Dzisiaj mam dla Was przepis na błyskawiczne i tanie ciasto. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut i nawet nie trzeba używać miksera. Wystarczy wymieszać wszystko łyżką i upiec. Doskonałe na wypadek niespodziewanych gości. Można je zrobić w dwóch wersjach- pomijając dodatek przyprawy do piernika otrzymamy murzynek.
*keksówka 35 cm
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 3 szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 duże łyżki dowolnego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki)
- duża łyżka przyprawy do piernika
na polewę:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- łyżka wrzątku
Mleko, olej i dżem wymieszać. Dodać przesianą mąkę i resztę składników. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi lub drewnianej łyżki. Przelać do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.