rafaello na herbatnikach kakaowych


Wiosną i latem chętniej sięgamy po ciasta bez pieczenia, zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy nie chce nam się stać przy piekarniku. Rafaello to dość popularne ciasto, próbowałam go już w kilku wersjach ale tym razem doszłam już chyba do ideału. Jest nie za słodkie, lekkie, z delikatną nutka alkoholu. To na herbatnikach bardziej mi smakowało niż na krakersach  a i wygląd też miało ciekawszy. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
  • 3 paczki herbatników kakaowych
  • 1 litr śmietanki kremówki
  • 200 g kokosu + łyżka do dekoracji
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 ml ajerkoniaku
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 3-4 łyżki wiórek z białej czekolady 
Kokos zalać mlekiem i gotować na małym ogniu aż wiórki wciągną płyn. Na końcu dodać cukier puder. Wystudzić. Blaszkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem lub folią. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Kremówkę ubić na sztywno, dodać kokos, ajerkoniak i żelatynę rozpuszczoną  w odrobinie wrzątku. Na herbatniki wyłożyć jedną czwartą masy i przykryć kolejnymi ciastkami. Przekładać aż będą po cztery warstwy ciastek i cztery warstwy masy. Ostatnią warstwę kremu kokosowego posypać wiórkami czekoladowymi i pozostałym kokosem. Odstawić do schłodzenia, kroić najlepiej na drugi dzień po przełożeniu. 

15 komentarzy:

  1. wyglad piekny a smak napewno jeszcze lepszy smacznego

    OdpowiedzUsuń
  2. "kroić najlepiej na drugi dzień po upieczeniu" hihihi

    OdpowiedzUsuń
  3. no to się piecze to ciasto czy nie


    OdpowiedzUsuń
  4. Kroić na drugi dzień po przełożeniu

    OdpowiedzUsuń
  5. Kroić na drugi dzień po przełożeniu

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy napewno 3/4 szklanki mleka?? Włamali już pół litra i wcale nie wydaje mi się dużo. Na 200g wiorek 3/4 szklanki mleka to zdecydowanie mało...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda bardzo atrakcyjnie i właśnie miałam je zrobić ale podana ilość mleka ledwo zwilżyła wsypane wiórki a zrozumiałam, że powinny się one w nim chwilę gotować. Czy mleka nie powinno być więcej czy ja coś robię nie tak. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być tak, że różnie wiórki wciągają mleko więc można dodać mleka trochę więcej ale nie ma to mieć konsystencji zupy a raczej gęstego budyniu.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź.

      Usuń
  8. ile sztuk ma być tych herbatników bo 3 opakowania to tak troszkę enigmatycznie brzmi .

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę spróbować.Robię podobne ale na krakersach.

    OdpowiedzUsuń
  10. super wylada,tylko nie wiem ,czy można bez alkoholu?

    OdpowiedzUsuń
  11. Rafaello zrobiłam na moje imieniny😊 wszystkim moim gościom bardzo smakowało😊 ciasto bardzo podzielne

    OdpowiedzUsuń