tort czekoladowe cappuccino


Niedziela nie może się obyć bez ciasta, oczywiście bardziej wykwintnego niż w tygodniu. Dziś więc do kawy zajadamy się pysznym tortem na bazie biszkoptu cappuccino przełożonego musem czekoladowym. W środku jest jeszcze niespodzianka- ciasteczka typu delicje z musem czekoladowym a więc całość jest bardzo czekoladowa, lekka i nieprzesłodzona, więc można pozwolić sobie na większy kawałek. 

*tortownica 21 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 dużych łyżek cappuccino czekoladowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na mus czekoladowy:
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g deserowej czekolady
  • opakowanie ciasteczek typu delicje z musem czekoladowym
dodatkowo:
  • 4 łyżki bitej śmietany
  • łyżka gorzkiego kakao
  • wisienki koktajlowe
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z cappuccino i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia u piec w 175*C około 40 minut, sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić a następnie podzielić na trzy blaty. 
Czekolady połamać i rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić na sztywno a następnie połączyć z przestudzoną czekoladą. 
Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze i zapiąć wokół niego obręcz tortownicy. Wyłożyć połowę kremu i zatopić w nim ciastka. Przykryć biszkoptem i wyłożyć resztę kremu, przyłożyć ostatnim blatem ciasta.  Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Kiedy całość stężeje zdjąć obręcz i wygładzić boki. Na wierzchu rozsmarować łyżkę bitej śmietany i posypać kakao przez siteczko. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i udekorować górę tortu rozetkami, na każdą kładąc wisienkę. 





3 komentarze: