pulchny piernik na drożdżach



Pierwszy raz robiłam piernik na drożdżach i jestem nim zachwycona. Ma bardzo ciekawy lekko winny smak, jest pulchny, wilgotny i długo świeży. Nie wymaga leżakowania, wyrasta duży i można go jeść praktycznie zaraz po upieczeniu. Z podanej porcji wychodzi naprawdę duże i wysokie ciasto, spokojnie wystarczy dla dużej rodziny. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 350 g mąki
  • 100 g drożdży
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 opakowania przyprawy korzennej
na przełożenie:
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 300 g powideł śliwkowych gęstych
dodatkowo:
  • 1 szklanka wystudzonej herbaty 
Drożdże rozgnieść z cukrem. Dodać żółtka, miód, olej, mąkę z soda i przyprawą. Razem zmiksować. Białka ubić na pianę i wmieszać do ciasta. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w 180*C około 40 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ściąć z ciasta górkę i pokruszyć ją drobno a pozostałe ciasto przekroić na dwa blaty. 

Na mleku ugotować kaszę mannę z cukrem. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć dodając po trochę wystudzonego grysiku. Ciasto nasączyć herbatą.  Krem podzielić na dwie części. Jedną rozsmarować na dolnym blacie ciasta. Na wierzchu rozłożyć powidła. Przykryć drugim blatem ciasta i  posmarować resztą masy, Górę posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki. 

7 komentarzy:

  1. Drożdżowego piernika jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie?

    OdpowiedzUsuń
  3. do 35 dkg mąki aż 10 dkg drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaciekawiłam się Twoim pytaniem i poszukałam innych przepisów ,że tak powiem piernika na drożdzach. Jest taki sam przepis,ale drożdże zmniejszone są do proporcji 30 g.a soda do 1,5 łyżeczki :)

      Usuń
    2. Ja robiłam z takiej ilości i tak podaję bo bylo dobrze. Mozesz zrobić z innego przepisu.

      Usuń
  4. czy jesli upieke dziś ten piernik a przełoze jutro to na swieta bedzie jeszcze "swiezy"? :) wyglada bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic mu nie będzie tylko przechowuj w zamkniętym pojemniku albo owiń folia żeby nie wyschnal

      Usuń