć bez sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie,  z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę jagodową:
  • szklana jagód
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 300 ml kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
dodatkowo:
  • 1/2 szklanki posłodzonej herbaty
  • galaretka ametystowa
  • 1 opakowanie całusków (pierniczki nadziewane glazurowane)
Białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a nastepnie po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Najlepiej biszkopt kroić następny dzień po upieczeniu. 

Ser zmielić w maszynce do mięsa (ewentualnie blenderem). Jagody zmiksować. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę zalać odrobiną wody i rozpuścić. Do sera doda jagody, dokładnie zmiksować a następnie wymieszać z kremówką. Na końcu dodać ostudzoną żelatynę. 

Dolny biszkopt nasączyć herbatą. Wyłożyć 3/4 masy jagodowej i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę masy. Kiedy stężeje ułożyć ciastka. Galaretkę ametystową rozpuścić w szklance wrzątku. Kiedy zacznie tężeć wylać na ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Kroić najlepiej na drugi dzień. 


sobota, 20 czerwca 2015

kotleciki z kalafiora z marchewką



Kalafior to wbrew pozorom bardzo wszechstronne warzywo. Można z niego zrobić np. takie szybkie placuszki. Za ich pomocą można przemycić dzieciom warzywa, jeśli ich nie lubią. To idealne danie na piątkowy obiad. 

Składniki:
  • 1/2 główki kalafiora 
  • duża marchewka
  • zielona cebulka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Kalafior i marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i pokroić na drobne kawałki. Zieloną cebulkę posiekać. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę (jeśli ciasto będzie za rzadkie to można dodać więcej) i przyprawy. Na końcu wrzucić warzywa i cebulkę. Na rozgrzany olej kłaść po dużej łyżce ciasta i smażyć na rumiano. 

gulaszowa z małymi ziemniaczkami


Latem szczególnie lubimy gulasze z dodatkiem dużej ilości młodych warzyw. Taka gęsta zupa jest nie tylko pełna witamin ale też pożywna więc wystarczy za cały obiad. To jedno z niewielu dań, które gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze. 

Składniki:
  • 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • 1 kg fileta z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • cukinia
  • 3 czerwone papryki
  • cukinia
  • 1 kg młodych małych ziemniaczków
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • słodka i ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
Mięso umyć i pokroić w kostki. Cebulę posiekać w piórka. Paprykę pokroić w paski, cukinię w półplasterki, marchewki w plasterki. Ziemniaki obrać. W rondlu rozgrzać olej a następnie wsypać słodką i ostrą paprykę, podsmażyć chwilę. Dodać cebulę i mięso, obsmażyć szybko na dużym ogniu. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania podlać wodą.  Pod koniec gotowania dodać warzywa- najpierw ziemniaki i marchew a po chwili resztę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy,przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić o odrobinie wody i zagęścić gulasz. 

czwartek, 18 czerwca 2015

kubeczkowe ciasto jogurtowe z jagodami i współpraca z Rossi


Sezon jagodowy nareszcie się rozpoczął więc od razu upiekłam ciasto. Latem nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni więc ten przepis sprawdzi się doskonale- ciasto robi się bardzo łatwo i szybko. Jest miękkie, puszyste i trochę wilgotne. Ze szklaneczką mleka może stanowić pyszne drugie śniadanie. Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie, dlatego nazwałam je kubeczkowym. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:

  • 4 jajka
  • kubeczek jogurtu naturalnego (180 g )
  • 2 kubeczki cukru
  • 3 kubeczki mąki
  • kubeczek oleju
  • szczypta soli 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • szklanka jagód
  • 1/2 szklanki poziomek
  • 2 łyżki drobnego kokosu
Jogurt przełożyć do innego naczynia, kubeczek wymyć i wysuszyć. Jajka wbić do misy miksera i zacząć ubijać. Podczas ubijania powoli wsypywać cukier. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Kiedy masa jajeczna będzie gęsta i puszysta dodawać mąkę na zmianę z olejem i jogurtem, na końcu dodać skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać kokosem.  Piec w 180*C około 45 minut. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Dzięki uprzejmości firmy Rossi.pl ciasto mogłam podać na tej przepięknej limonkowej etażerce.
Bardzo mi się ona podoba, nie tylko z wyglądu. Także dlatego, że jest lekka, rozkładana tak, że każdego z pięter można używać osobno i fajnie się składa tak, że nie zajmuje dużo miejsca. Na pewno będę jej często używać. 


W ramach współpracy otrzymałam także fioletową paterę, którą niebawem przetestuję przy okazji urodzin córeczki. 

Takie i inne cuda możecie zamówić na stronie:http://www.rossi.pl/akcesoria_kuchenne.rossi
Znajdziecie tam mnóstwo designerskich przedmiotów nie tylko do kuchni. 
A z okazji lata do każdych zakupów powyżej 90 zł dostaniecie gratis świetne miseczki na lody. 







zupa z fasoli z puszki









W moim rodzinnym domu zupę fasolową zawsze robiło się z suchej fasoli, z dużą ilością boczku, kiełbasy i zasmażką. Taka oczywiście jest smaczna, ale bardzo kaloryczna i ciężka. 
Dlatego jeśli mamy ochotę na fasolówkę robię ją z fasoli z puszki, bo jest szybciej a zupa jest lżejsza. Najlepsza jest teraz, kiedy można do niej dodać młode warzywa. Ja odlewam zalewę z fasoli ale do wywaru możecie dodać całą zawartość puszki, wtedy zupa będzie miała bardziej fioletowy kolor.

Składniki:
  • kość od schabu
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 młode marchewki
  • kilka małych młodych ziemniaczków
  • kawałek selera
  • korzeń i natka pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • 2 kiełbaski
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • śmietanka 12% z kartonika (ilość według gustu)
  • łyżka oleju
Kość zalać wodą i gotować do momentu wrzenia a następnie odlać wodę i zalać świeżą zimną wodą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, obrane ziemniaczki, marchew pokrojoną w plasterki, seler i korzeń pietruszki. Odrobinę posolić.Gotować aż warzywa będą miękkie. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju i dodać plasterki kiełbasy, podsmażyć. Fasolę odcedzić, przepłukać. Do gotowego wywaru wrzucić kiełbasę i fasolę, gotować chwilkę, przyprawić. Na końcu wlać śmietankę. Na talerzach posypać drobno posiekaną natką pietruszki. 



kruche paluszki w czekoladzie


Moja córeczka uwielbia ciasteczka w czekoladzie ale naszą zmorą jest wszystko ubrudzone czekoladą. Znalazłam na to sposób- paluszki z kruchego ciasta do połowy zamoczone w czekoladzie i obtoczone w kokosie. Trzymając za "suchy" koniec zajada ciasteczka nie brudząc rączek. Ciastka z tego przepisu są bardo delikatne i kruche, zachwycała się nimi nawet moja babcia. Dlatego polecam nie tylko dzieciom. A następnym razem na pewno zrobię z podwójnej porcji. 

Składniki:
na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 75 g cukru pudru
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
  • 2-3 łyżki mleka
  • 3 łyżki drobnego kokosu
Mąkę przesiać i posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier puder, sól i żółtka. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na małe kulki a następnie formować z nich wałeczki o długości około 12 cm. Układać na blaszce wyścielonej papierem i piec w 200*C kilka minut aż będą rumiane. 
Mleko wlać do miseczki, wrzucić połamaną czekoladę i mieszając rozpuścić nad parą. Ciasteczka do połowy zamaczać w czekoladzie (lub smarować pędzelkiem) i od razu obtaczać w kokosie. Odstawić na chwilę aby czekolada zastygła. 

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Kosze okolicznościowe – pyszny prezent na każdą okazję



Znalezienie odpowiedniego prezentu dla bliskiej osoby z rodziny, przyjaciół czy też dla szefa, kontrahenta czy pracowników w firmie może być poważnym problemem. Nie bez powodu w internecie można natknąć się na tak dużo pytań, co kupić w prezencie. Gdy szukasz czegoś uniwersalnego, wtedy najlepsza odpowiedz to kosz okolicznościowy – pełen pyszności, który cieszy zarówno oko, jak i podniebienie.
Co można znaleźć w koszu upominkowym?
Kosze okolicznościowe mogą zawierać praktycznie wszystko, co chcemy podarować ważnym dla nas osobom. Najczęściej są to delikatesowe produkty spożywcze, alkohole, niekiedy także inne drobne upominki, którymi chcemy wyrazić wdzięczność, szacunek i pamięć. Ciasteczka, czekolady, cukierki, likiery czy wina, herbaty i kawy, regionalne specjały, także pyszności z domowej spiżarni, a do tego ciepły koc, kubek, kieliszki czy świeczka zapachowa. Możliwości kompozycji koszy upominkowych jest mnóstwo i każdy może przygotować własny zestaw obejmujący wyśmienite pyszności i dodatki. Całość powinna być zapakowana w dekoracyjny kosz wiklinowy, drewniane pudełko lub inne ozdobne opakowania.

Kosze tego rodzaju nadają się praktycznie na każdą celebrę – mogą być prezentem z okazji urodzin lub imienin, można podarować ja na rocznicę ślubu czy też na wesele, także mogą być uroczystym upominkiem na parapetówkę, aby wspomnieć tylko o niektórych. Ze względu na różnorodność produktów, które w koszu można umieścić, także można go dopasować na swoją kieszeń.
Idealny upominek biznesowy
Również kosze delikatesowe są wspaniałym wyborem jako upominek biznesowy i jako taki są teraz bardzo często kupowane. Są uniwersalnym pomysłem na prezent dla klientów, kontrahentów, a także dla pracowników firmy. Kosz można podarować z okazji świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, także z okazji rocznicy firmy, zakończenia udanej współpracy, więc okazji jest też wiele.
Kosze są również wybierane jako popularne upominki dla zagranicznych kontrahentów i klientów, ponieważ dzięki nim można zaprezentować bogactwo polskich smaków. Najczęściej wtedy przygotowywane są kosze zawierające polskie przysmaki, na przykład cukierki krówki, wafelki Prince Polo, smakowite Delicje, konfitury, miody pitne, suszone grzyby, by wspomnieć tylko o kilku propozycjach.
Czy przygotowywać kosz samodzielnie?
Skomponowanie zestawu samodzielnie nie powinno być żadnym problemem. W sklepach można kupić wszystkie potrzebne produkty do umieszczenia w koszu upominkowym – słodycze, kawy, herbaty, alkohole i inne zależnie od tego, jaki ma się pomysł na jego zawartość. Nie można zapomnieć też o dekoracyjnym koszyku lub innym opakowaniu – można kupić je kwiaciarniach oraz w sklepach z wyposażeniem wnętrz.
Kosze można również zamówić jako gotowe. Są sprzedawane w delikatesach, a nawet w popularnych marketach. To wygodne rozwiązanie, gdy nie ma się czasu na samodzielne przygotowywanie upominku. Firma Nobilia z Warszawy specjalizuje się w obsłudze klientów biznesowych i oferuje najróżniejsze warianty na każdą kieszeń. Jej oferta została zaprezentowana pod adresem strony internetowej:http://www.nobilia.pl/kosze-upominkowe/kosze-prezentowe/.


sernik z kawałkami czekolady (bez spodu)



































Ten sernik na pewno przypadnie do gustu wielbicielom prostych serników. To praktycznie sama masa serowa, wzbogacona odrobiną mlecznej czekolady. Serniki bez spodu mają to do siebie, że nie tylko wspaniale smakują ale też są szybsze i łatwiejsze do zrobienia. Tym bardziej polecam osobom początkującym w pieczeniu serników. 

*foremka 25*34 cm (lub mniejsza- sernik będzie wyższy)
Składniki:
  • 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego (60 g)
  • 8 jajek
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 100 g mlecznej czekolady
  • cukier puder do posypania
Miękkie masło utrzeć z cukrem a następnie dodać żółtka. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, kaszę mannę i proszek budyniowy. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Przed krojeniem dokładnie wystudzić i pospać cukrem pudrem. 

niedziela, 14 czerwca 2015

kukułka


Ostatnio widząc w sklepie Kukułki przypomniałam sobie, że ładnych parę lat nie robiłam tego ciasta i że nie ma go na blogu. Jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu to koniecznie musicie je upiec, bo ma wspaniały i niepowtarzalny smak. Bardzo dobrze się nada aby podać je na uroczystościach rodzinnych, bo jest eleganckie w przekroju i na pewno będzie smakowało. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na krem kukułkowy:
  • 500 ml śmietanki kremówki 
  • 200 g cukierków kukułek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
na warstwę czekoladową:
  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 250 g biszkoptów
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka wrzątku
  • 4 kieliszki wódki
dodatkowo:
Biszkopt: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dodawać cukier a nastepnie po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 40 minut w 180*C. Po wystudzeniu (najlepiej upiec dzień wcześniej) przekroić na dwa blaty.
Dolny blat nasączyć połową wystudzonej kawy. 
Warstwa czekoladowa: Biszkopty połamać. Kawę zaparzyć wrzątkiem i trochę przestudzić. Czekolady połamać i umieścić w misce, zalać gorącą ale nie wrzącą kawą i rozpuścić. Dodać biszkopty i wódkę, odstawić na chwilę aby ciastka wpiły masę czekoladową. 
Krem kukułkowy: Mleko zagotować, wrzucić cukierki i odstawić na chwilę. Następnie zmiksować za pomocą blendera lub końcówki do kruszenia lodu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać zmiksowane cukierki i żelatynę. Krem podzielić na połowę. 
Składanie ciasta:
Na dolny biszkopt wyłożyć połowę kremu kukułkowego i rozsmarować. Na to delikatnie wyłożyć masę z biszkoptami i pozostały krem. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go pozostałą kawą. Czekoladę połamać, wlać do niej mleko i rozpuścić nad parą. Polać ciasto i posypać wiórkami z białej czekolady. 


sobota, 13 czerwca 2015

ciasteczka kawowe


Smaczne ciasteczka z wyraźną nutą kawy, szybkie do zrobienia, bo nie wymagają wycinania. 
Osobom lubiącym kawowe wypieki na pewno będą smakowały. 

Składniki:
  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g gorzkiego kakao
  • łyżka sypkiej kawy (zwykłej, nie rozpuszczalnej)
  • 2 żółtka
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę. Dodać kawę i masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny żeby ciasto się schłodziło. Następnie ręce oprószyć mąką i lepić z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blaszce do pieczenia i lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika i piec około 12 minut w 200*C. 


piątek, 12 czerwca 2015

ciasteczka poziomkowe


Poziomki jako dziecko zbierałam gdzie tylko się dało i do dziś mam taki sentyment do tych owoców, że kiedy pojawią się pierwsze dojrzałe sztuki to od razu wybieram się do lasu. Mam w ogródku grządkę poziomek ale ogrodowe to całkiem inna bajka, te leśne mają taki upajający zapach, że jestem w stanie przejść kilometry w ich poszukiwaniu. Najczęściej zjadamy je rozgniecione z cukrem, na chlebie. To mój smak dzieciństwa. Ale tym razem użyłam ich do zrobienia ciasteczek. Jeśli macie poziomki zróbcie je koniecznie, bo są przepyszne. 

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • szklanka poziomek
  • duża łyżka cukru
  • 45 g galaretki poziomkowej
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier puder, sól i żółtka. Zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować i wycinać kółeczka (wycinałam foremką do babeczek), w połowie zrobić mniejsze dziurki. Ciasteczka piec na papierze do pieczenia w 200*C aż zaczną się rumienić. 
Poziomki zasypać cukrem i na wolnym ogniu dusić kilka minut. Następnie zblendować na mus. Do bardzo gorącego musu poziomkowego wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy mus będzie mocno tężał, smarować ciasteczka i przykrywać ciasteczkami z dziurką. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 



filet zapiekany z camembertem


Mój mąż jest wielkim fanem filetów z kurczaka, najlepiej pieczonych w piekarniku, dlatego najczęściej jadamy je w takiej formie. Te z dodatkiem camemberta polecam na kolację z dodatkiem lekkiej surówki lub na obiad z frytkami i sałatką. 

Składniki:
  • duży filet z kurczaka
  • pomidor 
  • kilka liści szpinaku
  • 8 plasterków sera camembert
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju + do wysmarowania blaszki
  • zielona cebulka
Mięso podzielić na 4 płaty, nie rozbijać ich. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, solą, pieprzem i papryką. Natrzeć mięso i ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej olejem. Na każdy kawałek mięsa nałożyć liście szpinaku a następnie pomidora, oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu położyć po dwa plasterki sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut. Przed podaniem pospać posiekaną zieloną cebulką. 

czwartek, 11 czerwca 2015

marynowane rzodkiewki



Marynowane rzodkiewki- chrupiące i lekko pikantne będą doskonałym dodatkiem do sałatek, lub zakąską do wódki. Świetnie sprawdzą się także jako element dekoracyjny mięs i ryb w galarecie. 

Składniki na dwa słoiczki:
  • około 400 g rzodkiewek (2 duże pęczki)
  • 500 ml wody
  • 65 ml octu spirytusowego 10%
  • 70 g cukru
  • 3/4 łyżki soli
  • łyża oleju
  • łyżeczka pieprzu kolorowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
Rzodkiewkom obciąć liście i ogonki, dokładnie wyszorować. Za pomocą wykałaczki nakłuć na wylot 2-3 razy, najlepiej od strony gdzie były liście. Wodę zagotować z cukrem, solą, olejem i przyprawami. Na końcu dodać ocet a po chwili rzodkiewki. Gotować około dwóch minut. Rzodkiewki przełożyć do słoików i zalać  przestudzoną zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować około 15 minut. 

źródło przepisu- Czary Gary

muchomorki



Uwielbiamy zbierać grzyby i już nie możemy doczekać się sezonu. W oczekiwaniu na prawdziwe grzyby upiekłam dla mojej córeczki takie ciasteczkowe muchomorki. Zniknęły w momencie, a mina Emi kiedy je zobaczyła- bezcenna. 

Składniki:
na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1 żółtko
  • 30 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
do dekoracji:
  • pisaki cukrowe lub lukier i barwniki
Masło z mąką posiekać, dodać żółtko, cukier puder i sól. Wszystko razem zagnieść. Ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie rozwałkować i foremką wycinać grzybki. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec w 200*C około 5 minut. Kiedy ciastka wystygną udekorować je pisakami lukrowymi. 



truskawki w żelu (do słoików)


Truskawki tego lata są tak tanie, że grzech nie kupić większej ilości i nie zaprawić na zimę. Ostatnio zrobiłam kompoty a dziś truskawki w żelu- coś a'la konfitura z całymi owcami ale o rzadszej konsystencji. Na zimę będą idealne do lodów, deserów i serników. 

Składniki:
  • 1,5 kg truskawek
  • 1 kg cukru żelującego 1:1
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
Truskawki umyć i odszypułkować. Większe pokroić na połówki a mniejsze pozostawić w całości. Zasypać zwykłym cukrem, dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około kwadransa. W tym czasie dokładnie wymyć i wyparzyć słoiki i pokrywki, wstawić je do piekarnika nastawionego na 200*C żeby dokładnie się wysuszyły. Do truskawek dodać cukier żelujący, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. Od razu przełożyć do słoików i zakręcić. Pasteryzować około kwadransa. 


środa, 10 czerwca 2015

ciasteczka z kajmakiem i solonym karmelem


Bardzo lubię połączenie smaków słonego i słodkiego a solony karmel to już w ogóle obłęd. Ciasteczka, które Wam prezentuję są proste ale tak smaczne, że znikają w mgnieniu oka. Dzięki dodatkowi soli nie wydają się być przesłodzone i dosłownie rozpływają się w ustach:)

Składniki:
na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • szczypta soli
na solony karmel:
  • 2 łyżki cukru
  • 30 ml wody
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
dodatkowo:
  • 200 g kajmaku
  • ewentualnie odrobina soli gruboziarnistej
Składniki ciasta zagnieść, owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i kieliszkiem wycinać kółka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 7 minut aż zaczną się rumienić. 
Kajmak przełożyć do szprycy z szeroką końcówką i wyciskać go na połowę ciastek, przykryć pozostałymi. 
Cukier wsypać do małego rondelka i bez mieszania zrumienić. Następnie wlać wodę i mieszać aż karmel się rozpuści. Dolać śmietankę, gotować około trzech minut a następnie dodać dól i masło, wymieszać. Zdjąć z ognia. Karmel stygnąc będzie tężał. Kiedy karmel nie będzie już całkiem płynny polać ciastka. Można jeszcze dodatkowo posypać odrobiną soli. 


wtorek, 9 czerwca 2015

kompot z truskawek (do słoików)


Sezon truskawkowy niestety jest krótki, warto więc zamknąć trochę lata w słoiku żeby zimną móc delektować się smakiem tych owoców. Wiadomo, to nie to samo ale takie truskawki z kompotu świetnie sprawdzą się do ciasta lub jako dodatek do deserów. 
*ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć wedle gustu. Ja lubię średnio słodkie więc nie dodałam do zbyt dużo, ale pamiętajcie, że przetwory ze zbyt małą ilością cukru mogą się zepsuć. 

Składniki na 3 średnie słoiki:
  • 500 g truskawek
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
Truskawki umyć, odszypułkować (nigdy na odwrót- truskawki myte bez szypułek napiją dużo wody). Nałożyć do wcześniej wyparzonych słoików. Wodę z cukrem zagotować i wrzącą zalać truskawki. Os razu zamknąć słoiki. Dno garnka wyścielić gazetą (żeby nie zniszczyć garnka) i ułożyć słoiki. Zalać zimną wodą do 1/2 wysokości i pasteryzować na małym ogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić w wodzie aż ostygną a następnie odwrócić do góry dnem na kilka godzin. 

poniedziałek, 8 czerwca 2015

hawajka



Będąc wczoraj na zakupach odkryłam galaretki w nowych egzotycznych smakach. Jedna z nich zainspirowała mnie do zrobienia letniego ciasta z owocami i kokosem. Wspaniale nadaje się na upalne dni, bo jest lekkie, orzeźwiające i meeega egzotyczne. Zamiast tradycyjnego biszkopta zrobiłam biszkopt Królowej Wiktorii- był nieco cięższy ale bardziej wilgotny.
P.S. jeśli nie próbowaliście jeszcze ciasta z kokosem zalanym galaretką, to polecam. Taki "napity" kokos jest pyszny.

*tortownica 21 cm:
na biszkopt Królowej Wiktorii:
  • 4 jajka
  • 225 g mąki
  • 225 g cukru
  • 225 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g galaretki pomarańczowej
dodatkowo:
  • 1/2 pomarańczy
  • banan
  • kilka małych truskawek
  • kilka plastrów ananasa z puszki 
  • syrop z ananasa z puszki
  • łyżka wiórek kokosowych
  • galaretka o tropikalnym smaku (użyłam Klejnot Hawajów- mango i marakuja)
Miękkie masło utrzeć na puch najpierw samo a następnie z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta dodawać po żółtku a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy (można upiec w dwóch osobnych) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut. Upieczone ciasto porządnie wystudzić, ściąć mocno wyrośnięty wierzch a całość podzielić na dwa blaty. 
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w szklance wody. Ser zmielić lub zblenderować. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować z serem. Dodać tężejącą galaretkę i dokładnie połączyć. Połowę wyłożyć na jeden blat ciasta i przykryć drugim ciastem, wylać resztę masy. Na wierzchu ułożyć pokrojone owoce i wysypać wiórki kokosowe. Sok z ananasa dopełnić wodą tak, aby było 250 ml, zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim tropikalną galaretkę. Kiedy zacznie tężeć wylać na ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin. 





zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up