piątek, 16 grudnia 2016

cynamonowe gwiazdki z mlecznym kremem



Święta nie mogą się obejść bez drobnych kruchych ciasteczek. Obok pierniczków są one u nas obowiązkowe, rezygnujemy z jednej blachy ciasta na rzecz właśnie ciasteczek. Staram się, żeby co roku były inne, dlatego w te Święta będziemy się zajadać między innymi takimi. Proste kruche ciastka cynamonowe, nadzienie znane z popularnego ciasta "Milky Way" i cynamonowy cukier puder. Bez udziwnień ale jakże smacznie. 

Składniki na około 120 ciasteczek:
na ciasto:

  • 350 g mąki + do podsypywania
  • 220 g masła
  • 2 żółtka
  • łyżka cynamonu
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
na krem:
  • 125 g masła
  • 65 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • łyżka wódki
dodatkowo:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia i piec w `180*C około 10 minut. Wystudzić. 
Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękkie masło utrzeć dodając na zmianę mleko w proszku i mleko z cukrem. Na końcu dodać wódkę. Ciasteczka smarować kremem i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać ciastka przez siteczko. 

9 komentarzy:

  1. Skusiłam się zrobić te ciasteczka.W smaku pyszne ale robienie ich to istny koszmar!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego? Mi sie bardzo dobrze pracowalo z tym ciastem, musi tylko być porządnie schlodzone.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka w połączeniu z tym kremem.Geeenialne!Gratuluję pomysłu :)Łatwe w zrobieniu i bezproblemowe.Polecam dodaję do swoich ulubionych i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Można pominąć wódkę w kremie? Nie przepadam za alkoholizowanymi kremami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, wódka jest bardziej dla utrzymania kremu dłużej.b

      Usuń
  5. Idealne na święta, na rodzinny stół. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Madziu robiłam ciasteczka na święta i wyszły rewelacyjne. Z ciastem się super pracowało, szybkie do wykonania i obłędnie pachnące cynamonem. Muszę je zrobić tym razem z podwójnej porcji bo nie zdążyłam zdjęcia cyknąć. Przełożyłam je konfiturą ale teraz zrobię też z Twoim kremem. Zresztą te ciasteczka są tak dobre, że nie trzeba ich niczym przekładać. Pozdrawiam bieniaszka

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka obłędnie delikatne,rozpływają się w ustach......

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up