cynamonowe gwiazdki z mlecznym kremem



Święta nie mogą się obejść bez drobnych kruchych ciasteczek. Obok pierniczków są one u nas obowiązkowe, rezygnujemy z jednej blachy ciasta na rzecz właśnie ciasteczek. Staram się, żeby co roku były inne, dlatego w te Święta będziemy się zajadać między innymi takimi. Proste kruche ciastka cynamonowe, nadzienie znane z popularnego ciasta "Milky Way" i cynamonowy cukier puder. Bez udziwnień ale jakże smacznie. 

Składniki na około 120 ciasteczek:
na ciasto:

  • 350 g mąki + do podsypywania
  • 220 g masła
  • 2 żółtka
  • łyżka cynamonu
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
na krem:
  • 125 g masła
  • 65 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • łyżka wódki
dodatkowo:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia i piec w `180*C około 10 minut. Wystudzić. 
Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękkie masło utrzeć dodając na zmianę mleko w proszku i mleko z cukrem. Na końcu dodać wódkę. Ciasteczka smarować kremem i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać ciastka przez siteczko. 

13 komentarzy:

  1. Skusiłam się zrobić te ciasteczka.W smaku pyszne ale robienie ich to istny koszmar!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego? Mi sie bardzo dobrze pracowalo z tym ciastem, musi tylko być porządnie schlodzone.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka w połączeniu z tym kremem.Geeenialne!Gratuluję pomysłu :)Łatwe w zrobieniu i bezproblemowe.Polecam dodaję do swoich ulubionych i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Można pominąć wódkę w kremie? Nie przepadam za alkoholizowanymi kremami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, wódka jest bardziej dla utrzymania kremu dłużej.b

      Usuń
    2. Jak dlugo moga ciasteczka leżeć po zrobieniu bez alkoholu?

      Usuń
  5. Idealne na święta, na rodzinny stół. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Madziu robiłam ciasteczka na święta i wyszły rewelacyjne. Z ciastem się super pracowało, szybkie do wykonania i obłędnie pachnące cynamonem. Muszę je zrobić tym razem z podwójnej porcji bo nie zdążyłam zdjęcia cyknąć. Przełożyłam je konfiturą ale teraz zrobię też z Twoim kremem. Zresztą te ciasteczka są tak dobre, że nie trzeba ich niczym przekładać. Pozdrawiam bieniaszka

    OdpowiedzUsuń
  7. Trzeba będzie spróbować je zrobić w tym roku, jako coś nowego wna moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasteczka obłędnie delikatne,rozpływają się w ustach......

    OdpowiedzUsuń
  9. przepis brzmi prze smacznie ;) jak długo można przechowywać ciasteczka ?

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasteczka boskie....rewelacyjne ciasto....:)

    OdpowiedzUsuń