szarlotka z dynią i rodzynkami



Jabłka i dynię, czyli typowe dary jesieni możemy połączyć w jednym cieście. Dodatek dyniowej konfitury wzbogacił smak tradycyjnej szarlotki, nadał jej też żywego koloru. Ja podałam ją na ciepło, z lodami i bitą śmietaną ale na zimno smakuje dobrze, jak zwykła szarlotka. To taki wypiek do codziennej herbatki.

*foremka 25*34 cm

Składniki:
na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na nadzienie:
  • 2 kg słodkich jabłek
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżka cynamonu
  • 250-300 g dżemu z dyni i pomarańczy (użyłam tego : klik)

Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać na blat. Dodać pozostałe składniki ciasta, posiekać i zagnieść. Podzielić na dwie części. jedną wylepić dno foremki i podpiec w 200*C przez 10-15 minut. 
W tym czasie przygotować nadzienie. jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Wymieszać z cynamonem, dodać rodzynki i dżem dyniowy. Wyłożyć na podpieczony spód i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do pieca i piec w 200*C aż wierzch się zarumieni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

3 komentarze:

  1. Szarlotka to moje ulubione ciasto, czas i pora spróbować jak smakuje z dynią ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z dynią jeszcze nie jadłem ale wygląda bardzo smakowicie. Chętnie bym spróbował.

    OdpowiedzUsuń