sernik snickers




Sernik, który ostatnio był absolutnym hitem. Wilgotna marmurkowa masa serowa przykryta masłem orzechowym z kawałkami orzechów i czekoladą a wierzch wzbogacony jeszcze kawałkami batoników Snickers. Dla fanów masła orzechowego chyba nie ma lepszego ciasta. Fakt, jest dość kaloryczne ale gwarantuję, że mimo to nie poprzestaniecie na jednym kawałku. 

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik (z wiaderka)
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
  • 3 łyżki kaszy manny 
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżki kakao
na polewę:
  • 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka lub śmietanki 
dodatkowo:
  • 2 batoniki Snickers
  • 150 g biszkoptów okrągłych 
Blaszkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać ser, olej, budyń i kasze mannę. Zmiksować na gładko, ale nie za długo. Masę serową podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao. Z białek ubić piane, podzielić na połowę i wmieszać osobno połowę do masy białej a połowę do masy kakaowej. Masy serowe na zmianę wylewać do blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 179*C i piec około godziny. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Masło orzechowe podgrzać (nad parą lub np. w mikrofali) i polać nim sernik. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą i polać wierzch sernika tworząc wzorki tak, żeby spod czekolady było widać masło orzechowe. Batoniki pokroić na plasterki i ułożyć na górze. Ciasto wstawić do lodówki, kroić najlepiej na następny dzień. 

A jeśli wybieracie się w gości i chcecie zabrać ze sobą ciasto to koniecznie zaopatrzcie się w pudełka cukiernicze od opakowaniacukiernicze.pl. Tak zapakowane ciasto wygląda jak z cukierni. 





3 komentarze:

  1. Czy może być ser do sernika o smaku waniliowym czy lepszy normalny?

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik super, tylko trzeba uważać, aby biszkopty sie nie przypaliły

    OdpowiedzUsuń