poniedziałek, 21 marca 2016

Ciasta jednej miski - słodkości, które nie pobrudzą kuchni




Kuchnia po przygotowaniu ciasta wcale nie musi wyglądać jak po przejściu tornada. Istnieje wiele smacznych i szybkich przepisów na słodkości, które nie wymagają wielu naczyń i pomocy kuchennych. Wystarczy jedna miska, ewentualnie garnek. Wiele z nich nie potrzebuje nawet miksera – wystarczy stołowa łyżka.

Murzynek z jednej miski
Tylko jedna miska i garnek – tylu naczyń wymaga przepis na murzynka. Garnek lub rondelek jest konieczny, by rozpuścić tłuszcz, który się następnie miesza z 1,5 szklanki cukru, mlekiem i 4 łyżkami kakao. Powstały syrop należy przelać do miski i wymieszać łyżką z 2,5 szklanki mąki oraz pozostałymi składnikami. Warto zostawić odrobinę masy z rondelka, by wykorzystać ją później jako polewę. Przepis na murzynka to nie jedyne rozwiązanie - wypróbuj także ciasto czekoladowe na bazie gorzkiej czekolady. Jej tabliczkę należy rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodać pół kostki margaryny, a następnie wmieszać w to 3 jajka, pół szklanki cukru i 3/4 szklanki mąki. Po dokładnym wymieszaniu wystarczy upiec w formie.
Owocowe ciasta jednej miski
Ciasta owocowe są najsmaczniejsze, gdy wykorzystuje się w nich świeże owoce. Nie znaczy to, że poza sezonem trzeba z nich zrezygnować – mrożone truskawki także się nadają, choć nie są tak aromatyczne. Jabłka z kolei są dostępne przez cały rok.
Proste i niewymagające dużo czasu jest ciasto maślankowe. Podstawowymi składnikami są mąka (3/4 szklanki), jajka (3 sztuki), olej, cukier (po 1/2 szklanki) i oczywiście maślanka (1 szklanka). Nie można zapomnieć o proszku do pieczenia lub sodzie oczyszczonej, dzięki którym ciasto wyrośnie. Jako urozmaicenie można dodać pokrojone w plasterki truskawki. 
Innym ciastem wymagającym tylko jednego naczynia jest ciasto cynamonowo-jabłkowe, mające wiele wariantów. Najbardziej aromatyczny bazuje na mące (1 1/2 szklanki), jajkach (3 sztuki), cukrze i oleju (po 1 szklance), a obowiązkowymi dodatkami są cynamon, kakao i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Należy dodać także proszek do pieczenia i sodę. Po dodaniu wszystkich składników ciasto musi odstać pół godziny. Dopiero po tym czasie masę dokładnie się miesza za pomocą łyżki. Jeszcze prostsze jest ciasto wymagające jedynie 4 jajek i 3/4 szklanki cukru, które należy ubić mikserem na pianę, oraz szklanki mąki i proszku do pieczenia. W celu dodania aromatu można dodać cynamon. Po wylaniu masy do formy na wierzchu należy ułożyć cienko pokrojone plasterki jabłka, a następnie posypać je ponownie cynamonem.
Ciasta wykonywane tylko w jednej misce to oszczędność czasu, ale także pieniędzy. Im mniej zmywania naczyń i kuchni, tym niższe zużycie wody, prądu i detergentów. Natomiast pod względem smaku ciasta te wcale nie ustępują skomplikowanym przepisom, wymagającym wielu naczyń.

1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up